fbpx
 
Primarii ieșeni fluieră a pagubă după PNDL

Primarii ieșeni fluieră a pagubă după PNDL


Programul de investiții în valoare de 30 miliarde de lei stă la sertar, PSD dând foc la țară. Ex-secretarul de stat Mihai Doruș: „Analiza dosarelor mai durează”. Finanțările ar putea fi tranzacționate în războiul politic de către liderii PSD.

 

„Analiza proiectelor pentru PNDL e departe de a fi finalizată”, este informația adusă de secretarul de stat Mihai Doruș, care îi lămurește pe primarii din tot județul. Directorul de la Apavital abia ce fusese numit la Ministerul Dezvoltării că a și fost demis în urma războiului dintre taberele PSD.

 

Proiect blocat

Fără a se ocupa direct de Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), Doruș, care ar putea reveni la minister în funcție de cum se termină criza politică, afirmă că evaluarea tuturor proiectelor ar mai putea dura, neputând da însă un termen. Motivul: volumul imens de cereri, deși Liviu Dragnea anunța în ianuarie, în modul său pompieristic, că finanțările vor fi semnate începând cu luna aprilie. Și suntem în iunie. „S-au depus 20.000 de cereri de finanțare din toată țara, suma totală solicitată ajungând la 80 miliarde de lei”, explică Mihai Doruș.

Plafonul anunțat pentru PNDL era de 30 miliarde de lei, credite de angajament pentru proiecte locale finalizate până în 2020. Altfel spus, anul acesta ar fi trebuit asigurate măcar câteva miliarde de lei. Programul stă însă blocat la Ministerul Dezvoltării, premierul Sorin Grindeanu, rămas aproape singur la Palatul Victoria, acuzând ministrul demisionar, Sevil Shaiddeh, de întârzieri nejustificate a evaluărilor.

 

 Fonduri europene ioc! PNDL nici atâta. PSD a săpat groapa și a căzut singur în ea

 

Ce-și doresc primarii

Anul 2017 pare compromis pentru PNDL, primarii trebuind să organizeze licitațiile, care, cu tot cu faza caietelor de sarcini și apoi cu rezolvarea contestațiilor, ar putea să nu fie gata nici în 2018.
Câțiva primari din județ au spus ce proiecte au depus:

Ștefan Timofte, Tomești: „Două pachete de drumuri, 3 dispensare, un cămin cultural, un sediu de Primărie, canalizare, extinderea iluminatului public. Am auzit, neoficial, că prioritate au aducțiunile de apă, școlile și grădinițele”.

Mihai Bălan, Bârnova: „Apă-canalizare,iluminat public solar, teren de sport, șanțuri de scurgere a apei, trotuare, o sală de sport, un sediu de primărie, asfaltare 4 km, și un after school”.
Dan Niță, Miroslava: „Canalizare – 8 milioane de lei, asfaltări – 24 de milioane de lei, școală – 8 milioane de lei, grădiniță și creșă – 5 milioane de lei, modernizare școală Proselnici – 400.000 de lei, modernizare școală Ciurbești – 400.000 de lei, școală Horpaz – 300.000 de lei, bază sportivă Liceul Agricol. Sunt foarte supărat, toate proiectele de investiții sunt suspendate”.

 

Două paie la trei măgari

Cât a stat secretarul de stat, Mihai Doruș și-a dat seama că prioritizarea e foarte dificilă: „Unii cer asfaltare și canalizare, dar nu le poți face pe amândouă o dată. Se cer creșe unde nu sunt copii și nici locuri de muncă. Pe aducțiuni de apă se pot absorbi fonduri europene, n-are sens să cheltuim prin PNDL”.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: