fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS

Primarul ca Zăpada și cei 9 pitici: 9 din 14 consilieri locali PSD îi sunt datori vânduți exclusului Mihai Chirica

Primarul ca Zăpada și cei 9 pitici: 9 din 14 consilieri locali PSD îi sunt datori vânduți exclusului Mihai Chirica


Primarul exclus de Dragnea nu poate pierde controlul Consiliului Local, pentru că 9 din 14 reprezentanți PSD au primit cadouri de la Mihai Chirica de sute de mii sau milioane de euro. Primăria e practic făcută pentru ei, nu pentru oraș. I se cerea demisia lui Paul Boișteanu, șeful Comisiei de Urbanism, dar primarul i-a angajat fiica la DAPPP în urmă cu 8 luni. Viceprimarul Gabriel Harabagiu a pus mâna pe o avere, 1,5 ha lângă Spitalul Regional, terenul fiind luat din rezerva ADS. Toți au obligații față de primar: Florin Boca face bani cu blocuri ilegale, unde depășește cu 500 mp autorizația de construcție; Vlad Nedelcu ridică o vilă în 4 luni, fără autorizație, când alții așteaptă câte 3 ani; la fel Daniela Tăutu și Bogdan Crucianu, au obținut dispense de „șmecheri” la construcții care încalcă regulile de urbanism. Cel mai dator îi este Mihail Pintilei, fericit că a rămas în politică, deși PSD îl trimisese la pensie, iar Chirica l-a întors din drum.

Cel puțin 9 din cei 14 consilieri locali ai PSD îi sunt fideli primarului Mihai Chirica. Prin diferite favoruri făcute, de la faptul că au fost puși pe lista la alegerile locale din 2016, până la angajarea unor rude în Primărie sau până la obținerea de autorizații de construire, aceștia îi sunt datori lui Chirica. Iată de ce, deși 14 din 27 de consilieri locali înseamnă 51,8% din voturi, PSD nu deține controlul în Consiliul Local. Pentru că PSD nu-și controlează propriii aleși.

A mai „pișcat” 100 mp amprentă

Unul dintre consilierii locali legați ombilical de primarul Mihai Chirica este Florin Adrian Boca. Finanțator al campaniei electorale a lui Chirica din 2016, lui Boca i s-au întors favorurile cu vârf și îndesat.

Dezvăluire nouă REPORTER DE IAȘI: la blocul pe care Boca l-a ridicat în CUG, printr-un interpus, au fost depășiți indicatorii urbanistici. Concret, în autorizația de construire este prevăzut un procent de ocupare a terenului de 45% la suprafața totală de 1.450 mp. Pe scurt spus, blocul trebuia să aibă o amprentă la sol de 653 mp. Măsurătorile făcute la fața locului arată că, în realitate, blocul ocupă aproximativ 765 mp.

La 100 mp în plus la cinci niveluri înseamnă 500 mp depășire față de autorizația de construire. La un profit curat de minim 500 de euro/mp, reiese că Boca și amicii lui au scos în plus, doar prin modificarea din pix a parametrilor, un profit net de 250.000 de euro. Contactat telefonic, Boca a refuzat dialogul, susținând că este ocupat și nu poate vorbi.

 

Blocul lui Boca a depășit limita POT din autorizație, aducându-i acestuia un profit suplimentar de 250.000 de euro. Parcarea de la subsol a fost anulată. Recepția falsă a fost făcută de inspectorul Spânu, cercetat de DNA

 

Jonglerii la limita legii

Dar blocul din CUG a fost, de la bun început, o investiție cu cântec. În toamna lui 2016, SC Darcilo SRL (o firmă controlată de Boca, dar deținută oficial de o apropiată a acestuia) a primit aprobare pentru a construi un imobil cu demisol, parter şi 3 etaje. Ulterior, i s-a acordat permisiunea să mai ridice un nivel.

