fbpx
 
CJASS nu admite propriile erori în procesul de recuperare a unui prejudiciu de 1 milion de euro. COMUNICAT

CJASS nu admite propriile erori în procesul de recuperare a unui prejudiciu de 1 milion de euro. COMUNICAT


În ediția din 3 noiembrie 2023, REPORTER DE IAȘI semnala că Tribunalul Iași a dispus suspendarea procesului civil în care Casa Județeană a Asigurărilor de Sănătate (CJASS) Iași trebuia să recupereze 1 milion de euro, prejudiciu provocat de un grup infracțional în perioada 2010-2011.

REPORTER a descris situația revoltătoare din derularea procesului din instanță: în luna iunie, judecătorii au solicitat juriștilor CJASS Iași ca în patru luni să îndeplinească anumite formalități procedurale. În luna octombrie, instanța a constatat că aceste proceduri nu sunt îndeplinite: „Instanţa constată că reclamanta nu şi-a îndeplinit obligaţiile puse în vedere de către instanţă pentru termenul de astăzi.”

Drept urmare, invocând prevederea legală conform căreia „se constată că desfăşurarea normală a procesului este împiedicată din vina părţii reclamante prin neîndeplinirea obligaţiilor prevăzute de lege ori stabilite în cursul judecăţii”, completul a decis suspendarea cauzei.

Situația este cu atât mai revoltătoare cu cât ancheta și întregul proces penal într-o fraudă de 1 milion de euro s-au prescris în urma tergiversărilor.

Vineri, 3 noiembrie, CJASS Iași a remis un comunicat către REPORTER DE IAȘI, afirmând că procesul de recuperare a prejudiciului pe cale civilă nu este încheiat, demersul judiciar fiind încă în curs.
Articolul REPORTER preciza că instanța a acordat un ultim termen pentru depunerea actelor, în 30 aprilie 2024, dar a penalizat întârzierile nejustificate din timpul scurs până în prezent, în condițiile în care dosarul penal oricum a ajuns să se prescrie.

Redăm mai jos pasajele relevante din comunicatul transmis de CJASS Iași. Sublinierile aparțin conducerii Casei:

Referitor la articolul ”Revoltător: șeful CJASS Iași lasă pierdut 1 milion de euro dintr-un dosar penal care s-a prescris. Arabii au fugit, statul se lasă furat”, Casa de Asigurări de Sănătate aduce la cunoștință următoarele informații:

Autorul consideră tardive demersurile Casei de Asigurări de Sănătate Iași, afirmând: „Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Iași intră în scenă pe data de 24 februarie 2023”.

Subliniem faptul că, încă din anul 2012, organele de control ale Casei de Asigurări de Sănătate Iași au verificat activitatea desfășurată de către SC HEBA SAN SRL, SC MOLDSAN MED SRL, SC CLINIC FAMILY SRL și a întreprins în mod continuu demersuri pentru a controla modalitatea de decontare a sumelor din FNUASS. Acțiunile de control s-au finalizat prin întocmirea Rapoartelor de control nr. 10277/25.06.2012, respectiv nr. 10276/25.06.2012. În cadrul acestora, pe lângă constatarea sumelor ce reprezintă deconturi nejustificate, echipele de control ale Casei de Asigurări de Sănătate Iași au recomandat sesizarea organelor penale, ca urmare a folosirii mijloacelor frauduloase (documente false), pentru a obține decontări de la Casa de Asigurări de Sănătate.

În fapt, debitele constatate au format obiectul acțiunii civile formulate pe calea dreptului comun fiind rezultatul pagubei produse Fondului Național de Asigurări Sociale de Sănătate ca urmare a desfășurării activității infracționale de către pârâți, fapt constatat în dosarul de cercetare și urmărire penală nr. 124/D/P/2015 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție - Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași. Prin declarațiile date în fața organelor de urmărire penală, niciunul dintre pârâți nu a negat săvârșirea faptelor astfel cum au fost descrise în mod amănunțit în Rechizitoriul din data de 08 iulie 2019 cuprinzând 99 de pagini, întocmit în cadrul dosarului nr. 124/D/P/2015, fiind coroborate cu declarațiile consemnate în cauză.

Prin Ordonanța din data de 15.10.2022 din dosarul nr. 124/D/P/2015 s-a dispus clasarea cauzei, ca urmare a intervenirii prescripției, coroborat cu decizia Curții Constituționale a României nr. 358/22 mai 2022.

Prin Procesul verbal de înlăturare a unei omisiuni vădite din cuprinsul Ordonanței sus-menționate, întocmit în data de 18.01.2023, s-a menținut sechestrul asigurator aplicat prin Ordonanța din data de 15.10.2022 a DIICOT – Serviciul Teritorial Iași dispusă în dosarul penal nr. 124/D/P/2015.

În ceea ce privește latura civilă, a fost nesoluționată acțiunea civilă, iar în acest context și pe considerentul intervenirii prescripției Casa de Asigurări de Sănătate Iași a intentat acțiuni civile separate pentru recuperarea creanțelor datorate de către următoarele persoane: Nedelciuc Lucian, Marawan Arafat, Abu Lauz Essam și Nedelciuc Gheorghe.

În vederea aplicării deciziilor dispuse de către instanță privind achitarea onorariilor de curator pentru 2 dintre pârâții, din cadrul Dosarului 1059/99/2023 aflat pe rolul Tribunalului Iasi(secția I), Casa de Asigurări de Sănătate Iași a solicitat ordonatorului principal de credite sumele aferente acestor onorarii – după alocarea sumelor necesare, acțiunea judecătorească va urma pașii procedurali, conform legii.

Considerăm afirmația speculativă și nepotrivită: ”Piedica supremă: virarea unor bani într-un cont în contextul existenței unui demers judiciar în curs, acțiunea civilă fiind în stadiul de soluționare asupra fondului cauzei, dar și a demersului înaintat ordonatorului de credite pentru alocarea sumelor necesare.

Precizăm faptul că Directorul General obține lunar un salariu net de 10.500 lei și instituția are trei consilieri juridici care au venituri nete cuprinse între 3.600 lei și 4.822 lei.”


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Februarie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29