fbpx
Portokal
Falimentul lui Timofte, primul crah în Smârdan: clienții își cer banii, blocul stă pe loc de doi ani

Falimentul lui Timofte, primul crah în Smârdan: clienții își cer banii, blocul stă pe loc de doi ani


E primul din grupul „Pașcani” care dă chix. Sunt clienți care spun că au de recuperat zeci de mii de euro, pentru că blocul trebuia dat în folosință încă din 2018, dar dezvoltatorul susține că a înapoiat deja 560.000 de euro. Laurențiu Timofte continuă să afirme că e solid financiar, dar surse din piață spun că se împrumută de peste tot. Blocul a fost copleșit de reclamații, iar REPORTER a dezvăluit cum Timofte vindea apartamente la etajul 4, deși avea autorizație P+3.

Unul dintre cele mai controversate proiecte imobiliare din Iași, construirea unui bloc pe strada Smârdan numerele 53-55, a intrat în prelungiri. Neregulile constatate de diferite instituții ale statului au dus, în mai multe rânduri, la suspendarea lucrărilor, astfel că noul termen de finalizare a fost fixat pentru luna iulie 2020.

Între timp, o parte dintre cei care au achitat, integral sau parțial, un apartament în imobilul ridicat de familia Timofte și-au luat banii înapoi. Alții vor să-l dea în judecată pe dezvoltator.

 „Am returnat vreo 560.000 de euro pentru 7 apartamente”, a afirmat Laurențiu Timofte, împuternicitul investitorilor, adică al părinților săi.

Cumpărător: „Suntem păcăliți
Profesorul universitar Constantin Baciu este unul dintre cei care au plătit pentru un apartament cu două camere în blocul de pe Smârdan. N-a primit nici locuința, nici banii înapoi. „Am achitat integral apartamentul. Trebuia să-mi predea locuința în 2018. Termenul s-a prelungit pentru 2019 și acum am văzut că e 2020. Dar pe mine nu m-a anunțat nimeni de aceste prelungiri. Suntem efectiv păcăliți”, a spus Baciu.

Acesta susține că nu a primit niciun ban înapoi și că ar vrea să ia legătura și cu alte persoane aflate în aceeași situație și să înainteze o acțiune comună în instanță.
Contactat de jurnaliștii REPORTER DE IAȘI, Laurențiu Timofte a afirmat că, deși termenul de finalizare a fost mutat în vara anului viitor, ar putea termina lucrările în trei-patru luni. Însă, până atunci, reprezentantul investitorilor trebuie să returneze banii celor revoltați, care au plătit, dar nu și-au primit locuințele deși termenul limită de recepție a fost depășit.

„Săptămâna asta trebuie să mai dau înapoi vreo 300.000 de euro. Toate astea se întâmplă din cauza voastră, a presei, că ați scris de bloc”, a declarat Timofte.

Laurențiu Timofte are un trecut întunecat din perioada cât a stat în Italia. Blocul de pe Smârdan e înghețat de multă vreme, nu e din cauza iernii

Pus să dărâme și amendat
Pe perioada ridicării imobilului, Timofte a fost controlat și sancționat de mai multe instituții ale statului, Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad și Poliția Locală, lucrările fiind suspendate în repetate rânduri.

În primăvara anului 2018, Poliția Locală l-a amendat, i-a impus desființarea unor lucrări neautorizate și i-a cerut să intre în legalitate.

În luna mai a anului trecut, Timofte a dărâmat câteva balcoane, iar în iulie a reușit o reautorizare. În fapt, „intrare în legalitate conform măsurilor trasate prin procesul verbal de control nr. 911/02.04.2018”. Intrarea în legalitate a însemnat aprobarea construirii a două grinzi și turnarea unei plăci, precum și modificări de recompartimentări la apartamente.
Amenda, pe care a primit-o în aprilie, a contestat-o. La sfârșitul anului trecut, magistrații Judecătoriei au respins plângerea prin care familia Timofte a contestat o amendă de 50.000 de lei primită de la Poliția Locală pentru nerespectarea autorizației de construire.

Două plăcuțe pe șantier care contrariază: termenul de predare în 2019 (stânga) a fost înlocuit cu un altul, în 2020 (plăcuța din dreapta). Inițial, blocul trebuia terminat în 2018

Vecinii l-au contestat vehement
Construcția din Smârdan a demarat în luna mai a anului 2017. Planul inițial prevedea edificarea unui bloc cu subsol, parter, două etaje și un al treilea retras.

La câteva luni de la demararea șantierului, vecinii au auzit de la muncitori că Timofte ar vrea să mai ridice un etaj, al patrulea, fără a fi autorizat în acest sens. Un jurnalist REPORTER DE IAȘI l-a sunat pe Timofte, pretinzând că e un potențial client, interesat de un apartament la un nivel superior. Timofte a admis atunci că ar mai putea cere un etaj. După dezvăluirea din presă, a renunțat la plan.

Citește și Timofte își demolează etajul ilegal din Smârdan

De la început, acest proiect imobiliar a fost însoțit de controverse. Încă din faza realizării Planului Urbanistic Zonal, al consultării publice, vecinii de pe Smârdan și Barbu Lăutaru au adus mai multe contraargumente: lipsa acordului lor, nerespectarea legii privind însorirea, regimul de înălțime, incapacitatea străzilor de a prelua traficul auto suplimentar, dar și rețelele de utilități subdimensionate care nu ar face față unor consumuri suplimentare.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top