DEZASTRU: Medicamentele pentru cancer nu se mai vând în România! PSD trimite la groapă un milion de bolnavi

DEZASTRU: Medicamentele pentru cancer nu se mai vând în România! PSD trimite la groapă un milion de bolnavi


Medicamentele care fac parte din toate schemele de tratare a cancerelor părăsesc România.

 

Pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului producătorii a 11 dintre cele mai importante medicamente care tratează cancerele au anunțat că renunță la autorizația de punere pe piață din motive comerciale, anunță Paula Rusu pe blogul său.

 

Iată lista (vezi link-ul) medicamentelor care vor dispărea de pe piața din România:

 

 

Ce tratează medicamentele acestea?

SUFENTANIL  – calmant al durerilor destinat pacienților cu cancer în fază terminală

IRINOTECAN –  cancer de colon, cancer pulmonar

EPIRUBICIN – cancer mamar

RHOMUSTIN – leucemii, cancer cerebral

CICLOFOSFAMIDA – leucemii, cancer ovarian, cancer testicular, cancer mamar, cancer pulmonar

NOGRON – tumori cerebrale

COLOXET/CAPECITABINA – cancer de colon, cancer rectal, cancer gastric, cancer de sân

CARBOPLATIN  – cancer ovarian, cancer de plamâni

 

În notificările producătorilor scrie că motivul pentru care renunță să mai aducă aceste medicamente în românia e motivul comercial. Guvernul PSD-ALDE a anunțat la începutul lunii că a scăzut prețul medicamentelor cu 35 la sută, așa cum a promis în campania electorală. În ciuda faptului că pacienții, medicii și producătorii au încercat din răsputeri să-i convingă pe liderii PSD (Ministerul Sănătății) că măsura e ucigașă, că noțiunea „medicamente și mai ieftine”  va înseamna pentru pacientul român „fără medicamente”.

 

Măsura se dovedește ucigașă pentru bolnavii de cancer din România. Doctorul Cătălin Costovici, medic primar oncolog și Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, confirmă acest lucru.

 

„Impactul va fi devastator pentru că toți pacienții cu cancer iau cel puțin unul dintre aceste medicamente. Tratamentele standard nu vor mai putea fi făcute pentru că medicamentele astea sunt standarul terapeutic oriunde în lumea asta, nu ai cu ce să le înlocuiești.  Standarul înseamnă tratament testat care și-a dovedit eficiența. Epirubicina, Irinotecanul sunt de neînlocuit de 20 de ani”, spune doctorul Cătălin Costovici, medic primar oncolog.

 

Mai este o listă de tratament al cancerelor de la copii care va fi notificată în scurtă vreme. Vestea mi-o dă Cezar Irimia, presedintele Asociație Pacienților cu Cancer care completează: medicamentele care nu au înlocuitor vor duce la scheme de tratement încomplete și mai nou medicii nu vor să faca scheme de tratament încomplete pentru că pot fi acuzați de malpraxis.

 

„Sunt citostatice uzale care nici nu sunt foarte scumpe și probabil că asta e motivul pentru care producatorii nu mai aduc așa ceva.  Mi-ați spus de Epirubicin, păi medicamentul ăsta e prima linie de tratament în cancere mamare, gastrice. Irinotecanul e pentru cancerele de colon, pancreas, Romustinul pentru tumorile cerebrale. Unul dintre ele Sufentanyl este  o medicație împotriva durerii pentru cei aflați din fază terminală. Irinotecanul, Ciclofosfamida, Capecitabina, Romustinul, noi le folosim de zeci de ani în tratarea cancerului cu succes, s-au demonetizat strict material din punct de vedere al valorii financiare și atunci producătorii nu le mai aduc fiindcă nu sunt rentabile după ce au mai tăiat 35% din prețul lor și așa mic”, completează medicul onclog Costovici.

 

„Vinovat de ceea ce se întâmplă e Ministerul Sănătății! Numărul pacienților în tratament, nou depistați cu cancer sunt cam 110 mii de pacienți. Marea majoritate sunt în tratament cu scheme care cuprind aceste medicamente”, completează Cezar Irimia.

 

REPORTER DE IAȘI a realizat un materiale amplu despre motivația celor cinci parlamentari din Iași care au votat controversata lege care permite comercializare en-grosa  medicamentelor, deschizând practic calea pentru „exportul paralel”, la puternica presiune a marilor rețele farmaceutice.

 

Citește și Cei cinci ieșeni care au votat în Parlament împotriva bolnavilor din România


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Iulie 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top