fbpx
 
Salariu șocant la Centrul Medical din Podu Iloaei: 13.400 de lei

Salariu șocant la Centrul Medical din Podu Iloaei: 13.400 de lei


Unitatea de Asistenţă Medico-Socială Podu Iloaiei are 32 de angajaţi în schemă şi 26 în realitate, pentru maximum 40 de pacienţi. Fondul de salarii lunar estimat: 105.000 de lei brut. Abia au ajuns în subordinea Consiliului Judeţean că „şi-au împuşcat” super-salarii. În expunerea de motive care a stat la baza aprobării statului de funcţii şi a salariilor nici nu s-a amintit măcar de numărul şi de problemele pacienţilor.

 

Anul trecut, presa din Iaşi plângea de mila Unităţii de Asistenţă Medico-Socială de la Podu Iloaiei, pentru care Consiliul Local nu mai avea fonduri. La începutul acestui an, angajaţilor de acolo le-a pus Consiliul Judeţean (CJ) mâna în cap. Salariul de bază brut al directorului, fără sporuri, este de 13.148 de lei. Economista are 6.636 lei, un zidar şi un instalator câte 4.000 de lei, bucătăreasa la fel, în condiţiile în care cel mai bine plătit medic ar avea, dacă postul nu ar fi liber, 4.764 de lei. Instituţia abia cuplată la bugetul CJ, prin ordonanţă de urgenţă, la finalul anului trecut, are o schemă de personal cu 32 de posturi, din care sunt ocupate efectiv 26.

 

Un salariu uriaş

Directorul Unităţii de Asistenţă Medico Socială Podu Iloaiei este Roxana Crenguţa Anisie, medic pediatru, şi are un salariu brut de încadrare, fără sporuri de doctorat sau conducere, de 13.148 de lei. Suma netă este de 8.283 de lei. „Au avut probleme cu bugetul în trecut, Primăria Podu Iloaiei nu-şi mai permitea să-i ţină.

Se ajunsese la momentul deciziei de închidere şi a fost trecută instituţia în subordinea şi pe bugetul CJ Iaşi”, ne-a spus consilierul judeţean Romeo Vatră. Politicianul spune că a fost şocat de suma pe care a descoperit-o în hârtiile pentru statul de funcţii. „Cred că orice corporatist de nivel mare care munceşte de-i trece os prin os se uită cu drag la un asemena salariu. Iar pentru cei mai mulţi din privat este un vis frumos. La o asemenea sumă, pretenţiile faţă de un salariat sunt mari, acolo lucrurile trebuie să fie la linie”, mai spune Vatră. Este de notat şi discrepanţa între salariul directorului şi următorul salariu, care este la mai puţin de jumătate. 6.636 de lei la încadrare, brut, are economista instituţiei. „Acolo directorul a mers pe coeficienţii maximi. La fel s-a întâmplat şi la Bivolari, şi la Răducăneni”, mai spune Vatră.

Noi aşa ne-am încadrat pe grilele care ne-au fost date. Nu ne-am fixat noi salariile, au fost nişte coeficienţi şi aşa au rezultat sumele. Dar este o situaţie generală, nu este doar la noi, este la toate centrele de acest gen”, a declarat directorul Roxana Crenguţa Anisie.

 

Muncitori în Paradis

Doi muncitori calificaţi ai instituţiei au salarii de încadrare, fără sporuri, de aproape 4.000 de lei brut (2.600 de lei net). Unul este instalator, celălalt zidar. Magazionera are 3.500 de lei, spălătoreasa 3.000 de lei. Bucătăreasa care tocmai a demisionat avea 4.000 de lei brut pe noua schemă, tot vreo 2.600 net. Salariile acestea sunt mai mari decât ale infirmierelor – aproximativ 2.100 de lei la încadrare (salariul minim). Asistentele medicale au între 2.500 şi 3.500 de lei brut lunar (1.600 – 2.200 lei). Fondul total de salarii pentru instituţie este de 60.000 de lei lunar pentru conducere şi personal auxiliar (plătit din bugetul judeeţan) şi de 45.000 de lei pentru personalul medical (din fondul naţional unic al asigurărilor de sănătate) – 105.000 lei lunar, în total. 1,260 milioane de lei dă statul pentru toate salariile, anual. Toate aaceste sume au apărut într-un document de fundamentare ce a fost pus la dispoziţia consilierilor judeţeni, pentru şedinţa din 31 ianuarie, când a fost aprobată hotărârea care-i viza. În actele semnate de conducerea Unităţii de Asistenţă Medico-Socială nu se face nici măcar o referire la calitatea actului medical, la nevoile pacienţilor. Nici măcar nu se vorbeşte despre numărul acestora. Ar fi 40 de oameni săraci, fără venituri şi fără locuinţă, din împrejurimile oraşului, care suferă de boli cronice, unele dintre ele grave.

Unitatea din Podu Iloaiei a avut noroc de sindicat

 

I-a salvat Sanitas

Centrul medico-social din Podu Iloaiei are o capacitate de 40 de locuri. Sunt internaţi în prezent 38 de pacienţi, oameni cu probleme de sănătate şi cu o situaţie materială precară, singuri pe lume, cu boli cronice sau chiar imobilizaţi la pat. Situaţia Unităţii de Asistenţă Medico-Socială a ajuns să fie discutată la Ministerul Sănătăţii după ce reprezentanţii Sanitas Iaşi au aflat că activitatea va fi întreruptă din lipsa fondurilor.

Consiliul Judeţean Iaşi va asigura, din acest an, cheltuielile de personal auxiliar şi de conducere, precum şi cele pentru hrană, bunuri şi servicii necesare întreţinerii şi funcţionării unităţii medico-sociale, reparaţii, consolidări, dotări.

 

Cred că orice corporatist de nivel mare care munceşte de-i trece os prin os se uită cu drag la un asemena salariu. Iar pentru cei mai mulţi din privat este un vis frumos”

Romeo Vatră, consilier judeţean


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: