fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Foto: Twitter/ITAMILRADAR Foto: Twitter/ITAMILRADAR

Nave de război rusești au pătruns în Marea Adriatică. Una dintre ele a încercat să blocheze un portavion american


Nave de luptă ale marinei ruse au pătrus la finalul lunii iulie în Marea Adriatică și ar fi încercat să blocheze ieșirea portavionului american „Harry Truman”. Vasele rusești ar fi ajuns până la Ancona.

În urmă cu trei săptămâni s-a produs o așa-numită „aglomerație” în Marea Adriatică. Concret, nave de război rusești au intrat în Marea Adriatică și ar fi ajuns de-a lungul coastei italiene până la Ancona, a dezvăluit amiralul Giuseppe Cavo Dragone, șeful Statului Major Suprem al Apărării din Italia, într-un interviu acordat cotidianului La Repubblica, citat de croații de la Index.

La Repubblica a notat că, la 22 iulie, navele rusești au blocat ruta de intrare-ieșire din Marea Adriatică pentru a încerca să împiedice deplasarea portavionului american „Harry Truman”. Acest lucru a dus la o creștere uriașă a tensiunilor și la o serie de manevre ale navelor NATO și rusești în zonă.

La Repubblica scrie că la mișcările rusești din Marea Adriatică au reacționat imediat comandanții NATO, care au vrut să arate că nu vor renunța la controlul asupra pasajului de la Marea Ionică la Marea Adriatică. La sfârșitul lunii iulie, crucișătorul rus „Varyag” se afla la mai puțin de 100 de kilometri de crucișătorul american „Forrest Sherman”, scriu italienii.

Aceste nave se aflau pe laturile Capului Santa Maria di Leuca, nava rusă pe partea Adriaticii, iar cea americană pe partea ionică. Puțin mai la sud se afla portavionul „Harry Truman” cu escorta sa americană.

Imediat, portavionului american i s-au alăturat nave NATO din Turcia, Grecia, Italia, Spania și SUA. Toate acestea au format un pătrat în jurul portavionului, pe 25 iulie.

Croații de la Index a trimis o anchetă la Ministerul Apărării din țara lor pentru a afla dacă este la curent cu activitățile navelor rusești și NATO în Marea Adriatică.

„Croația monitorizează și urmărește în permanență situația și este în contact cu aliații și partenerii. Prin intermediul Centrului de operațiuni navale, Marina croată monitorizează situația din Marea Adriatică, în principal în zona sa de responsabilitate. Aceasta se referă în primul rând la navigația navelor marinei străine.

Pe baza celor de mai sus, Comandamentul MRH este la curent cu prezența, adică cu navigarea navelor Federației Ruse în Marea Adriatică. Având în vedere că nu a fost observată nicio navă care să intre în marea teritorială a Republicii Croația, nu a existat niciun motiv de reacție", a declarat Ministerul Apărării pentru Index.

Nimeni nu a reușit vreodată să blocheze un portavion, așa că eu cred că și colegii din Italia exagerează", a declarat analistul militar Ivica Mandic pentru Dnevnik Nova TV .

Nimic deosebit de neobișnuit ca navele de război să vină și să urmărească exercițiile celeilalte părți, acest lucru este într-un fel provocator în sensul că se apropie atât de mult, dar nu este o amenințare, mai ales pentru grupul de atac al portavioanelor", a spus Mandic.

Cred că aceasta este o distragere a atenției de la ceva important care se întâmplă chiar pe teren în Ucraina", a precizat el.

Mandic califică mișcarea rușilor în Marea Adriatică drept o operațiune stupidă.

Aceste nave, dacă ar fi tras o rachetă de orice fel, ar fi fost scufundate toate în acel moment. Ești într-o mare îngustă numită Adriatica și ești pur și simplu atacat de țările membre NATO ale căror țărmuri sunt înconjurate de Marea Adriatică, ești într-un sandviș", a spus Mandic.

El dă asigurări că Forțele Armate croate au o imagine clară atât a Adriaticii, cât și a navelor rusești, precum și posibilitatea de apărare în cazul unei amenințări. El amintește că nici măcar Truman pe Marea Adriatică nu este întâmplător.

Expertul în securitate Gordan Akrap a declarat pentru HRT că această acțiune nu trebuie luată prea în serios.

„Aceasta este o activitate obișnuită a forțelor armate ale Federației Ruse, indiferent dacă sunt forțe aeriene sau navale, care încearcă să intre în contact cu forțele NATO pentru a testa organizarea, eficiența, mobilitatea și sistemul de comandă, control și conducere a alianței NATO și a țărilor membre ale alianței NATO în situații de criză", a declarat Akrap.

El a adăugat că deseori vedem astfel de cazuri în Marea Baltică, adică în Marea Nordului, și în Norvegia, iar acum le vedem și în Marea Adriatică. El a subliniat că această mare este foarte bine protejată - este protejată de Croația, parțial de Albania și Italia.

 

Sursa: Știrile PRO TV


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iunie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30