Ministrul Sănătății: „În 2012, când a început construcția Centrului de Arși de la Iași, nimeni nu s-a gândit că va trebui dotat”

Ministrul Sănătății: „În 2012, când a început construcția Centrului de Arși de la Iași, nimeni nu s-a gândit că va trebui dotat”

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că, până la sfârşitul anului 2017, nu a primit nicio solicitare pentru dotarea cu aparatură medicală Centrului de Arşi din Iaşi.

„În 2012, când a început construcţia centrului, nimeni nu s-a gândit că va trebui dotat. Nimeni. Până în 2018. În 2017, la sfârşit, eu nu am văzut nicio solicitare din partea spitalului pentru dotare cu aparatură medicală. Atunci s-a pus problema achiziţiei acestor aparate prin Banca Mondială. Am spus-o şi în iulie, când am fost la Iaşi: în comisia de elaborare a caietului de sarcini este şi un medic ieşean, care, la rândul lui, mă întreba de ce nu se achiziţionează. Poate că ar trebui să îl întreb eu. Pot să vă spun că această comisie, până în mai anul acesta, avea 11 persoane care se întâlneau foarte greu fiindcă erau 11. Am redus la o comisie de cinci, care, în sfârşit, a finalizat caietul de sarcini, caiet de sarcini care a fost publicat pe site-ul Băncii Mondiale la începutul lunii octombrie. Ieri s-au deschis ofertele, în sfârşit", a spus Sorina Pintea, conform Agerpres.

Conform acesteia, în luna martie, Centrul de Arşi din Iaşi va avea aparatură medicală.

„S-a mai livrat aparatură între timp. Dar tot această comisie formată din profesori eminenţi, repet, ei sunt medicii care decid ce aparatură vor, au splitat, au spus avem 90 de echipamente, achiziţionăm în prima fază 12, după aceea 34, după 23. Eu nu pot să intervin aici. E decizia dânşilor. Ei spun ce doresc. Dar insist asupra primei date: 2012. Până în 2017, nimeni nu s-a gândit că aceste centre trebuie dotate. O parte din aparatură a ajuns deja, dar nu este suficientă să funcţioneze centrul. Nu caut vinovaţi. Eu sunt ministrul Sănătăţii în acest moment şi sunt responsabilă", a declarat ministrul Sănătăţii Sorina Pintea.

Centrul Marele Ars, cum este cunoscut, urmează să funcţioneze la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi din luna martie 2019. Lucrările de reabilitare au fost finalizate în ianuarie 2017, după o perioadă de 5 ani. Conform conducerii spitalului, până la sfârşitul lunii ianuarie, aparatura va fi adusă în totalitate la Iaşi. Pentru întreaga aparatură Banca Mondială va investi 12 milioane de euro.

Clinica de Chirurgie Plastică şi Reparatorie şi Arşi funcţionează, din 2014, într-un spaţiu improvizat în Spitalul Sf Spiridon din Iaşi. Aici pot fi trataţi şi pacienţi cu arsuri care au suferit 20 % din suprafaţa corpului.

Clinica „marilor arşi"  va avea 35 de locuri, din care 15 sunt destinate celor cu arsuri grave. Alte 20 de locuri sunt destinate celor care au rămas cu sechele post-arsuri, care au nevoie de chirurgie plastică şi reconstructivă.

Ministrul Sorin Pintea s-a aflat marţi la Iaşi pentru a lua parte la manifestările organizate de fabrica Antibiotice SA cu prilejul aniversării a 63 de ani de activitate.

 

Sursa: Agerpres


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Media


Antibiotice

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Februarie 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top