fbpx
 
Povestea lui Buiceag, profitorul politic fără scrupule

Povestea lui Buiceag, profitorul politic fără scrupule


Un produs al fostului PDL Iaşi: mulţi l-au ajutat, pe mulţi apoi i-a spurcat. Trimis recent în judecată pentru conflict de interese, fostul şef al AJPIS Iaşi, Andrei Buiceag este prototipul politicianului veros, pus pe căpătuială cu orice preţ. Apropiaţi ai săi au povestit cum Buiceag s-a transfigurat dintr-un băiat timid în prietenul-rapace şi şeful care pretindea să i se spună „Dom’ director”. 

 

Cum s-a făcut familia Buiceag de râs pe Facebook. Pe 21 iulie 2017, soţia l-a felicitat, postând un act de la Parchet în care era anunţat că unele acuzaţii dintr-un dosar penal pe numele lui fuseseră clasate. Este procedura standard, procurorii fiind obligaţi să facă acest lucru când acuzaţiile nu se susţin. În adresă se vorbea însă şi despre „rechizitoriu”, ceea ce însemna confirmarea unor infracţiuni şi trimiterea în judecată a lui Buiceag. Prin urmare, în loc să-i facă un bine, Monica Buiceag a clamat pe Facebook, să vadă toţi prietenii: soţul meu este inculpat!

 

Pas cu pas, spre vârf

Asemeni personajului lui Nicolae Filimon, Andrei Buiceag a reuşit în câţiva ani să urce pe scara socială. Fără a avea o experienţă care să-l recomande profesional, Buiceag a ştiut să se dea bine pe lângă anumiţi politicieni sau oameni de afaceri, care i-au înlesnit accesul la funcţii importante. De la „băiatul care duce cafeaua“, aşa cum îl caracterizau unii apropiaţi, la o funcţie în Ministerul Muncii sau directorul de la Agenţia de Prestaţii Sociale (AJPIS) Iaşi, Buiceag a ştiut să parvină afişând un comportament servil, uneori chiar linguşitor.

Apropiaţi susţin că, după ce s-a văzut cu sacii în căruţă, Buiceag a muşcat în repetate rânduri mâinile care l-au hrănit, ajungând să fie respins de marea majoritate a celor care o dată l-au ajutat pe „băiatul bun la toate“.

 

De la Protecţia Copilului, la Minister şi AJPIS Iaşi

Andrei Buiceag a început să lucreze de la vârsta de 23 ani, în sistemul de muncă şi protecţie socială, angajându-se la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Iaşi. Când Partidul Democrat Liberal (PDL) era la putere, a devenit membru al acestei formaţiuni politice. După numai doi ani, în care a ştiut să se dea bine pe lângă oameni importanţi din PDL Iaşi, în special Mihaela Popa, care atunci era consilieră a secretarului de stat pentru învăţământ preuniversitar, Buiceag a ajuns să lucreze la Ministerul Muncii, pe un post de expert în domeniul protecţiei drepturilor copilului. „Era un băiat care a crescut fără tată, avea o atitudine supusă şi mai mulţi din partid au vrut să-l ajute, mai ales că era un om util în campanii“, spune un fost pedelist ieşean.

După o scurtă trecere pe la Bacău, în 2009, Buiceag a revenit la Iaşi unde, ajutat tot de oameni influenţi din PDL, a prins un post de director coordonator în AJPIS. În 2010, după reorganizarea instituţiei, Buiceag a devenit director executiv. „De când a ajuns director, Andrei s-a schimbat radical. Chiar şi cei apropiaţi trebuiau să i se adreseze cu «Dom’ director»“, spune un fost subordonat din cadrul Agenţiei.

 

La puţin timp după ce a fost trimis în judecată, Buiceag a mers la mare în Grecia

 

Borcanul cu miere de la formare profesională

Din 2011, Buiceag a devenit preşedinte al Comisiei Judeţene de Autorizare a Furnizorilor de Formare Profesională a Adulţilor. Din această postură, el decidea experţii care evaluează cursanţii pregătiţi de firmele sau fundaţiile care derulau proiecte finanţate cu bani europeni pentru calificarea şi/sau recalificarea angajaţilor sau şomerilor.

Echipa REPORTER DE IAŞI a semnalat încă din 2013 abaterile grave comise de Buiceag, care avea un salariu anual de circa 42.500 lei, la care se adăugau 69.800 lei de la diverse fundaţii la care Buiceag a fost membru în comisiile de examinare. Mai mult, Buiceag era formator la două asociaţii de unde mai încasa 7.800 lei. Asta în condiţiile în care era şeful comisiei care autoriza programele de formare. „Nu este niciun conflict de interese. Este activitate didactică şi banii sunt administraţi de acele fundaţii”, spunea Buiceag atunci.

 

276 de fapte de complicitate la conflict de interese

În 2012, Buiceag a participat în 170 de comisii de examinare, uneori chiar şi în timpul programului de la AJPIS Iaşi. Pentru fiecare participare, Buiceag încasa aproximativ 300 de lei. Mai mult, Buiceag a numit-o şi pe soţia sa de atunci în mai multe astfel de comisii. Toate aceste fapte au atras atenţia Agenţiei Naţionale de Integritate, care a sesizat Parchetul.

În 2014, când a început urmărirea penală, Buiceag era în concediu de paternitate. Revenit la serviciu, a fost mutat pe postul de şef serviciu pentru a nu putea influenţa urmărirea penală. În martie 2016, Buiceag a fost demis, primind calificativul „nesatisfăcător“. Acesta a contestat decizia, iar Tribunalul Iaşi a anulat-o, însă nici până acum nu a fost motivată hotărârea ce poate fi atacată cu recurs.

Pe 18 iulie, Buiceag a fost trimis în judecată, fiind acuzat de comiterea a 276 de fapte de complicitate la conflict de interese, comise în perioada 2010-2013. Potrivit procurorilor, Buiceag ar fi fost complice în raport cu votarea de către Constantin Doru Scripcaru a soţiei acestuia pentru a face parte din comisii de autorizare/evaluare/monitorizare/examinare pentru furnizorii de formare profesională din judeţ.

 

A muşcat mâinile care l-au hrănit

Surse din fostul PDL susţin că omul care l-a susţinut cel mai mult pe Andrei Buiceag şi care personal l-a dus la Ministerul Muncii şi pe urmă la AJPIS Iaşi a fost consilierul local de atunci Radu Ursanu. „Era naşul lui şi l-a ajutat foarte mult. În momentul în care Radu a avut o problemă de sănătate, fiind nevoie de o operaţie extrem de dificilă, pe creier, Buiceag s-a purtat foarte urât. Înainte îi împrumutase nişte bani, iar atunci când omul avea nevoie de bani pentru operaţie, el tot o căuta pe soţia lui Radu şi cerea banii înapoi. A ajuns să-l blesteme pe Ursanu“, adaugă sursa din fostul PDL.

 

Citește și Buiceag contra Grojdea: confruntarea continuă. Instituție importantă din Iași, măcinată de un război surd

 

I-a înjurat pe Movilă şi Neagu

Mai mult, aceeaşi sursă susţine că un alt personaj important în ascensiunea lui a fost deputatul Petru Movilă, pentru care Buiceag era „băiatul bun la toate“. În momentul în care PDL s-a rupt, iar mare parte dintre oamenii importanţi din filiala ieşeană au trecut la PNL, Movilă a ales să continue cu PMP. În acel moment, Buiceag a rupt legăturile cu Movilă, pe care „a ajuns chiar să-l înjure”.

Ulterior, Buiceag a încercat să refacă relaţia cu deputatul PMP, însă acesta nu a mai vrut să aibă vreo legătură cu el.

O altă persoană care l-a ajutat pe Buiceag a fost Constantin Neagu, fost subsecretar de stat în Ministerul Tineretului şi Sportului şi fost secretar general al organizaţiei judeţene PDL Iaşi. „După ce l-a ajutat de atâtea ori, Costi a ajuns să fie înjurat de Buiceag. El nu a ştiut să păstreze relaţii de prietenie cu persoanele care l-au ajutat de-a lungul timpului“, mai spune sursa din fostul PDL.

REPORTER DE IAŞI a încercat în mod repetat să ia legătura cu Andrei Buiceag, însă acesta nu a putut fi contactat.

 

Vila lui Buiceag de la Horpaz

 

Averea lui Buiceag

Cea mai recentă declaraţie de avere indica faptul că familia Buiceag deţinea cinci vile în Horpaz şi Lunca Cetăţuii, un apartament în Iaşi, un Mercedes din 2011 şi avea circa 180.000 de lei în conturi şi datorii de 430.000 de lei. Anterior vânduse patru vile dintr-un complex imobiliar construit de cei doi soţi, cu circa 1 milion de lei, unul dintre cumpărători fiind fostul secretar de stat Daniel Şandru.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: