fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Online-ul dăunează grav sănătății: cum a ajuns Constantinescu la cuțite cu prietenul său  de-o viață, Liviu Antonesei

Online-ul dăunează grav sănătății: cum a ajuns Constantinescu la cuțite cu prietenul său de-o viață, Liviu Antonesei


America, Facebook a schimbat rezultatul alegerilor, iar la Iaşi a permis crearea unor “monştri on-line” ca doctorul Răzvan Constantinescu, un traseist politic. Într-un şir nesfârşit de postări, personajul exploatează la maximum prestanţa meseriei sale pentru a transmite mesajele controversate ale ALDE, partidul din care face parte. În majoritate negativ, mesajul său se rezumă astfel: Iohannis rău-Kovesi rău-procurori rău-PNL şi USR rău-multinaţionale rău-serviciile secrete rău-PSD aşa şi aşa-Liviu Pleşoianu deputat PSD şi Mircea Badea Antena 3 - excepţionali.

 

A făcut mare vâlvă în toată ţara după ce a scris pe pagina sa de Facebook că toţi cei care protestează împotriva legilor justiţiei sunt „boi“ şi „idioţi“, trimiţându-i la Tudor Chirilă şi Rareş Bogdan să le facă endoscopie.

Îl cheamă Răzvan Constantinescu, este medic primar medicină internă şi gastroenterologie şi a fost, o scurtă perioadă, directorul Institutului de Gastroenterologie şi Hepatologie. Este un traseist politic care a aterizat la ALDE. Anterior, îşi întrebase prietenii de pe Facebook la ce partid să se ducă.

 

Preia mesajele Antena3-RomaniaTV

Extrem de activ pe pagina sa de Facebook, având şi câte 10-15 postări pe zi, medicul ieşean face parte dintr-o categorie aparte, de troll „elitist” (troll: un provocator fără cauză, cineva care lansează o discuţie cu scopul de a recrea un conflict de idei).

Spre deosebire de majoritatea trollilor, Răzvan Constantinescu nu este plătit pentru ceea ce postează. Este doar o combinaţie de grandomanie şi frustrare. Urmărit de-a lungul carierei sale de postac, personajul se dezvăluie drept unul provocator, instigator, contradictoriu şi violent, care are însă grijă să dilueze această imagine cu referinţe la profesie, muzică, bridge şi animale de companie.

Bula” pe care şi-a format-o în timp, din care nu lipsesc postările unor „personaje ale zilei” (Varujan Vosganian, Şerban Nicolae, Vasile Astărăstoae, Mirel Curea) i-a adus o notorietate pe care o exploatează la maximum în slujba partidului din care face parte. Marota sa este clasica obsesie a „duetului” Antena 3-Romania TV: Băsescu malefic-tehnocraţii răi-protestatarii din Bucureşti răi-multinaţionalele fură-serviciile orchestrează-statul paralel comandă.

Pentru Constantinescu, unul dintre cei mai deştepţi oameni din România este Mircea Badea, ale cărui emisiuni le urmăreşte cu religiozitate. Un personaj tulburat, fericit că este băgat în seamă şi chinuit de faptul că a ajuns deja la vârsta de 50 de ani şi nu a prins un post de şef pe undeva sau un mandat de parlamentar. Din când în când, acest chin îl face să se dea în spectacol pe Facebook.

 

Patru dintr-o lovitură

Deşi are o suită de aplaudaci care îl susţin constant (unul a mers până acolo încât a postat mesajul „Je suis Răzvan Constantinescu”), medicul ieşean se confruntă periodic cu o situaţie care recunoaşte franc că îl dezamăgeşte. După o postare de genul celei recente, care face valuri, prieteni virtuali, din viaţa reală sau ambele se disociază de el, ceea ce-i dă peste cap tot „sistemul de valori”.

Cel mai recent exemplu este al celor patru prieteni care „şi-au permis“ să comenteze ironic despre el în contextul postării cu endoscopul. Cu titlul „Motive de plâns“, Constantinescu îi aminteşte pe Dan Păduraru – „medic, prieten şi colaborator”; Constantin Cucu – prieten de la bridge, medic; Călin Monor - inginer, coleg de clasă 10 ani, „prieten drag” şi Ingrid Antohi - medic, „coleg de spital, prieten.”

La fel, în urmă cu câteva luni, Constantinescu l-a desfiinţat pe jurnalistul Răzvan Zamfir cu care era în relaţii cordiale, fiind invitat la emisiunile acestuia. Toţi aceştia, dar şi alţii care „mişcă în front” riscă să fie „expulzaţi” de pe pagina lui Constantinescu – mulţi au şi păţit acest lucru.

 

Antonesei l-a pus la punct

Însă cel mai elocvent eveniment de acest gen, care l-a afectat vădit pe Constantinescu, a avut loc anul trecut, miza fiind prietenia cu scriitorul Liviu Antonesei.

Răzvan Constantinescu primise cadou în mai 2013 cartea „(R)umori“, în fapt o colecţie de postări de-ale sale de pe Facebook. Antonesei selectase, grupase şi prefaţase volumul, doctorul trezindu-se scriitor. Despre cartea sa, autorul scria într-o postare că „reface, ca într-un puzzle, viaţa mea din aceşti ani şi explică de ce sunt aşa cum sunt.“ Ulterior, Antonesei l-a însoţit pe doctor prin ţară, vorbind la evenimentele de lansare.

După doi ani, doctorul i-a întors gestul lui Antonesei şi a tipărit cartea „Timpul lui Antonesei“, o colecţie de articole scrise de acesta în Revista Timpul. Constantinescu şi-a invitat amicul la un restaurant şi i-a prezentat cartea printr-un gest-surpriză.

Lanţul de iubire” s-a rupt între cei doi anul trecut când medicul a aflat că Antonesei semnase un protest faţă de numirea Oanei Stănciulescu în Consiliul de Administraţie al TVR. În protest, Stănciulescu era acuzată de „cultivarea memoriei unor personalităţi şi valori de extremă dreapta din istoria culturii româneşti“. Constantinescu, care a stârnit o întreagă vâlvă pe marginea acestui subiect, fiind la originea unei scrisori de susţinere a jurnalistei, a rămas surprins de gestul lui Antonesei. Între cei doi a avut loc o conversaţie în afara Facebook-ului, Constantinescu revenind şi anunţând că nu mai este prieten cu Antonesei, senzaţia fiind că el a fost „cel părăsit”.

Ironia sorţii: ca un copil bătut de cei mari, zilele trecute, Constantinescu a „tăguit-o”, într-o postare dedicată, pe Stănciulescu, aşteptând susţinerea ei în scandalul „Endoscopul lui Chirilă”. Această susţinere n-a venit.

 

Plângeri la Colegiul Medicilor

În schimb, după postarea care i-a adus un număr însemnat de critici, Constantinescu se confruntă acum cu posibile probleme la spitalul unde este angajat şi la Universitatea de Medicină (UMF), unde predă.

La Colegiul Medicilor sunt depuse două reclamaţii pe numele său. Gheorghe Borcean, preşedintele Colegiului, a precizat că urmează să fie făcută o anchetă în baza reclamaţiilor primite.

În al doilea rând, chiar Constantinescu a anunţat că Biroul Senat al UMF a luat în discuţie sancţionarea sa pentru prejudicii aduse imaginii universităţii.

Există, de asemenea, o analiză a situaţiei create şi la Spitalul „Sf. Spiridon”, unde manager este Ioan Bârliba. Din păcate pentru medicul ieşean, Borcean şi Bârliba au fost făcuţi deseori cu ou şi cu oţet de Constantinescu pe pagina sa de Facebook.

În ciuda eforturilor, Răzvan Constantinescu nu a putut fi contactat pentru a-şi prezenta punctul său de vedere în legătură cu toate aceste postări. Cu siguranţă însă, după aparţia acestui material, îl va diseca pe Facebook într-o postare „cum numai el poate.”

Rareş Bogdan (Realitatea TV): „Din ciclul boul evazionist. Astăzi, Rares Bogdan. De foarte mult timp mă enervează acest român «penicilinos». Adică român verde ca mucegaiul de penicilină. (...) Cu peniţă de aur, ce scrie rânduri de căcat. Rareş, ia marcă tu banii la buget şi poate creşte şi audienţa.

Protestatari: „TEFELEI, PREGĂTIŢI-VĂ ŞLAPII, CĂ E NEVOIE DIN NOU DE PROSTIA VOASTRĂ!“; „Din cauza dobitocilor ăstora cu rezistenţa lor şi cu ciuma lor roşcovană, nimeni nu va mai lua în seamă un protest atunci când chiar vor exista motive.“

Preşedintele Klaus Iohannis: „Klaus «Şelimbăr» Iohannis - primul finanţist al României!“, „Aţi fost ales de «statul paralel» să câştigaţi alegerile pentru că sunteţi şantajabil cu dosare penale şi, deci, uşor de manevrat de cei care controlează cu adevărat «statul paralel»”.

Andrei Postolache “Pentru Iaşi”: „un fel de guru de la un fel de usere ieşean“, „un tiriplici de la USR, cu studii aproximative şi mijloace de exprimare anemice“.

Şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi: „incompetentă hoaţă“.

Regizorul şi omul de afaceri Boby Păunescu: „un porc proprietar de televiziune se bucură de necazul altuia şi are multe like-uri“.

Analistul Cristian Pîrvulescu: „un imbecil“.

Analistul Radu Soviani: „turuie tefelisme pseudoeconomice fără absolut nicio legătură cu actualitatea“ şi „pe Soviani îl băteau copiii în şcoala primară şi la gimnaziu zilnic“.

Jurnalistul Dan Tapalagă: „un şobolan cu epoleţi de la «HoitNews» care “vrea să moară cu dinţii înfipţi în curul nu ştiu cui“.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban: „un derbedeu care a distrus tot ce a atins.“

Lui Constantinescu îi place să se victimizeze, ultimul exemplu fiind o postare în care spune cum a fost la un pas să fie agresat pe stradă, ulterior momentului care l-a făcut celebru: „M-am oprit la magazinul de unde iau pâine. La câţiva metri de intrare, trei tineri păreau că m-au recunoscut: «Uite-l pe xylă ăla care nu vrea să-şi trateze bolnavii! Să-l educăm puţin!» Totuşi, nu au venit spre mine. La cât de obosit eram, probabil că m-ar fi dovedit.“

 


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iunie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30