fbpx
 
Pentru Iași e invizibil: s-a  retras în tranşeele online

Pentru Iași e invizibil: s-a retras în tranşeele online


Cam puţin: un singur consilier local pentru partidul care doreşte să schimbe Iaşul. Partidul Pentru Iaşi, surpriza alegerilor locale de anul trecut, a intrat într-un con de umbră. Rămaşi fără o parte dintre lideri, care au plecat la USR, cei din partidul condus de Andrei Postolache anunţă că obiectivele lor nu s-au schimbat. Pe termen scurt, militează pentru transparentizarea Primăriei şi proiecte comunitare, iar pe termen lung vor funcţia de primar.

 

Au obţinut 13% la alegerile locale din 2016 şi s-au ales cu un consilier independent în persoana lui Andrei Postolache, liderul partidului. Au rezonat o vreme cu problemele ieşenilor, dar, din iarna anului trecut, nu prea s-a mai auzit de ei. „Atât cât sunt eu implicat în acest partid, el mai există. Sunt întâlniri săptămânale şi se lucrează şi la proiecte. De obicei ne întâlnim la Hackerspace, dar se întâmplă şi în alte locuri”, a spus Claudiu Florea, unul dintre vechii membri ai grupării.

 

Cel mai popular loc de întâlnire a membrilor Pentru Iaşi rămâne Facebook-ul, după cum a recunoscut şi preşedintele Andrei Postolache.

 

Când ies din virtual se rătăcesc în realitate

În privinţa actualilor membri ai partidului, părerile sunt împărţite. În timp ce avocatul Mihai Lupu susţine că partidul are 40 de membri activi, Andrei Postolache marjează pe 105 membri, numărând probabil şi simpatizanţii. „Membrii Pentru Iaşi nu au fost influenţaţi semnificativ de apariţia USR Iaşi. Au fost 3 persoane care au decis să se mute de la Pentru Iaşi la USR Iaşi (Dan Lungu, George Ţăranu şi Cosette Chichirău n.r.). Majoritatea membrilor Pentru Iaşi nu-şi doresc un parcurs politic personal, ci doar apartenenţa la o mişcare care luptă pentru binele nostru, al tuturor”, a spus Postolache.

O problemă o reprezintă sediul. „Am avut unul, temporar, în perioada campaniei de la locale, din aprilie până în iunie 2016. Acum avem un sediu modest, de lucru, unde ne întâlnim pentru şedinţe, atunci când nu discutăm online”, a spus Postolache, în timp ce Lupu a susţinut că „existăm şi comunicăm în spaţiul virtual sau pe unde putem, deoarece nu avem încă un sediu de partid. Am făcut o cerere la Primărie, dar nu ne-a fost aprobată. Ce contează este că, în afara celor trei care au plecat la USR, am rămas toată garnitura veche de la Pentru Iaşi, în jur de 40 de membri activi şi 150 de simpatizanţi”.

 

Andrei Postolache, în momentul lansării campaniei locale. Publicul din spate a dispărut

 

Ţinte mici pentru un parcurs de lungă durată

În privinţa dezideratelor cu care au intrat în viaţa publică, Andrei Postolache susţine că „Am intrat în campania de la locale cu şapte proiecte majore pentru dezvoltarea economică, culturală şi socială a Iaşului. Încă urmărim acele ţinte, dar ne-am adaptat modul de lucru la realitatea faptului că suntem în opoziţie, cu pârghii de acţiune reduse. Neputând impune direct nimic cu un singur vot din 27, gradul de succes al iniţiativelor noastre a variat. Un interes constant este transparentizarea Consiliului şi apropierea sa de cetăţeni, lucru pe care-l facem prin rapoarte ale şedinţelor, prezenţă constantă pe Facebook şi live-uri”, a spus Postolache.

La rândul său, Mihai Lupu susţine că proiectele propagate acum de Pentru Iaşi sunt aceleaşi cu cele promovate în campania electorală. „Noi, fiind un partid mic, este greu să propunem nişte proiecte mari pe care să le şi punem în practică”, a spus Lupu. Dat fiind acest context, Pentru Iaşi marjează pe deschiderea Primăriei prin interpelările lui Postolache despre transparentizarea administraţiei, dar şi alte proiecte reşapate în mai multe mandate, cum ar fi transportul, colectarea selectivă a deşeurilor la nivel local şi atragerea de investitori prin prezentarea Iaşului ca un oraş atractiv.

 

La guvernare, birjar!

Pentru că la acest moment nu există nici o rampă de lansare pentru proiectele partidului, au fost chemaţi în ajutor cei trei userişti spijiniţi anul trecut de Pentru Iaşi. “Aceste proiecte legislative pe care vrem să le promovăm prin intermediul colegilor noştri de la USR, vizează modificarea condiţiilor de participare a partidelor mici în campaniile electorale pentru că este împovărător pentru noi să participăm la alegeri în condiţiile actuale. Vrem să ne integrăm într-o structură naţională şi este, cumva, nefiresc să nu avem posibilitatea. Scopul partidului nostru este să ajungă la guvernare, că altfel nu-şi justifică existenţa, şi apoi să ne promovăm oamenii în Consiliul Local, Consiliul Judeţean şi la primărie”, a declarat Mihai Lupu.  

 

Cosette Chichirău e la USR, nu e clar cine mai e cu Postolache

 

„Mesia” din Consiliul Local

În ceea ce priveşte o eventuală fuziune cu vreun partid de tradiţie de pe scena politică, membrii Pentru Iaşi au negat vehement că acest lucru ar fi posibil, excepţie făcând contextul legat de priorităţile şi proiectele oraşului. „Nu s-a pus problema niciunei fuziuni cu vreun partid de pe scena politică locală, ci doar colaborare punctuală pe proiecte de interes pentru Iaşi. Cert este că noi nu putem intra în alegerile din 2020 ca în cele de anul trecut, cu aceiaşi 10 oameni, aceleaşi idei cu care am pornit, fără să fi învăţat nimic din ce s-a întâmplat, fără să creştem, fără să ne cunoască cât mai multă lume.  Strategia noastră este să creştem acest partid, să încercăm să vorbim despre cât mai multe lucruri despre Iaşi, despre interesele noastre în regiune”, a spus Cosmin Vaman. Potrivit acestuia, după alegeri, foarte mulţi dintre membri şi-au exprimat dorinţa de a face opoziţie atât faţă de PSD cât şi faţă de PNL, iar mare parte dintre susţinători au spus că acest partid trebuie să acapareze, în lipsa unui procent politic reprezentantiv, partea de proiecte comunitare. “Principalul şi singurul vector de influenţare a politicilor publice pe care îl avem este mandatul de consilier al lui Andrei Postolache. Există un vot în Consiliu care nu poate influenţa aproape nimic şi atunci încercăm să transformăm prezenţa asta a lui Andrei într-un motor de a porni discuţii de interes pentru oraş. Avem în vedere să găsim o altă expresie a ceea ce vrem şi în afara mediului online. De altfel, noi vrem să creştem organic până la următoarele alegeri. Obiectivul nostru nu s-a schimbat. Andrei va candida la Primărie, ori în 2020, ori când vor fi următoarele alegeri”, a spus Vaman.

 

 

Alternativă la partidele vechi

Pentru Iaşi este un partid înfiinţat în anul 2015 în jurul unor tineri din diverse structuri profesionale. Potrivit platformei politice, această formaţiune a fost înfiinţată cu scopul de a oferi ieşenilor o alternativă reală la actualele partide, parte a unui sistem politic corupt, decredibilizat şi privit cu neîncredere de peste 90% dintre români.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30