Ministerul Sănătății, o primă victorie. Comisia Europeană avizează favorabil suspendarea exportului paralel a vaccinului împotriva rujeolei

Ministerul Sănătății, o primă victorie. Comisia Europeană avizează favorabil suspendarea exportului paralel a vaccinului împotriva rujeolei

Comisia Europeană a avizat favorabil, în procedură de urgenţă, decizia de suspendare temporară a exportului intracomunitar (exportul paralel) al vaccinului combinat care protejează împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei (ROR), în urma unei solicitări a lui Florian Bodog, anunţă Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat.

 

„Având în vedere epidemia de rujeolă cu care se confruntă ţara noastră, dar şi discontinuitatea în aprovizionarea cu vaccinurile obligatorii din Calendarul de imunizare, în data de 27 aprilie 2017, autorităţile române au notificat Comisiei Europene un proiect de Ordin care prevede blocarea exporturilor de vaccinuri, astfel încât să fie asigurat necesarul de doze pentru protejarea copiilor din România. După examinarea proiectului de act normativ, Comisia Europeană a considerat că, în acest caz particular, solicitarea adoptării în procedura de urgenţă este justificată", se arată în comunicat.

 

Ministrul Sănătăţii promite că va lua toate măsurile necesare pentru ca pacienţii români să poată beneficia la timp şi în condiţii optime de vaccinuri, dar şi de medicamentele şi tratamentele de care au nevoie: „Din păcate, deşi epidemia de rujeolă a fost anunţată acum un an, Ministerul Sănătăţii nu a luat măsuri corespunzătoare şi nu a făcut niciun stoc de vaccin, pentru a suplimenta în judeţele unde acest produs s-a epuizat. Aşa am ajuns la situaţia din acest moment, în care direcţiile de sănătate publică din 10 judeţe nu mai au stocuri de vaccin", declară Florian Bodog.

 

Ministrul Sănătăţii mai spune că în proiectul Legii vaccinării s-a prevăzut asigurarea unui stoc de minimum 6 luni pentru aceste produse.

 

Distribuitorii de medicamente anunţau, recent, că aproape 4.000 de doze de vaccin împotriva rujeolei sunt scoase de pe piaţa românească şi  pleacă la export. Asta în ciuda faptului că în România 5.000 de persoane s-au îmbolnăvit de rujeolă, iar 23 de copii au murit recent din cauza infecţiei. În plină epidemie de rujeolă, distribuitorii au notificat Agenţia Naţională a Medicamentului, în luna aprilie, că scot de pe piaţa din România aproape 4.000 de doze de vaccin împotriva rujeolei, pentru a fi trimise în afara ţării.

 

(Sursa: Hotnews.ro)


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Media


Antibiotice

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Februarie 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top