fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Cum să-ți faci vilă cu piscină și teren de fotbal din bani publici

Cum să-ți faci vilă cu piscină și teren de fotbal din bani publici


Șmecheria pensiunilor făcute pe bani europeni dar folosite exclusiv de proprietari. Exemplu concret. Doi soți au deschis un centru de recreere la Vișan: 185.000 a dat Uniunea Europeană, ei au contribuit cu 32.000 de euro. Din vara trecută, clubul Restart stă închis pentru marele public. REPORTER DE IAȘI a găsit tot timpul porțile închise. Patronul spune că era „un pic plecat”, ca la copiii de grădiniță, dar el figurează cu 8 angajați la pensiune! Reședința are de toate: vilă, piscină, terenuri de sport, totul pe banii UE. Dacă proiectul nu se dovedește viabil, soții Vasilache, administratorii afacerii, rămân cu proprietatea. Schema e folosită de mulți antreprenori din țară: își fac resorturi de lux pe bani europeni.

 

„Adună-ți prietenii și hai să te distrezi la mine acasă”, ar fi un slogan bun de pus pe pagina de Facebook de către administratorul Clubului Restart. Aflat în Vișan, pe vârful dealului, la capătul unui drum înfiorător de prost, clubul ar putea fi considerat o pensiune cu dotări complete sau chiar o reședință de lux. Are terenuri de tenis, fotbal și baschet, o piscină, pistă de bowling și sală de fitness.

Ar trebui să fie asaltată de cei peste 5.000 de locuitori din Vișan și Bârnova. Problema e că proprietarii țin porțile închise pentru că au făcut-o mai mult pentru ei. Printr-o găselniță: pe bani europeni.

 

Două vizite – Club Restart închis

Uniunea Europeană a finanțat reședința de lux cu 185.537 de euro, prin programul de investiții rurale, iar soții Vasilache, proprietarii, au contribuit cu 32.742 de euro. Cu 30.000 de euro s-au ales cu o proprietate de vis pe care o țin doar pentru ei.

Programul de funcționare al Clubului Restart este zilnic, între orele 10 și 22. Luni, 10 aprilie, REPORTER DE IAȘI l-a vizitat de două ori. La 11.30 și la 18.00. Poarta era încuiată la ambele vizite, era întuneric, nu mișca nimeni prin curte. „Soțul este administrator acolo. Mai mult ca sigur era plecat după marfă când ați fost”, explică Viorica Vasilache, administratorul întreprinderii individuale cu același nume, care a depus proiectul și a încasat finanțarea.

 

Vilă cu sală de fitness la parter și teren de fotbal alături. Un vis cu banii UE

 

Porți ferecate: vecinii bat degeaba la ușă

Vecinii confirmă faptul că baza sportivă stă mai mult închisă. „Rar este cineva acolo. Niciodată nu sunt mașini parcate. Rar vine cineva. Anul trecut, prin vară, au mai fost ceva clienți. În rest, nimeni”, spune proprietarul unei case din zonă. O altă vecină spune că porțile sunt tot timpul închise: „Ne-am învârtit prin jurul porții, chiar am vrut să intrăm, dar accesul e interzis. Astă vară am mai văzut câteva persoane, dar cred că erau rude sau prieteni ai proprietarilor. Publicul n-are acces în acest club”.

Unul dintre cei care cunoaște afacerea este chiar Gabriel Surdu, ce deține teren și case în zonă. „Îl știu pe administrator, este om serios. Când a construit, a lucrat cot la cot cu muncitorii”, spune Surdu.

„Probabil eram ieșit puțin când ați fost”, spune administratorul, Lucian Vasilache, soțul Vioricăi Vasilache. Nici de pe pagina de Facebook nu rezultă o mare agitație în jurul bazei sportive. Singurele fotografii sunt postate anul trecut, pe 29 octombrie. De atunci, nimic.

 

AFIR: permanent un angajat acolo

Cum explică proprietarii afacerii faptul că nu au clienți, deși, conform contractului de finanțare, există niște parametri de viabilitate? Chiar și ei recunosc că afacerea nu prea a mers până acum, dar au găsit și cauza. „Tot interesul este pentru piscină. Anul trecut am deschis foarte târziu – la finalul lunii august. Și nu prea am avut clienți. Acum vom avea, odată cu venirea căldurii. Oricum, la noi intrarea este pe bază de rezervare, de aceea pare că nu este nimeni”, mai explică Lucian Vasilache.

Chiar și fără clienți, baza ar trebui totuși să fie deschisă în permanență. Asta spune contractul de finanțare, fapt confirmat de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale AFIR Iași. „Detalii despre criteriile de viabilitate din acest contract nu pot oferi fără acordul Bucureștiului. Dar ce pot spune este că, indiferent de vreme, acolo trebuia să existe om angajat și locul trebuia să fie deschis”, ne-a spus Sorin Minciună, directorul AFIR Iași.

 

Piscina nu e deschisă publicului, cei din poză sunt rudele proprietarilor. Alături se vede și terenul de tenis

 

Eventualele sancțiuni de la AFIR

Conducerea AFIR Iași susține că nu toate proiectele sunt urmărite după alocarea ultimei tranșe din finanțare. „Există un anumit program prin care proiectele sunt urmărite după implementare, prin sondaj. În funcție de criteriile de viabilitate, sunt luate și măsuri. Acestea pot merge de la impunerea unui plan de redresare până la, în cazul cel mai grav, returnarea unei părți din finanțare sau a sumei integrale”, ne-a explicat Sorin Minciună.

Administratorul Club Restart spune că nu știe pe de rost criteriile de viabilitate ale propiectului său, dar printe ele este să nu fie în pierdere. „Oricum, în cazuri cum este Clubul Restart, unde ultima tranșă din finanțare a fost pe final de an, nu se iau în calcul la verificări acele ultime luni. Se consideră că nu are cum să fie pe profit. Evaluarea se face cu noul an fiscal. Deci, în acest proiect, criteriile de viabilitate vor fi verificate abia pentru lunile ce urmează”, ne-a mai spus Sorin Minciună.

 

Incredibil: figurează cu 8 angajați!

Printre criteriile de viabilitate impuse prin contractul de finanțare europeană cu Viorica Vasilache Întreprindere Individuală se numără două foarte importante: 8 locuri de muncă și profit. „Avem în schema de personal 8 oameni: doi cu contract de muncă pe 4 ore, 6 cu contract pe două ore. La profit nu mai știu cifra anuală, dar este o sumă modică”, mai explică Viorica Vasilache. Din toți cei 8 angajați ai bazei sportive, luni nu era nimeni acolo.

 

Poarta închisă, nimeni înăuntru. Teoretic, acolo lucrează 8 angajați

 

Se adresează celor din Vișan

Proiectul Bazei Sportive Restart se adresează în primul rând locuitorilor din Vișan, dar și celor din toată comuna Bârnova: sunt 5.782 de oameni conform ultimului recensământ. Dintre toți, maxim 33 au fost aici, de la inaugurare. „Odată cu încălzirea vremii deschidem piscina și vor veni. Am avut zile, anul trecut, când ar fi fost aglomerat dacă nu lucram pe bază de programare. Nu dorim să se calce oamenii pe picioare la piscină”, ne-a mai declarat Viorica Vasilache.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Cartierul Austriac