fbpx
 
Perchezițiile au trecut prin Maricel Popa ca prin Brânză

Perchezițiile au trecut prin Maricel Popa ca prin Brânză


Toată lumea s-a întrebat după descinderile de la CJ: de când face DNA percheziții la denunțător? Vânătorul Maricel Popa, care a sesizat DNA în legătura cu afacerile patronului Con Ted Company, a devenit vânat. Supoziția de marți, 16 mai, era că și Corneliu Brânză a făcut un denunț împotriva șefului CJ pentru abuz în serviciu. Popa a plecat după-amiază la București, a spus că n-are nicio emoție și că a fost doar martor la ridicarea documentelor.

 

Descinderile de marți dimineață de la Consiliul Județean au apărut în Iași ca un tunet, după doi ani de liniște în lupta anticorupție. Perchezițiile de la Consiliul Județean și DJADP (Direcția de Drumuri Județene) au lăsat politicienii și media locală în ceață: DNA a comunicat laconic investigarea unei licitații pentru refacerea drumului Iași-Voinești-Țibănești, restul informațiilor fiind supoziții.

 

Brânză neagă: „N-am făcut denunț”

Afacerea acelui drum fusese sesizată la DNA de însuși președintele Consiliului Județean, Maricel Popa, la sfârșitul anului trecut. Licitația, în valoare de 6 milioane de euro, fusese câștigată de Con Ted Company în timpul mandatului fostului director DJADP, Daniel Minciună, decedat între timp. În septembrie 2016, aflat în inspecție, Maricel Popa a descoperit lucrările de proastă calitate la drum, a chemat presa la fața locului și a hotărât să sesizeze oficial DNA.

Partea aceasta a poveștii se regăsește și în comunicatul DNA, dat în cursul zilei de marți, 16 mai. Există însă supoziția că și patronul Con Ted, Corneliu Brânză, ar fi făcut imediat un denunț la DNA împotriva președintelui CJ pentru abuz în serviciu.

Contactat ieri, Brânză a negat versiunea: „Sunt implicat în povestea asta cu Voineștiul, dar eu n-am făcut nicio plângere la DNA. Aștept să văd ce se întâmplă”.

Patronul de la Ted neagă legăturile neortodoxe cu noul director DJADP, Daniel Achiței, sau cu președintele CJ Maricel Popa: „Nu e vorba de nicio șpagă. Ce să le dau, i-am dat doar <bună ziua> când m-am întâlnit cu Achiței. Eu n-am nici bani, nici lucrări nu mai am, nu mai am nimic...”.

 

Septembrie 2016: Maricel Popa a fost scandalizat de lucrările la drumul Iași-Voinești. I-a aruncat asfaltul în față chiar lui Corneliu Brânză

 

Popa, întors de la aeroport

Marți dimineață, imediat după descinderea DNA, Maricel Popa a declarat că ancheta DNA a pornit în urma unui audit care a constatat nereguli legate de contractul vizând lucrările la drumul Iași-Țibănești, contract încheiat de vechea administraţie condusă de către Cristian Adomniței. Anchetatorii au cerut şi documente legate de atribuirea lucrărilor de deszăpezire pentru perioada 2016-2017, a mai precizat președintele Popa.

Inițial, Maricel Popa, care trebuia să plece la București, la Ministerul Dezvoltării, și-a amânat plecarea, fiind întors din aeroport de către percheziția de la CJ. După mai multe ore, a părăsit Iașul. La sediul DNA a rămas directorul DJADP, Daniel Achiței. Conform unor surse DNA, marți seară Achiței a fost luat de procurori la DNA București. „Până acum, ne bazăm pe comunicările oficiale. Nici noi nu cunoaștem mare lucru și iau de bune declarațiile dlui Maricel Popa că este o anchetă pornită în urma unui denunț de-al său. Sunt sigur că în câteva zile vom vedea ce este cu această anchetă”, ne-a spus consilierul județean PSD Marius Ostaficiuc.

