fbpx
 
Afacerea Improviso: o improvizație cu 200.000 de păgubiți

Afacerea Improviso: o improvizație cu 200.000 de păgubiți


Ce se ascunde în spatele anchetei DNA de la DJADP: licitație trucată, studii falsificate, doi ani întârziați. Scurt tratat de corupție: în 2015, o firmă de apartament, cu doi colaboratori angajați pe loc, ia 800.000 de lei pentru studiile de fezabilitate a 260 km de drumuri județene, cel mai mare proiect DJADP din ultimii 10 ani. Proiectele sunt copy-paste și le lipsește baza: avizul de mediu și studiul geo. Firma Improviso umflă banul și dispare. Dosarele stau la sertar în 2016, nu foloseau la nimic. În 2017, sunt refăcute, dar e deja vară și abia trebuie organizate licitațiile de lucrări. Doi ani pierduți pentru un tun de 1 milion de lei. 200.000 de oameni din județ suportă hârtoapele din cauza acestei întârzieri. Efectul în lanț al corupției asupra vieții oamenilor.

 

„Studiile de fezabilitate sunt piatra de temelie a proiectelor tehnice și a execuțiilor de asfaltare”, explică directorul demisionar al Direcției Județene de Administrare a Drumurilor și Podurilor (DJADP), Daniel Achiței. Fiecare detaliu trecut în studiul de fezabilitate (SF) este preluat în proiectare, iar apoi execuția devine o joacă, spun drumarii. „Pentru fiecare metru de drum ai o soluție specifică, e ca un ghid de utilizare”, explică Achiței.

Ce faci când studiile sunt făcute în bătaie de joc? Pierzi doi ani și lași sute de mii de oameni să sufere din cauza gropilor de pe drumurile județene.

 

Bani luați, studii ioc!

Daniel Achiței a găsit studiile la sertar, când a venit director la DJADP, în ianuarie 2017. „Le-am scos, am vrut să începem licitațiile pentru proiectare și execuție, dar am descoperit că documentațiile aveau două mari hibe. Unu, aveau studiile geo, dar nu sunt integrate la soluții, fără de care nu știi unde pot interveni cheltuieli mai mari în zonele cu alunecări de teren și nici nu știi soluțiile. Doi, n-aveau nici acordurile de mediu, deci nu erau finalizate”.

SF-urile au fost adjudecate în 2015, sub mandatul lui Daniel Minciună (PNL), decedat în februarie acest an. Era o strategie 100% liberală, fiind o punere în practică a Masterplan-ului pentru drumuri județene fixat de fostul președinte CJ, Cristian Adomniței. Plecat în martie 2016 de la DJADP, din cauza algoritmului politic, el a lăsat locul Antoanetei Manolache, care a asigurat un interimat de aproape un an, până la numirea lui Daniel Achiței.

Cele 26 de studii sunt unul din capetele de anchetă urmărite de DNA la DJADP și Consiliul Județean. Concluziile în urma acestei afaceri există deja în două rapoarte, unul al Curții de Conturi, iar celălalt al Corpului de Control al CJ, dar ambele sunt la secret din cauza cercetărilor DNA.

 

Cristian Scripcariu (stânga), un joker cu firmă de apartament scos din mânecă de PNL Iași, conectat cu un deputat PNL de Neamț, Cătălin Drăgușanu, rezultatul fiind drumul plin de gropi de la Bârnova. Traseul corupției până la consecințele finale

 

Preț de dumping al unei firme-fantomă

În aprilie 2015, prin intermediu platformei electronice SEAP era atribuit un contract pentru realizarea a 26 de studii de fezabilitate necesare modernizării a 260 de kilometri de drumuri județene din Iași, către SC Improsivo SRL, o firmă ce aparține soților Florin Cristian și Simona Scripcariu, cu sediul într-un apartament de pe Luca Arbore, în parteneriat cu SC Servland Galați. Autoritate contractantă: DJADP Iași.

Pe baza celor 26 de studii, CJ Iași trebuia să contracteze un împrumut de 44 milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții, intrat și acesta în impas. Studiile acopereau mai mult de un sfert din drumurile județene.

Prima sincopă: suma de adjudecare, 800.000 de lei, reprezenta 40% din suma estimată de contractantul DJADP, care era de 2 milioane de lei. S-a câștigat cu un preț de dumping, de către o firmă de apartament, apărută din spuma mării.

 

Au sărit pârleazul la licitație

SC Improviso SRL nu întrunea condițiile participării la licitație – servicii similare de cel puțin 2 milioane de lei în ultimii doi ani și cifră de afaceri medie de 4,1 milioane de lei pe fiecare dintre anii 2011, 2012 și 2013. A avut nevoie de un partener care oferea eligibilitate, dar care n-a avut, ulterior, niciun rol în realizarea studiilor. Servland Galați, firmă ce aparține Laurenției Pascariu, avea cifră de afaceri peste nivelul cerut în caietul de sarcini, în anii specificați.

Improviso, care a blocat lucrările din județ timp de doi ani, n-adunase ca venituri decât 204.000 de lei în toată existența sa. Fără firma-vehicul din Galați, Improviso ar fi fost respinsă din simplul motiv că a fost înființată în 2012, deși caietul solicita bilanț contabil încă din 2011.

 

Termen-record și copy/paste

În fișa de date tehnice a licitației pentru studiile de fezabilitate există un detaliu care a permis erorile ulterioare: termenul de finalizare de doar 4 luni. „Mă pricep la studii de fezabilitate și pot să vă spun cu siguranță că termenul de 4 luni în care au fost finalizate este foarte scurt. S-a lucrat cu doi ingineri care au acoperit 260 de km de drum. Nu ar fi avut timpul necesar”, explică Daniel Achiței.

Drept dovadă a grabei sunt recomandările studiilor: peste 80% dintre ele sunt identice, ca și cum ar fi „copy/paste”. „Am observat acest detaliu. Toate studiile au aceeași soluție. Nu au fluctuații”, mai spune Achiței.

Membru al Consiliului Județean în 2015, data adjudecării, consilierul local PNL Eduard Boz minimalizează acest indiciu: „Ținând cont de relieful din Iași, nu cred că este relevant dacă sunt sau nu fluctuații. Aici este câmpie și deal, nu este ca la munte”. Boz a participat la aprobarea Masterplan-ului și la prezentarea concluziilor din studiile de fezabilitate.

 

În mijlocul scandalului DPADJ, Daniel Achiței a demisionat, existând asupra sa suspiciuni de incompatibilitate

 

N-au nici studiu geo

Cel mai grav este că dosarele nu conțin studiile geo. Cei care le-au realizat nu au luat în calcul alunecările de teren. „Este o eroare care poate conduce la costuri mai mari decât estimările inițiale. Pentru că lucrările de stabilizare au alt preț decât drumul propiu-zis”, explică Achiței care este efectul.

În 2016 nu s-a mai întâmplat nimic cu aceste studii, Antoaneta Manolache asigurând, ca director interimar la DPADJ doar funcționalitatea de zi cu zi. Ca la români, în 2016, an cu două scrutinuri electorale (iunie – Locale și decembrie – Generale), toate proiectele importante au fost amânate. Contactată telefonic, Antoaneta Manolache nu a răspuns apelurilor REPORTER DE IAȘI, iar accesul la birou nu ne-a fost permis, fiind direcționați spre Biroul de Presă.

 

„În patru luni, doi oameni nu pot face studii de fezabilitate bătând la pas 260 km de drumuri județene”, Daniel Achiței, director DPADJ

 

Exemplu de proiect eșuat

După doi ani pierduți, răbdarea ieșenilor din județ a ajuns la limită. Mii de ieșeni care fac naveta în oraș de la Bârnova nu mai suportă calvarul mersului cu mașina printre gropi.

