fbpx
 
Imagini ȘOCANTE din centrul de boli psihice de la Măciuca: bolnavi legați cu chingi de TIR de paturi și bănci (VIDEO) Foto: Tolo.ro

Imagini ȘOCANTE din centrul de boli psihice de la Măciuca: bolnavi legați cu chingi de TIR de paturi și bănci (VIDEO)


Bolnavi legaţi cu chingi de TIR-uri de paturi, în timp ce infirmierii care ar fi trebuit să îi îngrijească, munceau la casa managerului. Toate acestea s-au întâmplat la centrul de boli psihice Măciuca din Vâlcea, iar imaginile revoltătoare au fost făcute publice de Cătălin Tolontan, pe Tolo.ro. Managerul instituţiei, Sergiu Smărăndoiu, spune că imaginile sunt trucate pentru a i se face rău.

 

La începutul anului trecut, managerul Smărăndoiu și-a cumpărat o casă în satul Botorani, comuna Măciuca. La scurt timp a început să o renoveze „cu oameni din cadrul centrului”.

 

Angajații recunosc acest lucru și admit că au fost luați chiar din timpul programului pentru a lucra la casa lui Smărăndoiu.

 

„Infirmierii preferă să lucreze la casa managerului Sergiu Smărăndoiu decît să aibă grijă de bolnavi”, a declarat sursa care a furnizat imaginile ziarului.

 

„Directorul nu putea să îi plătească, așa că le dădea zile libere. Iar ei legau oamenii și plecau. De asta nu vor să vorbească. Au fost complici. Și eu am fost complice. Le convenea, era mai simplu decât să muncești alături de bolnavi”, a declarat unul dintre salariații centrului.

 

De altfel, managerul nu neagă că a luat angajați „în familie”, fără a spune ce înseamnă asta.

 

Pe 1 decembrie 2016, doi angajați au făcut plângere la Consiliul Județean, în subordinea căruia se află centrul Măciuca. Reprezentanții Consiliului au dispus un control, iar în urma situației constatate, managerul a fost mutat disciplinar 30 de zile.

 

Foto: Tolo.ro

 

Potrivit sursei citate, managerul are rude printre directorii din Consiliul Județean Vâlcea. Bogdan Lăstun, cumnatul său, este directorul Administrației Locale din CJ Vâlcea și fostul jurist al Consiliului Județean. Soția sa, Elena Gabriela Smărăndoiu, lucrează și ea la centru. De altfel, autoritățile nu au descoperit cine i-a legat pe oameni.

 

„Pozele cu bolnavi sînt într-adevăr de aici, dar e o operațiune de compromitere a mea. (...) Nu se poate așa ceva! Vor să mă compromită pe mine. Sînt trucate. I-au așezat așa”, susține managerul Smărăndoiu.

 

În imaginile revoltătoare care au fost publicate de jurnaliștii de la GSP, se pot vedea pacienți încătușați, cu răni la gleze, în condiții mizere, în curte sau în saloane.

 

Potrivit sursei ziarului, fotografiile cu pricina au fost făcute în septembrie și decembrie 2016.

 

„Oamenii sînt înnodați de glezne cu chingi de marfă, din cele folosite pentru TIR-uri, că sînt mai rezistente și nu pot scăpa nicicum. Și mai late, să nu-i taie”, a povestit un angajat al centrului.

 

„Din decembrie s-au speriat și au renovat centrul, dar obiceiul legatului persistă și acum. Când ați venit în vizită la centru v-au ținut un sfert de oră la poartă ca să aibă timp să-i dezlege”, a mai spus angajatul.

Foto: Tolo.ro

 

Centrul Măciuca are 68 de angajați, adică nu doar personalul medical, ci și paznici, bucătărese și oameni de serviciu. Sunt 14 asistente, 27 de infirmieri și îngrijitori cu atribuții medicale, dar niciun medic psihiatru.

 

Potrivit managerului, „bolnavii sunt duși, când e nevoie, la un psihiatru dintr-un spital, de la Drăgășani”.

 

Despre o răzbunare împotriva șefului vorbește și directorul executiv al DGASPC Vâlcea. Acesta susține că a făcut o plângere la Poliție pentru că în timpul controalelor pe care le-a dispus nu s-au constatat „asemenea grozăvii”.

 

„Vă spun, am fost și noi șocați când am văzut prima oară poza. Însă cum nu am reușit să stabilim cine e vinovatul, am făcut o plângere la Poliția Măciuca. Ei, mai departe, pot sesiza procuratura. Am aflat, pe surse, cum spuneți dumneavoastră, că ar fi vorba de niște angajați care vor să se răzbune pe șeful centrului. Vă dați seama, bolnavii pot fi manipulați cu ușurință”, a declarat Nicolae Badea.

 

În prezent, în centrul de neuropsihiatrie acum au rămas 50 de oameni internați, iar clădirea a fost renovată.

 

„Și s-au băgat ceva bani în centru. Dar banii i-au dat tot pe mîna lui Smărăndoiu, cel care își bate joc de bolnavi”, spune un angajat. Saloanele sunt în curs de renovare, iar paturile sunt înlocuite, “au fost puse pe 15 decembrie, după ce s-a iscat scandalul”, mai arată sursa citată.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: