fbpx
 
Tăcerile se reunesc pe strada Sf. Sava

Tăcerile se reunesc pe strada Sf. Sava


Dramele şi sărăcia surdo-muţilor se atenuează în timpul unor întâlniri dintr-un centru care le este destinat. Într-un cămin destinat persoanelor cu deficienţe de auz au loc adevărate „şedinţe matrimoniale”. Un bărbat surd din Iaşi se întâlneşte cu amanta surdă din Focşani. Centrul este destinat activităţilor de socializare.

 

Într-o vizită incognito făcută de REPORTER DE IAŞI la căminul din strada Sf. Sava nu au fost de găsit decât trei angajaţi şi... zero beneficiari. Deşi programul centrului este de luni până vineri, de la 8 la 16, la muncă nu erau decât coordonatoarea instituţiei şi doi asistenţi sociali. „Toţi beneficiarii sunt la biserică acum, la părintele Mihai de la Sf. Sava”, a spus Alina Ştefan, coordonatoarea centrului.

 

Universul în note alb-negre

Deşi interiorul centrului arată la standarde ridicate, aceasta imagine nu poate acoperi dramele şi sărăcia cu care beneficiarii vin aici. Unora dintre copiii beneficiarilor le este ruşine cu proprii părinţi surdo-muţi. În acest caz, este nevoie de şedinţe de consiliere, care reuşesc să-i apropie pe cei mici de cei care le-au dat viaţă. „Unii au procese civile cu terenuri sau alte obiecte ale litigiilor şi noi ţinem legătura cu avocaţii, alţii şi-au luat maşini şi au avut nevoie de ajutor la înmatriculări. Avem o doamnă care pictează şi căreia i-am organizat un vernisaj. Mai avem un domn de vreo 80 de ani care a fost profesor de fizică şi care a făcut, la un moment dat, un arc cu săgeţi, că el e inventatorul centrului, iar copiii sunt topiţi după ce născoceşte. Trage domnul vrăjitor cu săgeata şi copiii sunt fascinaţi”, spune, amuzată, şefa centrului.

Centru cochet pentru surdo-muţii din Iaşi

 

Poveşti ca în lumea celorlalţi

În centrul pentru surdo-muţi au loc şi poveşti de dragoste. O doamnă surdo-mută de la Focşani, sătulă de bătăile conjugale din partea unui soţ gelos şi mare admirator al zonei viticole din care se trage, se retrage săptămânal în braţele iubitului de la Iaşi, beneficiar al acestui centru. Coordonatoarea recunoaşte acest lucru şi afirmă că nu se poate opune unei relaţii dintre doi oameni pe care şi aşa soarta i-a lovit destul. „A venit aici şi s-a cuplat cu un surdo-mut care e singur, acesta devenindu-i, într-un fel, amant. Vin aici, în centru, că nu-i nici biserică, nici tribunal, stau, după care pleacă la plimbare. S-a înfiripat o relaţie şi nu am eu competenţe să spun dacă-i bine sau nu e bine”, a spus Alina Ştefan.

Un alt caz petrecut în centru are ca protagonist un alt cuplu surdo-mut. Cei doi au stat împreună 7 ani de zile, s-au căsătorit şi, după o lună, au hotărât să divorţeze, pentru că nu se înţelegeau. El avea amantă, ea un alt iubit. Au fost mai multe şedinţe de consiliere în centru şi cei doi şi-au reunit tăcerile.

 

Iniţiativă demarată acum 10 ani

Proiectul de construcţie al Centrului de zi pentru persoanele surdo-mute a fost demarat în anul 2007, după ce Parohia „Sf. Sava” a donat Direcţiei de Asistenţă Comunitară (DAC) 700 de metri pătraţi de teren. Centrul este împărţit în două, o parte în custodia DAC, destinată adulţilor, şi Centrul pentru copii cu deficienţe de auz şi vorbire, situat la etajul întâi al clădirii, aflat în subordinea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Centrul are declaraţi 181 de beneficiari înscrişi, despre care coordonatoarea instituţiei susţine că vin zilnic şi desfăşoară activităţi de socializare şi art-terapie.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30