fbpx
 
E la modă să-ți faci băutura singur: Cristian, berarul autodidact din beci

E la modă să-ți faci băutura singur: Cristian, berarul autodidact din beci


Primii pași au fost cu stângul, dar nu s-a lăsat până nu i-a ieșit o bere de festival. Pasionat de băutura din hamei, ieșeanul Cristian Todireanu a învățat pas cu pas cum să producă bere. „Poligonul de încercare” al acestui instructor auto este un beci. Cristian are în plan să inaugureze un atelier unde să vină la degustat cei pasionați de berea artizanală.

Prima ediție a Festivalului Girafelor, desfășurat recent la Ciric, a adus, pe lângă numele grele de producători de bere artizanală din Iași, dar și din țară sau din străinătate, și un „homebrewer“. Cristian Todireanu este un pasionat de bere, care a ajuns să producă licoarea pentru el și prieteni. Instructor auto de meserie, Cristian a povestit pentru REPORTER DE IAȘI cum a început să producă bere, ce probleme a întâmpinat și cum vrea să transforme pasiunea într-o afacere.

A „cunoscut-o” la Vama Veche

Primul contact cu berea artizanală l-a avut Cristian în 2013, când a fost la mare, la Vama Veche. „Fiind instructor auto, serviciul nu-mi permite să consum alcool. Berea lager, berea industrială nu mă atrăgea. Fiind la mare, într-un pub la Vama Veche, barmanul mi-a spus despre niște beri de care nu auzisem în viața mea. Am rămas plăcut surprins de gust și atunci am început să mă gândesc cum ar fi să-mi fac eu berea mea“, ne spune Cristian.

Prima încercare, un eșec

Revenit acasă, în timpul liber, Cristian a început să caute pe Internet informații despre berea artizanală. În acea perioadă, era foarte puțină informație în limba română. „Acum, oricine poate găsi informații despre modul în care să-ți faci bere acasă, dar atunci am găsit doar vreo două doctorate despre bere, dar acolo se vorbea de berea industrială. Am avut norocul să dau pe un forum de Ionuț Alexandru Bătrânache, un student în București. Acum este inginer cadastrist în Giurgiu. O persoană foarte de treabă care mi-a trimis materia primă“, își amintește ieșeanul.

Prima bere Cristian a făcut-o în 2014, și s-a dovedit a fi un eșec total. „Ionuț mi-a trimis atunci și rizomi (plante de hamei – n.r.). Mi-a spus ce trebuie să fac pas cu pas. Am făcut prima bere într-o oală de 20 de litri din inox. Am folosit un sac de pânză pentru a pune cerealele. N-am înțeles inițial ce am greșit. Când extragi zaharurile din grâne trebuie să controlezi pH-ul. Trebuie să ai grijă și cum faci brasajul (transformarea amidonului din interiorul boabelor de malţ în zaharuri fermentabile de către drojdia de bere - n.r.). În plus, trebuie să ai mare grijă la igienizare. Nu tragi berea cu gura. Nici măcar nu vorbești deasupra berii pentru că poate sări salivă. Au fost multe greșeli pe care eu le-am făcut. A ieșit o chestie tulbure și urât mirositoare. Am fost foarte dezamăgit“, își amintește Cristian.

Cristian a venit să-și prezinte berea la festival alături pe soția sa  

100 de lei pentru 20 de litri

Pentru producerea berii acasă, Cristian nu a investit foarte mult, preferând să nu-și cumpere tot felul de instalații, ci să lucreze cu ce are. „În mod normal, îți trebuie densimetru, pH-metru, vase speciale în care fierbi berea, o instalație dedicată ce ajunge la aproximativ 750 euro. Eu nu am vrut să dau bani. Am făcut berea acasă, la țară, în beci. Mi-am făcut o instalație artizanală de răcire. Am vrut să lucrez cu ce am eu și să fac totul din talent. Am ajuns să nu mai măsor pH-ul. Îmi dau seama după miros ce trebuie făcut. Am ajuns ca o gospodină care nu urmărește gramajele din rețetă, ci face mâncarea după gustul ei. Degeaba ai superustensile, dacă nu ești pasionat de ceea ce faci“, zice, râzând, ieșeanul.

Nici a doua încercare nu a fost o reușită. Pe la jumătatea anului 2014, Cristian a încercat să sterilizeze totul cu o soluție din clor, oțet și apă. De această dată, berea a ieșit cu o culoare foarte bună, dar cu gust de clor.

A ajuns expert

După mai multe încercări, Cristian Todireanu a ajuns acum să facă o bere apreciată de mulți berari din Iași și nu numai. Procesul de fabricație îi ia aproximativ șase ore. După 14 zile, face dry-hop (mai pune hamei - n.r.), pentru aromă, iar după alte trei zile trage berea în sticle. După 21 de zile de fermentare și carbonatare, berea poate fi băută, dar Cristian consideră că de-abia după 30 de zile aceasta ajunge la gustul perfect.

De obicei, face 20-21 de litri, de care spune că nu se bucură doar el, ci le dă și prietenilor pentru feed-back. „Acum cumpăr materia primă de la fabricadebere.ro. De acolo am comandat Star San, o soluție de igienizare alimentară pe care o folosesc. Amăreala din bere se obține din hamei. Berarii spun că, după ce pui hameiul, mai lași să fiarbă 10 minute, dar eu nu fac așa pentru că pierzi din aromă. Pe urmă, trec la răcirea mustului. La fabricarea berii folosesc programul BeerSmith, pe care l-am descoperit și l-am învățat singur. Acest program te îndrumă spre stilul de bere pe care vrei să-l faci. În funcție de tipul de bere ales, programul îți indică ce cantități să pui“, zice ieșeanul.

 

Așa arată „Cristian’s Beer”, gama băuturilor lui Todireanu

Vrea să transforme totul în afacere

Cristian și-ar dori să treacă la alt nivel cu producerea berii, dar asta ar însemna o investiție foarte mare. În aceste condiții, ieșeanul să gândește să facă un atelier de bere acasă. „La noi legea nu-ți permite, practic, să fii mic producător. Costurile sunt exorbitante. Ar trebui să ai o garanție de accize de 9.000 lei, un capital social de 10.000 lei, iar instalația de bere să aibă caracteristicile unei beri industriale. Cea mai mică instalație, adusă din China, costă 35.000 euro. La asta se adaugă multe alte cheltuieli“, declară Cristian.

În aceste condiții, ieșeanul s-a gândit să pună pe picioare un atelier de bere, la Mogoșești, pentru toți pasionații de homebrewing. Inaugurarea ar trebui să fie în primăvara anului viitor. „Vreau să fie un loc unde să se întâlnească pasionații de bere, să facem bere, să împărtășim impresii. Multe persoane din țară care produc acasă de-abia așteaptă să vină. Vreau ca lumea să vină cu familiile, să se simtă bine. Am făcut și o pagină de Facebook, Cristian’s Beer, de unde cei interesați pot afla informații despre ceea ce fac eu“, conchide Cristian.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: