fbpx
 
O descoperire legată de tumorile cauzate de poluare schimbă tot ce se știa despre cancer

O descoperire legată de tumorile cauzate de poluare schimbă tot ce se știa despre cancer


Cercetătorii au anunțat că au descoperit modul în care poluarea aerului conduce la cancer, într-o descoperire care ne transformă complet înțelegerea modului în care apar tumorile.

În loc să provoace daune, poluarea aerului trezește celule vechi deteriorate, potrivit echipei de la Institutul Francis Crick din Londra, citată de BBC.

Unul dintre cei mai mari experți ai lumii, profesorul Charles Swanton, a spus că descoperirea a marcat o „nouă eră”. Acum ar putea fi posibil să se dezvolte medicamente care să oprească formarea cancerului.

Descoperirea ar putea explica modul în care sute de substanțe care cauzează cancer acționează asupra organismului.

Viziunea clasică asupra cancerului începe cu o celulă sănătoasă. Ea dobândește din ce în ce mai multe mutații în codul său genetic, sau ADN-ul, până când ajunge la un punct de vârf. Apoi devine cancer și crește incontrolabil.

Cercetătorii au găsit însă dovezi pentru o idee diferită. Daunele sunt deja prezente în ADN-ul celulei noastre, acumulate pe măsură ce creștem și îmbătrânim, dar ceva trebuie să apese declanșatorul care o face de fapt canceroasă.

Motivul pentru care și nefumătorii fac cancer pulmonar

Descoperirea a fost făcută în timp ce oamenii de știință britanici explorau motivul pentru care nefumătorii fac cancer pulmonar. Majoritatea covârșitoare a cancerelor pulmonare sunt cauzate de fumat, dar totuși, unul din 10 cazuri în Marea Britanie se datorează poluării aerului.

Cercetătorii de la Crick s-au concentrat pe o formă de poluare numită particula 2,5 (cunoscută sub numele de PM2,5), care este mult mai mică decât diametrul unui fir de păr uman.

Printr-o serie de experimente detaliate pe oameni și animale, ei au arătat că locurile cu niveluri mai ridicate de poluare a aerului au avut mai multe cancere pulmonare care nu sunt cauzate de fumat.

Inhalarea PM2,5 duce la eliberarea lansarea unei alerte chimice, interleukina-1-beta, în plămâni, iar acest lucru provoacă inflamație și activează celulele din plămâni pentru a ajuta la repararea oricăror daune.

Aproximativ una din 600.000 de celule din plămânii unei persoane de 50 de ani conține deja mutații potențial canceroase, care sunt dobândite pe măsură ce îmbătrânim, dar par complet sănătoase până când sunt activate de alarma chimică și devin canceroase.

 

Cercetătorii au reușit să oprească formarea de cancer la șoarecii expuși la poluarea aerului prin utilizarea unui medicament care blochează semnalul de alarmă.

Emilia Lim, unul dintre cercetătorii Crick, a spus că oamenii care nu au fumat niciodată, dar au dezvoltat cancer pulmonar, de multe ori nu știu de ce.

„Este foarte, foarte important să le dai câteva indicii despre cum ar putea funcționa acest lucru. 99% dintre oamenii din lume trăiesc în locuri în care poluarea aerului depășește recomandările OMS (Organizației Mondiale a Sănătății), așa că ne afectează pe toți”, a spus ea.

 

Sursa: Știrile PRO TV


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: