fbpx
 
TRAZACȚIA ANULUI 2018. Terenurile Nicolinei, cumpărate de multimilionarul Constantin Duluțe

TRAZACȚIA ANULUI 2018. Terenurile Nicolinei, cumpărate de multimilionarul Constantin Duluțe


Potrivit cotidianului din Vaslui, Vremea Nouă , multimilionarul Constantin Duluțe, locul 86 în Top 300 Cei mai bogați români în 2017, ar fi achiziționat terenurile fostei fabrici Nicolina. Publicația scrie că prețul s-a ridicat la peste 40 milioane euro pentru cele 24 ha. Tranzacția ar fi avut loc în luna decembrie 2018 iar proprietarii anteriori ai terenului au fost slovacii de la Sticknet Investment SRL și, ulterior, Nicolina Park SRL.

Slovacii de la Sticknet  au pariat bine

În luna octombrie 2017, potrivit planul urbanistic zonal propus de investitorul slovac,  pe cele 24 de hectare ale fostei Nicolina urmau să fie amenajate 4.000 de locuințe. La vremea respectivă, Nicolina Park, cum se numea scriptic ansamblul, ar fi trebui să cuprindă cele mai înalte blocuri de locuit din Iași, respectiv de peste 80 de metri. Ambițiosul proiect a avut însă dificultăți în procesul de aprobare a planului urbanistic. De precizat este faptul că slovacii de la Sticknet au cumpărat terenurile fostei fabrici Nicolina, cu peste 32 de milioane de euro,  în perioada 2009 – 2011. 

Afacere cu banii arabilor de la Al Dahra

Noua achiziție a lui Constantin Duluțe de la Iași vine după ce în luna iulie, anul trecut acesta a vândut pachetul majoritar al companiei Agricost, companie care administra ferma din Insula Mare a Brăilei. Acțiunile au fost cumpărate de către compania Al Dahra din Emiratele Arabe Unite, deținută de șeicul Hamdan Bin Zayed Al Nahyan iar tranzacția iar fi adus în buzunarele lui Dulțe între 200 și 250 milioane de euro. Povestea Agricost – Duluțe începe în 2012, când multimilionarul a preluat, de la Agenţia Domeniilor Statului, cele 56.000 de hectare de teren arabil în cel mai bun loc agricol din ţară, Insula Mare a Brăilei. În 2017, Agricost a încasat de la APIA 9,4 milioane de euro subvenţii agricole pe suprafaţă, la care s-a adăugat sprijinul financiar aferent Măsurii 13 – Zone defavorizate, precum şi plata sprijinului cuplat în sectorul vegetal pentru suprafeţele cultivate anul trecut cu lucernă şi soia. Adică încă 6 milioane de euro.

Cine este Constantin Duluțe?

Mâna dreptă a celebrului Culiță Tărâță, Constantin Duluțe s-a născut la Cotnari, Iași, dar s-a stabilit la Bârlad. În anii 90 a fost director la SC Agrocolpex Bârlad și director la Direcția Agricolă Vaslui. În 2000, era consilierul personalul a lui Gheorghe Strigariu, președintele Cerealcom Vaslui SA, firmă care după un an a intrat în faliment. Un an mai târziu, Constantin Duluțe a înființat Agricost SRL Iași și tot în același an devine acționar majoritar, cu 82.4%, la Ulvas Vaslui. În februarie 2004 dă lovitura și reușește să cumpere grosul activelor Insulei Mari a Brăilei, active estimate atunci la peste 20.000.000 de euro. Duluțe mai deține la Averești, Vaslui un combinat viticol cu peste 570 de hectare de vie în administrare. Și nu numai. Duluțe ocupă locul 86 în Top 300 Cei mai bogați români 2017, top realizat de revista Capital, cu o avere estimată între 65 şi 67 de milioane de euro.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: