fbpx
 
Dragnea ne-a furat Centura! Iașul i-a făcut cadou 379 milioane de lei

Dragnea ne-a furat Centura! Iașul i-a făcut cadou 379 milioane de lei


Iașul contribuie la infrastructura din Teleorman, Timiș și Constanța. E bătaia de joc a Guvernului! Iașul a contribuit la bugetul de stat cu 889 milioane de lei, anul trecut, iar de la Centru s-au întors doar 510 milioane de lei. Ca să ne ia și mai mult, Guvernul ne-a tăiat finanțarea Centurii ușoare, de 152 milioane de lei. Popa dă vina direct pe Chirica: „Dacă s-a certat cu Dragnea...”. Bodea spune că e o barbarie față de Iași. Centura ușoară muta zona de producție și servicii în afara orașului, eliberând traficul și ducând la apariția de locuri de muncă.

 

Conform Ministerului Finanțelor, în 2016, statul român a încasat din județul Iași, din impozite pe venituri și din TVA, 889 de milioane de lei. Înapoi a trimis, prin cote defalcate din impozitul pe venit și din TVA cu care s-au reechilibrat bugetele din județ, 510 milioane de lei. Diferența de 379 de milioane de lei se regăsește în infrastructura altor județe: Teleorman, Timiș, Constanța. Adică județele liderului PSD Liviu Dragnea, a premierului Sorin Grindeanu și a vicepremierului Sevil Shhaideh.

La Iași a fost sărită finanțarea de 152 de milioane de lei pentru Centură-Inelul 2. Traficul greu încă intră în oraș, poluând aerul și distrugând carosabilul din Canta, Gară și Nicolae Iorga. Pierderile economice, spun specialiștii, sunt incalculabile. Practic, toată dezvoltarea orașului este dată peste cap.

 

Consecințe incalculabile

Viceprimarul Radu Botez spune că nimeni nu poate calcula în bani care este paguba produsă Iașului de lipsa finanțării pentru Șoseaua de Centură. Dar suma este uriașă. „Interesul economic se mută în zona liberă de construcții. Apar noi firme, noi locuri de muncă. Circulându-se rapid, lejer, oamenii vor fi tentați să investească acolo. Eu cred că producția și serviciile s-ar muta din oraș spre Centură. În zona centrală ar rămâne doar IT-ul”, explică viceprimarul Radu Botez.

„Orice infrastructură de ocolire formează perspectiva dezvoltării în lungul drumului respectiv. Apar firme, apar depozite, apar zone de aprovizionare, apar diverse prestări de servicii. Evident că pierdem economic foarte mult, pentru că nu fertilizăm terenurile pe unde ar trece această investiție”, spune și deputatul Marius Bodea.

 

Blocajul dintre Valea Lupului și Păcurari a devenit insuportabil

 

Consecința vizibilă: coada zilnică de la Antibiotice

Centura de trafic ușor urma să înceapă din dreptul sensului giratoriu de la actuala Șosea de Centură, să traverseze șesul Bahluiului paralel cu cartierul Dacia, să ajungă în strada Cicoarei (Galata), să continue până în Nicolina, printr-un pasaj suprateran și să se termine la Rondul vechi CUG. Astfel, o bună parte din traficul dinspre Lețcani-Valea Lupului spre oraș putea fi deviată spre Galata-Nicolina, fără a mai trece prin Păcurari-Gară-Podu Roș. Șoseaua ar urma să aibă 8 km.

Efectele lipsei Centurii se văd azi în traficul tot mai sufocat creat între Antibiotice și Păcurari, creându-se dopuri mari la orele de vârf, dimineața și seara. Se pot pierde 45 de minute în trafic doar pe această porțiune.

 

Centura ușoară traversează șesul Bahluiului până în Galata

 

Ce spun politicienii

Președintele CJ Iași, Maricel Popa, spune că fondurile erau promise la începutul anului, dar între timp Mihai Chirica s-a certat cu liderii PSD. „Despre Centură trebuie întrebat dl. Chirica. La începutul anului erau credite de angajament prevăzute. Trebuie întrebat ce s-a întâmplat de au dispărut”, spune Maricel Popa. Primarul Mihai Chirica nu a răspuns.

În schimb, a făcut-o Marius Bodea. „Banii se obțin prin insistență. Stai la ușa ministrului Transporturilor pană ți-i dă. Asta se întâmplă în toată lumea, nu doar la noi. Am văzut primari din vestul țării care veneau să îi ia la rost pe parlamentari. În plen. Parlamentarii făceau apoi scandal la partid. Așa se fac banii pentru o zonă. Pe domnii Mihai Chirica și Maricel Popa nu i-am văzut să facă asta”, explică Marius Bodea.

Parlamentarul mai spune că vina nu este doar a unuia dintre ei. Ci a ambilor, pentru că nu înțeleg să lucreze împreună pe proiecte comune.

 

„Este o barbarie ce au făcut cu Iașul anul acesta.”, Marius Bodea, deputat

 

Cum este neglijat Iașul

În ianuarie, în bugetul național aprobat în Parlament, Iașului i se acordau 152 milioane de lei pentru Centura de trafic ușor, sub formă de credit de angajament la Ministerul Transporturilor. Costul total al Centurii este de 250 milioane de lei, deci în doi ani, aceasta putea fi bugetată complet.

În urmă cu două săptămâni, ministrul Transporturilor a recunoscut în scris, răspunzând unei interpelări parlamentare, că finanțarea pentru Centura Iașului a fost tăiată, neexistând fonduri suficiente. În județele-fiefuri ale conducerii PSD, alocările au rămas însă în picioare. „La Teleorman s-au alocat efectiv de trei ori mai mulți bani decât s-a promis la Iași. În Timiș, infrastructura rutieră primește de șapte ori mai mulți bani decât Iașul. Acolo e deja zonă dezvoltată, plină de investitori, trebuiau mutate fondurile spre Est, pentru că Iașul are nevoie de investiții pentru a se dezvolta”, explică Marius Bodea, deputat PNL.

Teleormanul are 360 milioane de lei în 2017 pentru drumuri. Timișul lui Grindeanu are finanțări de 849 milioane de lei, iar Constanța lui Shhaideh a primit 350 milioane de lei. Iașului îi mai rămân alocate doar 30 milioane de lei.

 

Senatorul Adrian Pănescu a rămas în urmă cu știrile

 

Pănescu e ca Dandanache: doarme în papuci

Senatorul PSD Adrian Pănescu spune că pentru Centura Iașului Iașului există de fapt credite de angajament de 152 milioane de lei. „Ni s-a cerut, la partid, să alegem 3 obiective importante, prioritare, ale Iașului. Noi, cei trei senatori de la partid, am pus în fruntea listei centura Iașului. Am adresat ministrului Transporturilor și o interpelare pe tema asta. Ultima informație este că vor fi prevăzute credite de angajament de 150 de milioane de lei”, ne-a spus, ieri, senatorul Adrian Pănescu.

Pe 5 aprilie, printr-o adresă oficială comunicată Senatului, ministrul Răzvan Cuc arată că nu au fost alocați bani pentru nici unul dintre obiectivele rămase de executat din centură: nod rutier, finalizarea lucrărilor la varianta de trafic greu, varianta de trafic ușor.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30