fbpx
 
Cum s-a ascuns Abălași două luni, ca să nu fie demis

Cum s-a ascuns Abălași două luni, ca să nu fie demis


A șters-o iepurește chiar în ziua demiterii. Cazul său a ajuns de tot râsul în MAI. Pe 10 noiembrie, subprefectul trebuia demis. A aflat și-a intrat brusc în concediu medical. Două luni nu l-a mai prins nimeni la serviciu, venind cu șapte certificate medicale. A revenit la viață abia pe 9 ianuarie, după ce-au venit ai lui guvernare. A scăpat! E din nou sănătos.

 

Subprefectul nostru, Bogdan Abălași, a ajuns celebru până la București cu modul în care s-a ascuns în gaură de șarpe ca să nu fie demis. A dispărut brusc pe 10 noiembrie, primind cu o zi înainte confirmarea că în 24 de ore i se pregătește debarcarea în ședința de Guvern, iar dimineață, la prima oră a depus primul certificat medical pentru cinci zile de concediu.

A fugit peste noapte

Au urmat apoi alte șase certificate de concediu medical, printre care și o internare de câteva zile la Spitalul de Recuperare. Prima boală descoperită a fost hipertensiune esențială (primară). În fiecare săptămână, în ajunul ședinței de Guvern, Abălași mai venea cu câte un concediu medical, fiind cel mai greu de prins înalt funcționar public din România, ca într-un desen animat cu Speedy Gonzales. Legea interzice demiterea în perioada de concediu medical.
„Informația demiterii a răsuflat și n-a mai putut fi prins la serviciu. Cazul său s-a discutat și în minister și concluzia a fost că ne legăm la cap, putându-se ajunge la un litigiu”, au declarat pentru REPORTER DE IAȘI surse din Ministerul Administrației și Internelor.

El a iritat și noua conducere a MAI, prin absența de la serviciu în zilele de cod de viscol. S-a întors proaspăt și refăcut abia luni, 9 ianuarie.

 

Subprefectul Bogdan Abălași, cel mai bolnav om din județ în ultimele două luni din 2016

 

Foarte, foarte bolnav

După Crăciun, Revelion, odată cu schimbarea Guvernului și instalarea noii Coaliții, subprefectul Bogdan Abălași a răsuflat ușurat, dar a mai zăbovit câteva zile acasă, având grave probleme de sănătate, după spaima trasă cu demiterea. Noul Guvern este salvarea lui Abălași, având protecția lui Vasile Șalaru, unul dintre liderii locali ALDE.

Întrebat de sănătate, subprefectul a răspuns: „Am fost în concediu medical pentru că am avut probleme de sănătate. Sunt probleme personale și nu pot să vă spun ce am avut“.

Întrebat dacă a fost vorba despre o hipertensiune arterială esențială (primară), subprefectul nu a negat informația: „Am avut probleme de sănătate. Recomandarea medicului a fost de a sta la repaus. Am certificat medical și am fost și internat. Mai multe nu pot să vă spun. E o problemă personală“.

Potrivit medicilor, pentru pacienții cu diagnosticul primit de subprefect se recomandă concediu medical de 10-12 zile, de cel mult două ori pe an, nu două luni cât a lipsit Abălași de la serviciu.

 

„Dat afară? Eu?!”

Bogdan Abălași susține că o eventuală demitere a sa a fost doar o speculație. „Nu s-a pus problema demiterii mele. Sunt simple speculații. Nu pot să vă spun mai mult“, menționează Abălași, care nu a dorit să comenteze dacă acum se poate vorbi despre o demitere a sa: „Nu este atributul subprefectului să vorbească despre asta. Nu este atributul meu să aud despre demiterea mea. Trebuie să intru acum într-o ședință și nu mai pot vorbi.“

Prefectul Marian Grigoraș n-a oferit detalii, declarând laconic: „În cea mai mare parte a mandatului, am avut o relație bună cu domnul subprefect”.

Principala problemă a fugii sănătoase a lui Abălași, chiar dacă din motive medicale, a fost că prefectul Grigoraș a trebuit să stea zi de zi în Casa Pătrată, legea prevăzând obligatoriu că unul dintre cei doi trebuie să fie prezent la sediu, asigurând permanența pentru situații neprevăzute.

 

Luat la ochi de DNA

Anul trecut, Bogdan Abălași a intrat în atenţia procurorilor DNA. Totul a pornit după o discuţie telefonică purtată de acesta cu fostul viceprimar din Hârlău, Florin Ţăpuşă, care îl rugase să primească la el un prieten. Acesta din urmă ar fi dorit să vândă nişte produse la târgul organizat, în 2015, cu ocazia Sărbătorilor Iaşului. Pentru că suspectau că s-ar putea interveni la reprezentanţi ai Primăriei, anchetatorii au cerut judecătorilor interceptarea convorbirilor subprefectului.

Potrivit datelor din dosar, Abălaşi a fost „ascultat” timp de trei luni.

 

Suspiciuni de fals intelectual

În cele din urmă, procurorii au disjuns din dosar o cauză care îl vizează pe subprefect, dar nu legată de situaţia de mai sus.

Anchetatorii susţin că Abalaşi ar fi pus un subordonat să semneze în locul său avizul de legalitate pentru o hotărâre dată de Consiliul Local al unei comune din judeţul Iaşi.

„Nu m-a întrebat nimeni, nu ştiu despre ce este vorba. Da’ ce treabă am eu cu Sf. Parascheva? Dă Prefectura locuri la Sfânta Parascheva? Nu sunt cercetat în niciun dosar. Nu am fost citat nici ca martor, nici ca nimic. Nu am cunoştinţă despre aşa ceva”, a spus subprefectul.

 

Afaceri cu statul și apoi subprefect

Bogdan Abălași a fost numit subprefect al județului Iași în 2012. Până a ajunge subprefect, Abălași a lucrat ca profesor de istorie, dar și în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, instituție la care a activat șapte ani. Înainte să fie numit subprefect, Abălași a ocupat funcția de de inspector în cadrul primăriei din Valea Lupului. Abălași a fost membru PSD și lider al organizației de tineret a acestei filiale județene, de unde, în 2006, a fost dat afară de Gheorghe Nichita. Ulterior, Abălași a ajuns în PC, ajungând prim-vicepreședinte al filialei județene a acestui partid.

În anii de glorie a guvernării Năstase, Abălași era unul din apropiații familiei Solcanu, câștigând mai multe lucrări de construcții cu firma la care era director.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30