Extrem de grav, s-a aprobat şi transformarea demisolului, care trebuia iniţial să fie parcare, în locuinţe. Cu explicația că o parcare va fi amenajată pe o parcelă achiziționată în zonă. Boca a negat că investiția i-ar aparține, dar REPORTER DE IAȘI l-a fotografiat pe șantier, în noiembrie 2017, alături de Ionel Onofriciuc și Gabrielei Lăcrămioara Ioniţă. Paradox: investiția din CUG a fost aprobată de Primărie pe când Florin Boca, calitate de ales, îndeplinea funcția de șef al Comisiei de Urbanism.

Chirica și Boca în 2016, când al doilea spera să ajungă senator, contribuind din greu la campania PSD. A fost recompensat de primar cu PUZ-uri în centrul Iașului și cu recepții binevoitoare la construcțiile sale


Polițistul favorit la recepție
În plus, recepția la acest imobil a fost făcută de polițistul local Andrei Spînu. Întrebarea la care Poliția Locală nu a răspuns este ce a căutat Spînu la recepția blocului lui Boca, de la marginea Iașului, când zona sa era în Centru. Surse interne spun că Spînu era solicitat în mult mai multe zone din oraș, de către anumiți dezvoltatori imobiliari, iar șefa lui, Mihaela Tulică, îi aproba deplasările. Boca are imunitate în Primăria Iași, iar Mihaela Tulică este cumătră și vară de-a doua cu primarul.

În urma recentelor dezvăluiri din REPORTER DE IAȘI, Andrei Spînu a demisionat din Poliția Locală, iar Serviciul Control Urbanism a fost reorganizat.
Ca un amănunt suplimentar, soția lui Boca, Monica Ioana, lucrează tot în Primărie, fiind şef Serviciu Administrare Spaţii Comerciale şi Terenuri, venitul pe anul trecut fiind de 66.179 lei.

Lui Paul Boișteanu i-a fost angajată fiica la Primărie, pe ușa din spate


Fata lui Boișteanu, la Primărie
Unul dintre personajele cheie ale PSD în deliberativul local este Paul Boișteanu, decan în cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară. Până de curând, acesta a fost și liderul de grup al PSD. Pe fondul scandalurilor imobiliare din ultimul timp, Boișteanu, care este și președinte al Comisiei de Urbanism în CL, succesorul lui Boca, a intrat în clinciuri cu conducerea PSD Iași. Mai mult, președintele Maricel Popa a anunțat chiar, în iulie, că Boișteanu va pleca prin demisie din Consiliul Local. Lucru care nu s-a mai întâmplat, Boișteanu luându-și un răgaz de gândire. „Încă nu am luat o decizie dacă plec din Consiliul Local”, a repetat Boișteanu, marți.
Dezvăluire REPORTER DE IAȘI: fiica lui Boișteanu a fost angajată, acum 8 luni, la una dintre cele trei structuri create prin spargerea Direcției de Administrare a Patrimoniului Public și Privat, la insistentențele repetate ale consilierului local.

„Este irelevant acest lucru. Fiica mea e om matur, are 31 de ani, doi copii. Nu gestionez eu angajările din Primărie”, a spus Boișteanu. Acesta a adăugat că traseul său în politică nu se interferează cu cel al fiicei.

Blocul familiei Tăutu are un etaj în plus, consiliera PSD fiind iertată de primar


Un etaj în plus pentru tăticu’
Daniela Iuliana Tăutu (fostă Popescu) a fost una dintre surprizele lui Chirica pe lista PSD pentru Consiliul Local în 2016. Fostă prezentatoare de știri la mai multe posturi locale de televiziune, Daniela Tăutu e unul dintre „soldații” credincioși ai lui Chirica.
Caz concret: Zelea Popescu, tatăl consilierei locale PSD, a construit un etaj în plus la o clădire pe care o deţine în CUG.

A fost amendat de Poliţia Locală, a contestat sancţiunea, dar a renunţat inexplicabil la proces. Explicația e foarte simplă: tatăl consilierei PSD a obținut, în luna mai 2018, autorizarea etajului suplimentar.

Fiica lui Zelea Popescu, pesedista Daniela Tăutu, susţine că etajul în plus a fost ridicat din vina constructorului, care nu şi-ar fi dat seama că a trecut de nivel. Iar pe primar îl caracterizează drept „un profesionist adevărat”. Acum, imobilul din CUG se află în faza finală de construcție, muncitorii lucrând la fațadă.

Tăutu a fost ajutată și cu aprobarea autorizației inițiale, pentru că blocul a fost ridicată pe o suprafață de teren mai mică de 500 mp, iar Comisia de Urbanism, la cererea expresă a primarului, a hotărât de 3 ani să respingă locuințele colective pe proprietăți atât de mici. Se dau însă dispense pentru solicitanții „speciali”.

Autorizație pe-o palmă de teren

Tânărul Bogdan Crucianu, șef la Casa Studenților, este și consilier local PSD. În luna martie 2018, a primit autorizație de construire pe un teren de 429 metri pătrați pe care-l deține pe bulevardul CA Rosetti. Consilierul a primit aviz pentru „consolidare, reabilitare, extindere pe verticală şi schimbare destinaţie imobil existent în spaţiu cu funcţiuni comerciale şi servicii profesionale”. Crucianu a precizat că nu s-a apucat de construit.

„Nu sunt un mare dezvoltator imobiliar. Am autorizaţie, e singura proprietate pe care, la un moment dat, aş putea-o transforma chiar în locuinţă, să mă mut eu acolo”, a declarat Crucianu pentru REPORTER DE IAȘI.
Anterior, Crucianu a făcut afaceri cu societățile subordonate Primăriei. Firma sa, Safe Wheels (la care a fost unic asociat din 2013 și până în 2016), a asigurat servicii de vulcanizare și a furnizat anvelope către Termo-Service și Poliția Locală. După scandalul de corupție în care a fost implicat Gheorghe Nichita, fost primar, Crucianu s-a reorientat rapid, aflându-se în primul cerc de susținători ai lui Chirica.

Nedelcu, în total dispreț

Un alt susținător înfocat al primarului Chirica este consilierul local PSD Vlad Nedelcu. Alesul local a cumpărat o clădire în apropiere de Bd. Ștefan cel Mare, a luat autorizaţie de reparații, dar a dărâmat-o şi a ridicat o construcție nouă. Pentru ca operațiunile să fie în regulă, Nedelcu avea nevoie de aprobarea unui Plan Urbanistic Zonal, de autorizaţie de demolare şi apoi de construire. Altă ilegalitate: noua clădire este peste nivelul celei pe care a dărâmat-o. Toate procedurile ar fi durat minim un ani, deși oameni de rând din Iași așteaptă o autorizație și câte trei ani. Vlad Nedelcu a construit întregul imobil în mai puțin de 4 luni pe o autorizație de reparații.
Mai nou, Vlad Nedelcu este acționar al televiziunii locale Iași Tv Life la care primarul are o emisiune săptămânală de audiențe în direct.

Harabagiu și soacra afaceristă

Legăturile viceprimarului Gabriel Harabagiu cu primarul Mihai Chirica sunt pe mai multe paliere. Harabagiu i-a botezat lui Chirica ultimul băiat născut, cumătria având loc în toamna anului trecut.
Lângă viitorul cartier al Spitalului Regional de Urgențe, soacra viceprimarului Gabriel Harabagiu a devenit proprietară pe 1,5 hectare. Fișa de punere în posesie pentru neamurile lui Harabagiu a fost întocmită de Primărie la câteva zile după ce Guvernul a avizat amplasamentul spitalului din Moara de Vânt. Ulterior, Maria Țamboi, mama soției lui Harabagiu, a cumpărat întreaga moștenire de la celelalte rude la un preț derizoriu, de doar 4,9 euro pe metrul pătrat.

În plus, presa locală a relatat că rude, cunoscuți sau interpuși de-ai lui Harabagiu și ai familiei sale fac acte de comerț stradal, în chioșcuri sau rulote, autorizate de Primărie în zone bune, cu vad.

Pensionarul din Armată Mihail Pintilei e un fel de „clovnul Regelui” în Consiliul Local, ridicând osanale primarului pentru că l-a pus pe listă


Categoria: „captivii” lui Chirica
Vasile Sandu, alt consilier PSD din siajul lui Chirica, lucrează la Compania de Transport Public, societate a Primăriei. La CTP, Sandu este șef de birou și, totodată, președinte al Sindicatului Liber din companie.
Tot aparținând „grupului Chirica” este asimilată și Cătălina Aldea Cojocaru, medic de profesie. O prezență discretă în Consiliul Local, aceasta a fost pusă de Chirica pe lista candidaților la CL, la propunerea unei bune cunoștințe a primarului de la Spitalul de Recuperare. „Nu prea o cunoaște nimeni în partid. Anterior, n-a avut treabă cu PSD, nu e cunoscută”, a explicat o sursă de la vârful filialei Iași a PSD. Aceasta îi datorează prezența în politică lui Mihai Chirica și îi rămâne 100% fidelă.
Mihail Pintilei este unul dintre cei mai înfocați susținători ai actualului primar. Pintilei, care anul trecut a încasat 82.020 lei pensie de militar și 3.814 lei pensie civilă, a fost cel care i-a luat constant apărarea lui Chirica și l-a atacat, de la tribuna Consiliului Local, pe Liviu Dragnea (șeful PSD).

Fost consilier județean, Pintilei fusese scos de pe listele CJ în 2016, iar Mihai Chirica l-a chemat efectiv de-acasă pentru a-i oferi un loc eligibil la Municipiu. „Pentru un pensionar, înseamnă foarte mult să-l repui în politică într-un moment în care i se spusese că este terminat și îi va rămâne veșnic recunoscător lui Mihai Chirica”, au explicat surse din PSD Iași.

 

„Toți la locurile voastre!” Primarul și-a recompensat consilierii cu autorizații, slujbe și terenuri, astfel că nu-i ies din cuvânt

 

Scripcaru, variantă de viceprimar. Alți indeciși
La categoria indeciși se află Traian Florentin Ciobotaru. „Acum, acesta joacă la două capete”, a afirmat o sursă din partid.

Deși a fost numit lider de grup PSD în locul lui Boișteanu, omul de afaceri Gabriel Surdu joacă și cu partidul și cu Chirica datorită intereselor imobiliare pe care le are în oraș.

Cătălin Marius Aur e, clar, în tabăra anti-Chirica după ce edilul i-ar fi refuzat un serviciu, mai clar, o autorizație de construcție.

Tot anti-primar este și Mihai Liviu Gavril, nou intrat în Consiliul Local. Perceput acum câțiva ani ca omul de casă al fostului deputat Sorin Iacoban, la cabinetul căruia a și activat, Gavril a trecut în cealaltă tabără. De fapt, acesta a fost și în Comisia de Etică care în final a votat excluderea din PSD a primarului Mihai Chirica. Ținta lui Gavril este un post de viceprimar în următoarea legislatură și pariază totul pe viitorul său politic, unul fără Mihai Chirica.

Cel mai greu de influențat este Călin Scripcaru. Totuși, acesta pare că face echipă cu conducerea PSD Iași, Scripcaru fiind chiar în cărți pentru a ocupa fotoliul de viceprimar în locul lui Harabagiu, dacă acest post se va vacanta. „Scripcaru nu e tocmai încântat, ar vrea mai degrabă o poziție de secretar de stat”, a explicat sursa PSD.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Octombrie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top