fbpx
 
Dosarul Dimov-Neuro: mita cerută în toaletă. DETALII EXCLUSIVE

Dosarul Dimov-Neuro: mita cerută în toaletă. DETALII EXCLUSIVE


Inedit la Spitalul de Neurochirurgie: un medic ar fi plătit şpaga anestezistului înainte de a o lua de la un pacient. Neurochirurgul Victor Dimov ar fi negociat în toaleta cabinetului său de la Spitalul de Neurochirurgie banii pe care ar fi urmat să-i primească pentru o intervenţie chirurgicală. Fiica pacientului a fost cea care l-a denunţat pe Dimov, după ce operaţia tatălui său ar fi fost amânată de două ori. Medicul a fost trimis în judecată, în toamna anului trecut, pentru trafic de influenţă şi luare de mită.

 

1.200 de lei ar fi cerut neurochirurgul pensionar Victor Dimov (71 de ani), colaborator la Spitalul de Neurochirurgie, pentru o operaţie de hernie de disc.

 

Doctor: „Cum îmi plăteşti”

Banii ar fi fost pretinşi, în 18 iulie 2016, de la fiica unui pacient care fusese pregătit în acea zi pentru intervenţia chirugicală, dar aceasta nu a mai avut loc. „(...)Am mers în biroul său şi mi-a spus să intru în baie, şi i-am răspuns «trebuie să fac duş» şi mi-a spus «intră măi acolo», după aia «intră în toaletă», la care îmi spune «cum îmi plăteşti» şi eu «adică», după aia mi-a spus că «iau eu suma de 10 milioane (1.000 lei-n.r.) şi două anestezist. Ăsta e preţul», a povestit Maria S., fiica pacientului, în faţa magistraţilor Tribunalului Iaşi.

 

Pensia mică, de 270 de lei, n-a contat

Tânăra i-ar fi explicat doctorului că tatăl ei are o pensie de 270 de lei, iar ea are un copil pe care-l creşte singură şi nu dispune de suma de bani. „(...) La care mi-a răspuns «îmi aduci cât poţi»”, le-a mai spus tânăra judecătorilor.

Tatăl femeii ar fi fost pregătit pentru operaţie şi a doua zi, dar nici de această dată intervenţia chirurgicală nu a avut loc, Maria S. denunţându-l apoi pe medic anchetatorilor. Tânăra s-a întors în aceeaşi zi la spital, cu tehnică de interceptare montată pe ea şi ar fi înregistrat ambiental discuţiile purtate cu neurochirurgul, în cabinetul acestuia.

 

Al doilea scandal penal de la Neuro, după cel al unui medic ce făcea examene RMN fără a le trece în actele spitalului 

 

Mită în avans la anestezist

Acesta ar fi motivat că intervenţia ar fi fost din nou amânată pe motiv că lipseau anumite fiole din farmacie, fără de care operaţia nu putea avea loc. Cu toate că denunţătoarea ar fi cerut de mai multe ori precizări cu privire la presupusa mită, medicul i-ar fi spus tranşant că vor vorbi după operaţie.

În final, pe 20 iulie 2016, pacientul a fost supus intervenţiei chirurgicale, iar ulterior fiica acestuia a mers din nou în cabinetul doctorului cu un plic conţinând suma de 1.200 de lei. „(...) S.M. (fiica n.r.) îi spune medicului că îi mulţumeşte că l-a operat pe tatăl său şi i-a adus suma de bani pretinsă anterior  «V-am adus suma, cu anestezistul cum fac…ăia 12 milioane, deci 10 ai dvs., cum mi-aţi cerut». Dimov Victor i-a răspuns  «N-ai tu treabă. Eu deja am achitat să ştii(…)»”, se arată în rechizitoriu, precizându-se şi că medicul ar fi dat de înţeles că i-ar fi dat el 200 de lei anestezistului.

 

Apărare: „Nu sunt probe”

Banii ar fi fost lăsaţi de Maria S. într-un plic pe biroul doctorului, în scurt timp neurochirurgul fiind „vizitat” de anchetatori. „Întrebat, Dimov Victor a declarat nu cunoaşte nimic despre acest plic (deşi în înregistrarea în mediul ambiental rezultă în mod clar că a văzut cum denunţătoarea i l-a pus pe birou şi chiar i-a mulţumit pentru asta)”, se mai menţionează în actul de sesizare.

Medicul a refuzat să dea declaraţii pe parcursul anchetei. În dosar a fost audiat şi anestezistul care a făcut parte din echipa care l-a operat pe Ilie S. însă acesta a declarat că nu a pretins sau primit vreun ban.

În cele din urmă, neurochirurgul Dimov a fost trimis în judecată pentru luare de mită şi trafic de influenţă, următorul termen al procesului fiind programat pe 31 ianuarie, la Tribunalul Iaşi. Avocaţii neurochirurgului susţin că nu sunt probe în acest caz. „Omul acesta nu a condiţionat, nu a pretins, nu a primit. În opinia oricărui jurist nu sunt probe în acest caz. Singura persoană care a pus mâna pe acel plic a fost domnul procuror”, a declarat Miruna Curecheriu, avocata lui Dimov.

 

„Omul acesta nu a condiţionat, nu a pretins, nu a primit. În opinia oricărui jurist nu sunt probe în acest caz. Singura persoană care a pus mâna pe acel plic a fost domnul procuror” Miruna Curecheriu, avocat Victor Dimov

 

Discuţie purtată în 19 iulie 2016 între neurochirurgul Victor Dimov şi Maria S., fiica pacientului

MS.: Dvs. operaţi-l.

DV: Da măi, da’ avem timp noi.

MS: Mâine vi-i aduc cum aţi cerut.

DV: Mai stai o săptămână.

MS: Nu, zic vă aduc cum mi-aţi cerut.

DV: Stăm, auzi, stăm de vorbă după operaţie, da?

MS: Tot atâta, nu?

DV: Nu înainte, în niciun caz.

MS: Tot suma, nu?

DV: Cât se poate.

SM: Îmi spuneţi ştiţi că mi-a trimis bani.

DV: Măi, ai auzit? Cât se poate, gata stăm de vorbă mâine.

MS: Mi-a trimis bani în cont. (fratele martorei- n.r.)

DV: Măi, stăm de vorbă mâine.

MS: Îi pune prin asta, cum se cheamă Western Union.

DV: Gata.

MS: Şi deja mâine dimineaţă am bani.

DV: Bine, foarte bine.

MS: Ne vedem mâine dimineaţă, la prima oră. La ce oră vă găsesc mâine?

DV: Ne vedem mâine.

 

Altă discuţie între neurochirurgul Victor Dimov şi Maria S., pe 20 iulie

MS: V-am adus suma, cu anestezistul cum fac? ...ăia 12 milioane...deci 10 ai dvs., cum mi-aţi cerut, mi i-a trimis fratele dimineaţă.

DV: N-ai tu treabă. Eu deja am achitat să ştii.

MS: Da... aţi achitat dvs. Vă mulţumesc din suflet şi atunci vă descurcaţi dvs. pentru anestezist, nu? Eu nu ştiu unde să mă duc.

DV: Am fost eu. Am fost la anestezist dimineaţă.

MS: Mulţumesc din suflet şi nici nu ştiu cum să vă mulţumesc. (...) Mulţumesc din nou.

DV: Mi-ai mulţumit foarte bine.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30