Directorul DPADJ se folosește de acest exemplu pentru a explica de ce SF-urile s-au dovedit inutile și nu s-au putut licita lucrările: „La Bârnova lipsește avizul de mediu. Firma Improviso avea obligația de a-l solicita, dar n-au știut ce să ceară. Ei au spus că vor aviz pentru studiu de fezabilitate, în loc să ceară pentru proiect segment de drum. Agenția de Mediu le-a răspuns că sunt în eroare, dar n-au mai finalizat demersul. Explicația: studiul propune niște soluții, pe când proiectul dă efectiv soluțiile ce vor fi aplicate, iar Agenția avizează în cunoștință de cauză”.

 

Alte promisiuni pentru 2018

O chichiță birocratică nerezolvată de doi ani. „Eu puteam să anulez aceste SF-uri, dar mai pierdeam un an, așa că le-am îmbunătățit și începem contractarea proiectării și a lucrărilor”, concluzionează Daniel Achiței, aflat în perioada de preaviz, demisionând la începutul lunii iunie.

Purtătorul de cuvânt al CJ Iași, Vlad Ciobanu, spune că Masterplanul de drumuri va fi pus în practică abia din 2018: „Am preluat aceste studii care au trebuit refăcute. Acum se fac proiectele tehnice. La începutul anului viitor încep execuțiile: „Iași-Suceava, 100 km cu fonduri europene; 100 km prin PNDL; 100 km cu fonduri proprii, din împrumut BEI”.

 

„După recepționarea studiilor de fezabilitate, am primit o broșură foarte frumos colorată în care ni se prezentau rezultatele, detalii tehnice, cum trece drumul prin sat, cu costul estimat. Noi ne-am bucurat că estimările bat cu ce discutasem în CJ. Eduard Boz, fost consilier județean PNL, actual consilier local

 

Conexiunile din Neamț ale firmei Improviso

SC Improviso SRL Iași aparține lui Florin Cristian Scripcariu și soției sale, Simona. Același Scripcariu a deținut o firmă, Proexline SRL, la Piatra Neamț, împreună cu un alt acționar: Cătălin Vasile Drăgușanu, deputat PC și ALDE de Neamț, în legislatura 2012-2016.

A fost exclus din ALDE înainte de alegerile de anul trecut și a trecut la PNL, unde filiala județeană Neamț este condusă de deputatul Mugur Cozmanciuc.

„Am fost coleg de facultate cu dl Scripcariu. În anul 2007, am făcut împreună o firmă, care a funcționat în acest acționariat până în 2010. Atunci, pentru că era greu să avem activitatea unul fiind la Neamț și unul la Iași, dumnealui a decis să se retragă din firmă. Ceea ce s-a și întâmplat, a înființat apoi Improviso. Nu are nicio legătură cu firma mea, nu sunt implicat în firma lui. În ceea ce privește politica, am candidat în 2012, din partea PC, care era în USL, la primăria Piatra Neamț. Am pierdut, apoi am fost ales deputat PC. Ulterior, am fost în ALDE, de unde m-a dat afară domnul Tăriceanu, căruia i-am atras atenția asupra unor probleme. M-am înscris în PNL Neamț", a declarat Cătălin Drăgușanu.

 

Contactat de REPORTER DE IAȘI pentru a explica situația studiilor de fezabilitate incomplete, Cristian Florin Scripcariu a precizat că intră într-o întâlnire importantă și că va reveni cu un telefon pentru a răspunde la întrebări. Nu a făcut-o. Pe numărul de telefon fix al firmei gălățene Servland nu a răspuns nimeni pentru a explica prezența la licitație alături de Improviso SRL, căreia i-a asigurat criteriile de eligibilitate.

 

Un sfert de județ: 200.000 de oameni

Masterplanul de transport cuprindea modernizarea unor axe de legătură dintre comunele din Iași și reședința de județ. Conform acestuia, trebuiau modernizate 26 de sectoare de drum: în total, 260 de km. Cifra reprezintă mai mult de un sfert din lungimea totală a drumurilor județene din Iași – 1.000 de km.

Ultimul recensământ arată că, în județ, trăiesc aproape 780.000 de locuitori. Un sfert reprezintă cam 200.000 de oameni. Lor le-a fost întârziat un proiect important mai bine de un an și jumătate. „Cine a recepționat de la DJADP acele studii incomplete ar trebui să răspundă”, spun acum șefii CJ Iași.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30