fbpx
 
Copilul din Teleorman salvat din puț după 11 ore, în stare critică. Medicii l-au resuscitat după ce a intrat în stop cardiac

Copilul din Teleorman salvat din puț după 11 ore, în stare critică. Medicii l-au resuscitat după ce a intrat în stop cardiac


Un copil de un an şi opt luni a fost salvat, într-o operaţiune dramatică, după ce a stat blocat, aproape 11 ore, într-un puţ din curtea părinţilor. Zeci de pompieri, medici şi localnici s-au adunat în curtea din Balta Sărată, în judeţul Teleorman. Băiatul a fost scos de la 16 metri adâncime marți seară, puţin după ora 21:00. Medicii spun că este în stare critică, după ce a intrat în stop cardiac și a fost resuscitat.

 

Salvatorii spun că era conştient atunci când l-au adus la suprafaţă, dar că stătuse cu jumătate de corp în apă. Starea lui s-a înrăutăţit rapid, chiar în ambulanţa care l-a dus către elicopterul cu care a fost transportat la Spitalul Grigore Alexandrescu din Bucureşti.

 

„După atâtea ore de stat în fântâna aia micuţă, o parte din timp a stat şi în apă, pe urmă a fost scos un pic jumătate de metru, un metru deasupra apei, pe urmă iar a alunecat în apă. Era în şoc hipotermic, hipotensiv. Inima îi bătea, dar copilul nu era bine deloc. Funcţiile lui vitale erau slăbite mult: tensiune mică, bradicardie, adică frecvenţă cardiacă mică, 40-50 de bătăi pe minut. Trebuie încălzit. I se bagă fluide, i se bagă sondă nasogastrică, i se bagă fluide calde în stomăcel. Plus pături, aspiratoare, aeroterme cu aer cald. El trebuie readus la o temperatură compatibilă cu supravieţuirea. Momentan era viu, dar cu şanse mici din punctul meu de vedere”, a spus medicul Bogdan Caravețeanu.

 

În cursul nopţii, medicii l-au resuscitat pe băiat, după ce a intrat în stop cardiac.

 

„Stare generală critică. Diagnosticul este de hipotermie severă. Status postresuscitare — este pe suport ventilator, perfuzie de rehidratare. Va merge pe secție de terapie intensivă", a explicat purtătoarea de cuvânt al Spitalului "Grigore Alexandrescu", Raluca Alexandru.

 

Mama copilului este şi ea în spital. Femeia este însărcinată în luna a 8-a şi i s-a făcut rău de mai multe ori, în timpul operaţiunii de salvare de marți. A fost dusă la spitalul din Roşiorii de Vede, unde a rămas peste noapte sub supravegherea medicilor. Mama băiatului este în stare bună, dar medicii au decis să o țină sub supraveghere. Ea a suferit un atac de panică, marți, în timp ce pompierii încercau să îi salveze fiul.

 

Misiunea salvatorilor care l-au scos pe copil, de la 16 metri adâncime, a fost extrem de complicat ă. Soluţii ar fi fost mai multe, dar fiecare prezenta riscuri enorme, iar forţele de intervenţie, exact asta au încercat să evite: să-i pună băieţelului, şi mai mult, viaţa în pericol. Utilaje, de zeci de mii de euro, au fost aduse pentru operaţiuni, dar până la urmă, cele mai folositoare au fost două tije din fier beton, îndoite la capăt.

 

(Sursa: digi24.ro)


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: