Asistenții medicali și moașele pot practica independent

Asistenții medicali și moașele pot practica independent


Asistenții medicali generaliști, moașele și asistenții medicali specializați pot - după trei ani de tergiversări - să își deschidă cabinete de practică independentă. Normele Metodologice privind exercitarea profesiei în regim independent existau încă din 2014, dar Ministerul Sănătății a aprobat abia recent modelul de Certificat de înregistrare a cabinetului de practică independentă.  

 

Conform legislației, asistenții medicali generaliști, moașele și asistenții medicali specializați pot să angajeze în aceste cabinete alt personal medical, ca de exemplu medic, kinetoterapeut, maseur, asistenți de balneofizioterapie psihologi, etc, astfel încât să funcționeze ca o echipă medicală. De asemenea, legislația oferă posibilitatea asocierii mai multor profesioniști asistenți medicali și/sau moașe pentru înființarea unui cabinet de practică independentă.

Documentele ce conțin prevederile privind practica independentă sunt Normele metodologice privind exercitarea profesiei de asistent medical generalist, de moaşă şi de asistent medical în regim independent, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1.454/2014 și Ordinul MS nr. 553 din 12 mai 2017.

 

Practic, începând din mai, asistenții medicali generaliști, moașele și asistenții medicali din alte specialități,  înscriși în organizația de reglementare, au posibilitatea să își deschidă propriul cabinet, în care să practice profesia în regim independent, fără supravegherea și fără supervizarea unui medic pentru manoperele care pot fi executate autonom, conform competențelor rezultate din formarea de bază. De asemenea, sunt permise activități delegate, la indicația medicului și activități care se pot efectua numai sub supravegherea medicului. Cabinetele de practică în regim independent pot prelua o parte dintre solicitările care merg spre camerele de gardă de la UPU sau triajele altor unități medicale, decongestionând astfel activitatea acestora și contribuind la starea de bine a pacientului. 

 

Pașii care trebuiesc urmați pentru înființarea cabinetelor sunt prevăzuți de legislația menționată anterior. Dosarul ce va conține documentele necesare se depune la sediul filialelor județene ale Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România , care face evaluarea și avizarea cabinetului iar emiterea Certificatului de înregistrare a cabinetului  și autorizarea sunt de competența Direcțiilor de Sănătate Publică.

 

La Iași a fost înregistrată la DSP  – în urmă cu trei ani – prima solicitare din țară a unui asistent medical generalist de deschidere a unui cabinet de practică în regim independent, amânată la ora respectivă din cauza lipsurilor legislative.

 

Posibilitatea exercitării profesiei în regim independent reafirmă calitatea de profesioniști – nu de adjuvanți pentru alte profesii medicale  - cu drepturi depline a asistenților medicali generaliști, moașelor și asistenților specializați și este un pas important în afirmarea rolului important al acestora în comunitate.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Iulie 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top