fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Imposibil de demis: 9 ani de război între patroana Donna Carina și o angajată

Imposibil de demis: 9 ani de război între patroana Donna Carina și o angajată


Daune de 52.000 de lei pentru patroana care și-a concediat pe nedrept coafeza. Magistrații de la Tribunal au decis ca Alice Nicoleta Adochiței Pandelea să-i plătească unei foste angajate 47.000 lei daune materiale și 5.000 lei daune morale. În 2009, Adochiței Pandelea, care este patroana de la Saloanele Donna Carina, a dat-o afară pe Camelia Ursache și a refuzat să o angajeze după ce aceasta și-a anulat concedierea în instanță.

Război al orgoliilor între o patroană și o fostă angajată a acesteia. Până acum, cea din urmă a câștigat pe linie, dar prima este decisă să se apere până în pânzele albe.

Nu i-a înregistrat cererile

Conflictul dintre cele două femei a început în 2009, după ce Alice Nicoleta Adochiței Pandelea a dat-o afară pe Camelia Ursache din postul de coafeză de la un salon din cartierul Alexandru cel Bun deținut de firma Dolce Serina SRL. Nemulțumită, Ursache s-a adresat judecătorilor și, în mai 2010, a obținut o sentință definitivă prin care completul „constată nulă decizia de concediere nr. 23 din 28.07.2009 emisă de intimată. Dispune reintegrarea contestatoarei pe postul deținut anterior emiterii deciziei de concediere. Obligă intimata să plătească contestatoarei o despăgubire egală cu salariile indexate, majorate și reactualizate și cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariata, începând cu data de 28.07.2009, până la data reintegrării efective”.

În iunie, Ursache s-a prezentat la firmă pentru a-și primi banii și postul, dar i s-au refuzat înregistrarea cererilor în scriptele societății. Prin urmare, le-a trimis prin fax, apoi prin poștă, cu confirmare de primire.

Amendată administrativ

Cu toate acestea, administratorul Adochiței Pandelea a refuzat îndeplinirea cererilor. „Acest refuz era nejustificat, astfel că, după o perioadă de 15 zile de la primirea cererii, fapta administratorului a dobândit caracter infracțional, având în vedere faptul că, potrivit Codului muncii, termenul de 15 zile calculate de la data cererii de executare adresate unității de partea interesată constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 6 luni ori cu amendă”, a susținut Ursache într-o acțiune depusă la instanță în 2015.

Pornind de la această constatare, în următorii câțiva ani, Ursache a încercat să-i convingă pe procurori să o trimită în judecată pe fosta ei șefă, una dintre acuzații fiind „nerespectarea unei hotărări judecătorești”. Dosarul a fost clasat, redeschis, din nou clasat, pentru ca, în final, patroana să fie sancționată cu o amendă administrativă.

 

Alice Adochiței Pandelea nu vrea să-i plătească banii unei foste angajate

A mutat firma pentru a scăpa de executarea silită

Ursache a mai declarat că patroana i-a spus că o reangajează doar dacă renunță la banii pe care trebuia să-i încaseze prin sentința din 2010, dar ea nu a acceptat. În aceste condiții, pentru a eluda executarea silită, Adochiței Pandelea ar fi mutat activitatea firmei pe una nouă, în același spațiu unde au ajuns și salariații de la Dolce Serina SRL, activitatea acestei societăți fiind suspendată după mișcările de mai sus.

„În condițiile în care firma desfășura o activitate foarte profitabilă, nu există altă justificare pentru mutarea întregii activități a societății comerciale Dolce Serina SRL la o altă societate comercială, închiderea conturilor bancare și transferarea de către pârâtă a tuturor angajaților, cu excepția reclamantei”, a adăugat Ursache.

A mers la psiholog

În fața judecătorilor, cărora le-a cerut să oblige pârâta la plata salariilor pe perioada în care aceasta nu a reangajat-o, plus daune morale, reclamanta a invocat un argument forte pentru a-i îndupleca pe aceștia să-i dea dreptate: în octombrie 2010, la cinci luni după ce își recâștigase postul la Curtea de Apel, Ursache a născut, fiind în imposibilitatea de a obține indemnizația pentru creșterea copilului.

„Împiedicarea sa brutală de a-și relua activitatea și tratamentul discriminatoriu la care a fost supusă, în comparație cu ceilalți angajați ai Dolce Srina SRL, i-au provocat un disconfort psihic pronunțat, afectându-i activitatea profesională și starea de echilibru emoțional”, a afirmat avocatul femeii în fața completului de judecată de la care a solicitat acordarea a 59.473 lei cu titlu de despăgubiri pentru repararea prejudiciului – salarii neîncasate -, precum și 30.000 lei daune morale.

Pentru a-și demonstra punctul de vedere, Ursache a spus că a trebuit să meargă la psiholog din cauza stresului și că fosta patroană a avertizat-o că „va avea grija (...) să nu mai fie angajată nicăieri”.

„Fără îndoială că aceasta (Ursache - n.r.) a fost profund marcată de evenimentele care s-au derulat ulterior soluționării litigiului dintre părți, dar această împrejurare nu a depășit etapa disconfortului psihic, ceea ce înseamnă că, în cauză, compensarea pecuniară a acestei neplăcute stări psihice trebuie să țină seama de gravitatea efectivă a alterării stării de bine pe care trebuie să o resimtă, în general, orice om normal.”
Fragment din decizia instanței

Nu s-a terminat

Adochiței Pandelea a invocat mai multe excepții în încercarea de a împiedica judecarea dosarului pe fond, dar acestea au fost respinse. Ca ultim argument, ea a invocat faptul că reclamanta „nu arată în ce constau în concret aceste prejudicii, despre cum o afectează în mod direct sau indirect și mai cu seamă dacă există o legătură de cauzalitate între aceste presupuse prejudicii și acțiunea pârâtei.”

Judecătorii de la Tribunal au stabilit însă că „probele administrate în mod nemijlocit de instanță confirmă refuzul cert al pârâtei de a duce la îndeplinire măsurile dispuse prin decizia civilă nr. 111 din 11 mai 2010 a Curții de Apel Iași, respectiv de reangajare a reclamantei și de plată a despăgubirii”.

Prin urmare, Adochiței Pandelea a fost obligată să-i achite lui Ursache, pentru perioada iulie 2009-aprilie 2016, 46.872 lei, avându-se în vedere salariul minim net pe economie de 525 lei/lună x 57 luni și indemnizația pentru creșterea copilului pe care reclamanta ar fi încasat-o în situația în care ar fi fost reangajată - 704 lei/lună x 24 luni. În plus, fosta angajată de la Dolce Serini are de primit 5.000 de lei daune morale.

Adochiței Pandelea a depus apel împotriva acestei decizii.

 

Salonul din Palas al Donna Carina

 „Locul 3 pe țară”

Recent, Adochiței Pandelea a anunțat în cadrul unui advertorial că „un context economic favorabil și mai multe decizii manageriale inspirate au dus saloanele Donna Carina pe locul 3 în țară”. În anunț se preciza că firma care administrează afacerea deține trei saloane, în Palas, Iulius Mall și Copou și că are circa 120 de angajați.


 
Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« August 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Cartierul Austriac