fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Boiernaș Harabagiu, ultraj la polițiștii din Secția 2: „Ordinarule! Uăi, nu mai scrie că vine Ciobanu în control”

Boiernaș Harabagiu, ultraj la polițiștii din Secția 2: „Ordinarule! Uăi, nu mai scrie că vine Ciobanu în control”


Acum trei ani, după un incident în trafic, polițiștii i-au făcut plângere pentru ultraj actualului viceprimar Harabagiu. Procurorii l-au albit pe politician și au dispus închiderea dosarului. În 2015, subofițeri de la Secția 2 de Poliție l-au oprit în trafic pe actualul viceprimar după ce acesta i-a sfidat și a întors pe linie continuă în fața lor, la Universitate. Polițiștii au informat conducerea Inspectoratului că Harabagiu, pe atunci consilier local, i-a amenințat că vor rămâne fără servicii. Le-a spus că este consilier la Primărie și să nu se mai obosească să-l amendeze. „Nu mai scrieți proces-verbal că vine Ciobanu în control”, au declarat unul dintre cei trei polițiști că le-a spus Harabagiu, care l-ar fi sunat în timpul incidentului pe Liviu Zanfirescu, șeful Poliției Rutiere la acea vreme. Într-adevăr, a apărut Gheorghiță Ciobanu, șeful Biroului Rutier Iași care a văzut că procesul-verbal era scris, așa că s-a întors și a plecat. La plângerea penală a polițiștilor, procurorii au dat NUP. În acest caz s-a activat și BZI, aliatul numărul 1 din mass-media al șefilor din Primărie: la cererea lui Harabagiu, șeful Secției 2 a fost făcut cu ou și cu oțet.

Viceprimarul Gabriel Harabagiu a avut un comportament total inadecvat față de polițiștii care l-au oprit în trafic, pe 30 septembrie 2015, pe când era consilier local. Discuția s-a terminat cu Harabagiu demarând cu scârțâit de roți, oprind lângă mașina Poliției și răcnind să se audă tot Copoul: „Ordinarule!”.

Polițiștii au depus plângeri penale împotriva politicianului, pentru ultraj. Între timp, ajuns viceprimar, Harabagiu a fost salvat de procurori, care au închis dosarul.

Rapoartele depuse după incident de polițiști, la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ), arată că Harabagiu i-a amenințat pe oamenii legii că vor rămâne pe drumuri. În plus, mai dezvăluie ceva foarte grav: Harabagiu le-a spus când se certa cu ei că îl sună pe Liviu Zanfirescu, actualul șef al Poliției Locale, care era pe atunci șeful Poliției Rutiere. Nu este clar dacă l-a sunat pe el sau pe altcineva: acum, Liviu Zanfirescu neagă primirea apelului. Totuși, imediat după aceea, la locul incidentului a apărut șeful Biroului de Poliție Rutieră Iași, Gheorghiță Ciobanu.

Sfidare pe față

Polițiștii care l-au oprit pe Gabriel Harabagiu pe Copou, vizavi de Universitate, la semafor, au fost iritați de sfidarea acestuia. „Nu a așteptat nici măcar să se facă verde. Noi eram în contrasens față de Nissan-ul lui, a întors pe dublă linie continuă, marcaj vizibil, în fața noastră”, au notat ei în rapoartele pe care le-au întocmit ulterior.

Mașina de Poliție era de la Secția 2, cu trei subofițeri: Andrei Scafaru, Adrian Alupului și Silviu Pruteanu.

Harabagiu a fost oprit imediat, o adusese la Universitate pe colega sa de partid Elena Simona Vrânceanu, care a fost ulterior și martor. Când i-au spus de ce l-au oprit, polițiștii s-au izbit de aroganța consilierului local. I-a spus lui Silviu Pruteanu că nu are atribuții să oprească mașini în trafic, pentru că nu este de la Poliția Rutieră.

În contestația la sancțiune făcută ulterior, Harabagiu a spus exact acest lucru, dar și că nu este linie dublă continuă acolo și că sunt deja trecute datele martorilor pe procesul-verbal.

Harabagiu a avut câștig de cauză în primă instanță, dar a pierdut definitiv procesul la apel, când a rămas cu amenda și 6 puncte de penalizare. Inițial indicase o altă zonă prin care a întors mașina, unde era permisă manevra. Polițiștii au venit apoi cu dovezi că a întors, de fapt, în altă parte, iar judecătorii le-au dat dreptate. Sentința a rămas definitivă în aprilie 2017.

Harabagiu s-a comportat cu polițiștii ca un ultras de pe stadion. Are experiență 

Scandal în mijlocul drumului

În dosarul de la Tribunal în care Harabagiu a contestat amenda există și dovezile comportamentului incriminat de polițiști drept ultraj.

Polițiștii au întocmit rapoarte după ce au fost amenințați.

Văzând că este consilier local, chiar s-au temut și l-au informat pe șeful IPJ, dar și Parchetul de pe lângă Judecătorie. „I-am spus de ce l-am oprit, i-am spus să rămână în mașină. În acel moment, a început să țipe, adresând mereu amenințări cu destituirea din Poliție, deoarece este consilier local în cadrul Primăriei Iași și că va avea grijă să am de suferit dacă aplic prevederile legale”, scrie Silviu Pruteanu în raportul său.