 

Necunoscuta: fire care duc la Suceava

Dacă la nivel oficial sunt puține informații, oamenii din administrație și din politică au mai multe variante posibile. „Pot crede varianta că președintele Popa a făcut denunțul și ancheta vizează drumul Iași-Voinești-Țibănești. Dar, în această situație, ce au căutat procurorii cu percheziții tocmai în Suceava? Care este legătura?”, se întreabă consilierul județean PNL Romeo Vatră.

Nedumerirea care a circulat marți în tot mediul administrativ și politic local a fost vizita procurorilor în biroul președintelui CJ: de ce să faci percheziție la denunțător, când poți să-i ceri oficial documentele necesare și ți le aduce singur – a fost întrebarea zilei.

Unii au făcut paralela cu anchetarea lui Cristian Adomniței, în 2015, în Afacerea „Albumul”. În primele zile erau vizați funcționarii din Consiliul Județean, apoi DNA l-a reținut chiar pe el.

 

Directorul DJADP a fost audiat întâi la Iași și apoi la București. Până la închiderea ediției nu se comunicase dacă a fost reținut sau nu

 

Achiței, dus la DNA București

După ce-a plecat totuși la București, unde avea treabă, Maricel Popa a negat că i s-ar fi confiscat laptopul și cele două telefoane mobile. „Acum vorbesc de pe telefonul meu”, a spus el, nedorind să mai adauge nimic.
O altă pistă urmărită ieri a fost anchetarea modului în care Daniel Achiței a câștigat concursul de director la DJADP, dar nici această informație nu a fost confirmată oficial de DNA. Achiței a fost în urmă cu câțiva ani director la firma de drumuri a lui Maricel Popa, apoi a devenit consilier personal al acestuia la Consiliul Județean. Achiței nu putea ajunge director la DJADP pentru că nu avea statutul de funcționar public, așa că a luat, prin concurs, un post la Direcția de Proiecte Europene a CJ, după care a fost transferat la Direcția de Drumuri. S-a speculat că așa s-ar fi explicat perchezițiile care au avut loc și la biroul de Proiectare.

 

Altă afacere murdară în care Brânză a făcut o „scrisorică” pentru DNA

Corneliu Brânză a mai fost însă implicat cu ani în urmă într-o poveste urâtă cu politicieni, înregistrări clandestine și denunțuri la DNA. Firma lui Brânză pierduse o licitație la Primăria Ciurea, în 2010, scandalul aflându-se abia în 2013.
Aranjamentul consta în finanțarea Primăriei de către APDRP cu 5 milioane de lei pentru refacerea unui drum comunal doar dacă Ted Construct câștiga licitația. Dar aceasta a pierdut-o! O sesizare anonimă a ajuns la DNA, acuzându-l pe primarul din Ciurea că a trucat licitația. O expertiză grafologică stabilise că denunțul fusese scris de fiica lui Corneliu Brânză.

Încolțit, primarul Cătălin Lupu s-a apucat să-i înregistreze, la rândul său, pe ascuns pe patronul TED și pe deputatul Petru Movilă, participant la discuții, ca stâlp al comunității.

Dosarul s-a încheiat în coadă de pește.

 

Cristian Adomniței, plimbat cu mașina DNA în 2015

 

Cum a picat Adomniței

În cazul lui Cristian Adomniței, în aprilie-mai 2015, filmul anchetei a debutat tot cu percheziții la Consiliul Județean. Faptele aveau legătură cu acordarea directă a unui contract de 340.000 de lei către SC Laser Co SRL.
Atunci, Auditul CJ a sesizat neregula, iar Cristian Adomniței s-a arătat foarte interesat de aflarea adevărului. Abia pe 7 mai s-a produs episodul 2, când au fost reținuți suspecții, printre care și fostul președinte CJ.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30