fbpx
 
Tomești - cum crești o suburbie prin calitatea vieții: infrastructură, parcuri și terenuri de sport

Tomești - cum crești o suburbie prin calitatea vieții: infrastructură, parcuri și terenuri de sport


Comuna din coasta Iașului are PUG din 2014, ceea ce la noi nu există: fără blocuri între case. La buget intră investiții din fonduri proprii: drumuri, gaz și apă. Apoi sunt fondurile europene: opt drumuri comunale și trotuare. La urmă, banii din PNDL: canalizări. Cu câteva sute de mii de lei se fac terenuri de sport și parcuri, arătând că aceste investiții sunt rapide și la îndemână chiar și pentru o comună.

 

Pentru 2018, Primăria Tomești are planuri mari. Pe lângă proiectele începute anul trecut, a căror bugetare se duce și în 2018, vor fi începute altele. „La Tomești ne gândim în primul rând la calitatea vieții oamenilor care trăiesc aici. De aceea investim cu prioritate în infrastructură, în parcuri, în terenuri de sport. Din același motiv nu permitem și nu vom permite niciodată construirea de blocuri în apropierea caselor”, spune primarul Ștefan Timofte.

Primăria a inaugurat și o nouă bibliotecă

 

Fonduri proprii de milioane pentru drumuri și gaz

Primăria Tomești va investi, în 2018, în modernizarea a 1,4 km de drum sătesc unde există deja trase rețelele de apă, gaz și canalizare. „Primul pas îl facem cu aceste patru drumuri, un proiect care este de 1,2 milioane de lei, bani care provin din bugetul comunei”, spune Timofte.

Tot pentru 2018, Primăria a semnat contract de extindere a rețelei de gaz către satele Dealul Doamnei și Vlădiceni. Sunt 2,65 km de rețea nouă și costă 280.000 de lei pentru Dealul Doamnei, respectiv 4,2 km și 533.000 de lei pentru Vlădiceni.

Tot din bugetul de investiții al comunei vor fi alocați bani pentru un teren de sport la Vlădiceni (178.000 de lei), precum și pentru un parc (100.000 lei) și un dispensar (200.000 lei) în același sat.

 

Tomeștiul a devenit cochet și curat

 

Trotuare noi

Bugetul de investiții al Primăriei Tomești va fi utilizat și pentru un trotuar nou, pe drumul dintre Primărie și Chicerea – 1,5 km, care costă 400.000 de lei. „Este un teren vălurit, pe care vor fi făcute câteva locuri de trecere cu trepte”, spune Ștefan Timofte.

La Chicerea va fi făcut un dispensar, tot din banii comunei – 200.000 de lei. În același sat, în 2018 vor exista parc de joacă, fitness și odihnă: 100.000 de lei.

„Din banii noștri avem proiect pentru un garaj PSI – 130.000 de lei, tot din buget plătim acum și Biblioteca Regina Maria, deschisă lângă sala de sport – 300.000 de lei. În cartierul de blocuri continuăm proiectul pentru amenajarea parcărilor, trotuarelor și schimbarea vegetației. Până la urmă, oamenii au văzut ce a ieșit și s-au liniștit”, a mai spus Timofte.

Tot din fondurile proprii ale comunei vor fi făcute câteva platforme de gunoi, prețul total fiind de peste 200.000 de lei. Sunt 6 platforme la Goruni, 3 la Vlădiceni, 3 la Chicerea, 4 la Tomești sat. „Containerele stau pe beton, va fi o fundație, dar nu sunt vizibile. Vor fi închise în niște module. Nu se vede nimic, nu miroase”, a mai spus Ștefan Timofte.

 

Module noi pentru gunoi, o premieră în județ, făcute din bugetul propriu

 

Bani europeni și de la Ministerul Culturii

Tomești va începe, în 2018, modernizarea a opt drumuri din sate, cu o lungime de aproape 5 km. Valoarea totală a proiectului este de 1,12 milioane de euro.

Tot din fonduri europene, prin GAL Poaina Vlădicăi, va fi făcut un trotuar de la sala de sport la Primărie. „Proiectul este deja la verificat la AFIR. Costă 250.000 de euro, este o lucrare amplă, cu câteva mici pasarele în lungul trotuarului, pentru a depăși diferențele de nivel”, explică Timofte.

La Ministerul Culturii a fost depusă o cerere de finanțare prin programul Centenarului pentru Calea Eroilor. „Este un pietonal până la cruce, cu scări”, mai spune Timofte.

Primăria are și un proiect prin PNDL: canalizarea la Goruni, unde nu există niciun metru, și extinderea canalizării la Tomești, Vlădiceni, Chicerea, Dealul Doamnei. Valoarea estimată a proiectului este de 2,5 milioane de euro.

 

Primarul Ștefan Timofte spune că și-a luat prea multe investiții pe cap

 

Fără blocuri între case

Tomești are Plan Urbanistic General votat din 2014 și, datorită acestui document, investitorii imobiliari nu au reușit să construiască blocuri. „Este foarte simplu. Orice mișcare de autorizare o facem conform PUG. Ne uităm acolo pentru o anumită zonă, vedem ce spune și aia aprobăm. Este exclus să permitem vreodată să apară blocuri între case. Oamenii au plătit să stea la casă, le protejăm investițiile și le asigurăm liniștea”, spune primarul Ștefan Timofte.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30