Chemați șefii

Același polițist spune că Harabagiu a afirmat că îl sună chiar atunci pe Liviu Zanfirescu, șeful Serviciului de Poliție Rutieră la acea vreme. „A spus că îi va prezenta ce abuz săvârșesc. I-am spus să rămână la mașină, m-am dus la mașina de serviciu să fac procesul-verbal. Adrian Alupului a coborât să fluidizeze traficul, moment în care Gabriel Harabagiu i-a strigat «Uăi, zi-i lu’ ăla să nu mai scrie că vine Ciobanu în control». După ce am scris, în timp ce îi citeam procesul-verbal lui Harabagiu, lângă noi a oprit Logan MCV, din care a coborât șeful Biroului Rutier Iași, Ciobanu Gheorghiță. S-a apropiat, când a văzut că am dat amendă s-a întors și a plecat”, a mai scris polițistul Pruteanu în raportul său.

Liviu Zanfirescu, acum șeful Poliției Locale din subordinea Primăriei, neagă faptul că ar fi fost sunat de Harabagiu. „Nu m-a sunat. Eu am fost șef Serviciu pe județ, pe oraș era altcineva care ținea legătura cu autoritățile locale. Pe mine nu m-a sunat niciodată nimeni. Nici când am fost la IPJ, nici la Poliția Rutieră. Pe domnul Harabagiu l-am cunoscut mult încoace, de când este viceprimar”, a precizat Zanfirescu.

În schimb, Gheorghiță Ciobanu recunoaște întâlnirea, nu și ce a provocat-o. „Coboram de la IPJ cu mașina de serviciu, am văzut mașinile pe dreapta, m-am oprit să văd despre ce este vorba. Am dat mâna cu domnul Harabagiu, am plecat mai departe”, ne-a declarat Ciobanu.

 

Adrian Alupului, unul dintre cei trei polițiști jigniți de Harabagiu

„A început să țipe”

Polițiștii povestesc că, așa cum se așteptau, Harabagiu a refuzat să semneze procesul-verbal. „În acel moment, a pornit de pe loc, apoi a oprit mașina lângă mașina de Poliție în care eram toți și a început să țipe. A strigat «Ordinarule!», după care a plecat”, mai spun polițiștii.

Aceștia și-au motivat și decizia de a face raport: „Văzând că m-a amenințat cu locul de muncă, văzând că a venit un ofițer superior pentru a verifica legalitatea documentelor, am raportat șefului Secției 2, după care am făcut toți rapoarte cu privire la atitudinea lui Gabriel Harabagiu, iar rapoartele fac obiectul dosarului penal 12563/P/2015 de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași, unde se fac cercetări față de Harabagiu pentru ultraj”, a mai scris Silviu Pruteranu în raportul său.

„(...) a început să țipe, adresând mereu amenințări cu destituirea din Poliție, deoarece este consilier local în cadrul Primăriei Iași și că va avea grijă să am de suferit dacă aplic prevederile legale.”
Polițistul Silviu Pruteanu despre Harabagiu. Fragment din raportul scris de acesta

 „Speculații și afirmații calomnioase la adresa mea”

Procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale (NUP), fapt confirmat de prim-procurorul Monica Palaghia. „Faptele la care faceți referire au făcut obiectul unui dosar la Parchet care a fost soluționat cu NUP. Restul sunt speculații și afirmații calomnioase la adresa mea”, ne-a spus Gabriel Harabagiu.

Culmea, acum, fostul șef al Secției 2, căruia i se plângeau subalternii, nu-și mai amintește incidentul. „Eu sunt pensionar de doi ani. Probabil la acea vreme eram în concediu, că nu mai țin minte. Doi dintre polițiști sunt în continuare la Secție, cel de-al treilea este la județ”, a afirmat Costel Drumea,  șeful Secției 2 în perioada incidentului.

Așa începea articolul comandat de Harabagiu în gazeta patronată de un condamnat pentru șantaj de presă

Bâta BZI atacă la comanda din Primărie

Polițiștii au scris în rapoartele lor și consecințele scandalului, atașând și copii la dosar. „Ulterior acestor incidente, s-a pus presiune psihică pe mine, iar pe 9.10.2015 într-un ziar sunt atacați polițiștii de la Secția 2, făcându-se precizarea exact la contravenția lui Harabagiu. În aceeași publicație se sfidează autoritățile statului, umilind lucrătorii de Poliție și conducerea instituției. Am o stare de temere că nu mai am loc de muncă, din cauza funcției și banilor pe care îi are. Mă tem că o să-mi facă probleme, inclusiv că mă mută în rural”, a scris polițistul Pruteanu și a atașat o copie a publicației Bună Ziua Iași (BZI) din 9 octombrie 2015.

În articol nu se făcea referire la incidentul cu Harabagiu, acuzele fiind la nivel general împotriva polițiștilor care vânau „studenții” care întorceau mașinile la Universitate. Textul se termina în delir: „De toate aceste abuzuri grosolane se face vinovat în primul rând șeful Secției II de Poliție, Costel Drumea, cel care le cere subalternilor săi să fie extrem de duri, dar nu le cere să fie și corecți. De altfel, Drumea, unul dintre cei mai bogați polițiști din Iași, așa cum cotidianul BUNĂ ZIUA IAȘI a arătat în ediția de ieri, se laudă peste tot că este mare mason și că nimeni nu are ce să-i facă. Dacă astfel de oameni, ca și Costel Drumea, au ajuns să fie masoni, nu este de mirare de ce populația a ajuns să nu mai aibă încredere în ultima perioadă în aceste organizații.”


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iunie 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Cartierul Austriac