fbpx
 
Vitoria Lipan a Iașului: i-a murit soțul, primarul i-a luat acoperișul de deasupra capului. Mahării cu blocuri ilegale nu sunt atinși cu-n deget

Vitoria Lipan a Iașului: i-a murit soțul, primarul i-a luat acoperișul de deasupra capului. Mahării cu blocuri ilegale nu sunt atinși cu-n deget


Cazul Brătuleanu: demolarea casei unei bătrâne de 84 de ani, pentru că o anexă a fost construită fără autorizație. Muncitorii Primăriei au tăiat gardul, au pus schela pe casă și au decopertat acoperișul. Pe 28 februarie, la 7 seara, după o zi în care la casă s-a tăiat cu faiul, un judecător a suspendat de urgență demolarea. E doar un răgaz. În caz e implicată familia judecătoarei Cazacu, cea care are o cotă de 25% din proiectul blocului controversat de la capătul Esplanadei Oancea. Primarul Mihai Chirica a dispus demolarea bătrânei exact în ziua în care Ghiocel Asimionesei, tartorul combinațiilor din administrația ieșeană, primea acceptul pentru un bloc cu 7 etaje pe un teren de doar 379 mp. Chirica refuză să demoleze de doi ani un bloc construit fără autorizație pe Moara de Vânt, deși există sentință definitivă. REPORTER DE IAȘI a relatat, acum două zile, că panoul publicitar al familiei Holicov, de pe blocul „1001 articole”, nu este demolat, deși există o sentință clară a instanței de aproape 3 ani.

În doliu, plângându-și bărbatul care a murit acum două săptămâni, Maria Brătuleanu s-a trezit joi dimineață cu executorul judecătoresc, polițiști de la Locală și muncitori de la Servicii Publice bătându-i în poartă. Veniseră să-i taie o bucată din casă, parte a unei acțiuni de executare silită ordonată de primarul Mihai Chirica.

În timp ce fierăstraiele muncitorilor decupau acoperișul octogenarei, în Sala Mare a Palatului Roznovanu, Mihai Chirica și consilierii PSD îi aprobau lui Ghiocel Asimionesei construirea unui bloc de 7 etaje pe meschina suprafață de 379 mp. Absolut halucinant.

O cursă nebună

Muncitorii de la Servicii Publice, cei de la BEJA Dominte și Asociații și Poliția Locală s-au înființat pe strada Roșcani 32 încă de la ora 8 a dimineții de joi, 28 februarie. Executorul judecătoresc, după trei încercări în perioada decembrie 2018 – ianuarie 2019, a obținut încuviințarea judecătorilor pentru executarea silită. Adică, să-i dărâme Mariei Brătuleanu o ușă PVC, o copertină, o scară metalică și-o anexă, în fapt o extindere a casei.

Femeia fusese cumva pusă în gardă luni, 25 februarie, executorul somând-o și anunțând-o că va veni să facă demolarea. Inițial a zis că va veni vineri, 1 martie, însă au făcut-o cu o zi mai devreme, pe 28 februarie. Între timp, marți, femeia făcuse cerere la instanță pentru suspendarea executării. O cursă contracronometru, cine ajunge primul: Brătuleanu la judecători sau executorul și muncitorii Primăriei cu buldozerul și picamerul la casa bătrânei?

Maria Brătuleanu, în doliu, după moartea recentă a soțului, a stat pe holurile Tribunalului până la 7 seara, în timp ce muncitorii Primăriei decopertau acoperișul casei

N-a primit clemență

Nici executorul și nici autoritățile locale nu au ținut cont de cele două lucruri pe care femeia le-a invocat. În primul rând, a solicitat clemență și răgaz pentru că soțul său, Costachi Brătuleanu, a murit recent, acum două săptămâni, de insuficiență respiratorie. De fapt, legiuitorul a prevăzut această situație: „Dacă debitorul moare înainte de sesizarea executorului judecătoresc, nicio executare silită nu poate fi pornită, iar dacă moare după ce aceasta a fost pornită, ea nu poate fi continuată cât timp moștenirea nu a fost acceptată de către cei chemați la moștenire sau, în lipsă, cât timp nu a fost numit, în condițiile legii, un curator al succesiunii ori, după caz, un curator special pentru executare, în condițiile art. 58”.

Riscă să rămână în frig
În al doilea rând, Maria Brătuleanu, în vârstă de 84 de ani, a mai invocat un lucru pur omenesc. „Locuința ce se dorește a fi desființată și care nu este individualizată, în sensul ce înseamnă extensie a casei, câți metri pătrați urmează să fie desființați, dispozitivul nefiind lămurit în acest sens, deține centrală termică amplasată în camera subsemnatei, exact locul indicat de către ambii executori că au fost solicitați să îl desființeze. Desființarea acestei camere mă aduce în imposibilitate efectivă de a-mi continua traiul în această locuință, subsemnata nu dețin alt imobil și la vârsta mea înaintată, după recenta pierdere a soțului meu, nu am puterea de a părăsi casa proprietate personală. A se da eficiență somației de executare emisă în prezentul dosar ar presupune o imposibilitate de reparare ulterioară prin raportare la caracterul definitiv al desființării și pierderea defintivă a unui drept de proprietate”.

Nici executorul și nici reprezentanții Primăriei nu au fost mișcați de rugămintea femeii. În paralel, Brătuleanu s-a adresat instanței aducând aceste argumente și multe altele pentru a fi suspendată provizoriu executarea silită.



Muncitorii pe acoperiș, bătrâna în instanță
Până joi dimineața, instanța nu s-a pronunțat asupra suspendării executării, iar executorul judecătoresc, muncitorii și Poliția Locală au trecut la demolare. Au început cu acoperișul părții din spate a casei, acea extindere considerată nelegală. Și au decopertat-o. De la ora 9:00 dimineață și până la ora 16:00, când li s-a terminat programul, au înlăturat primul strat al acoperișului.

Concomitent, fiind o situație de urgență, la ora 15:00, instanța de judecată a reacționat și a citat părțile în sală. Maria Brătuleanu a intrat pentru a suta oară în sala de judecată pentru a-și susține cauza. După patru ore, joi seara la 19:00, magistratul de la Judecătorie a decis suspendarea provizorie a executării silite până ce se soluționează un alt proces de suspendare a executării aflat pe rolul instanței.
Acum, muncitorii Primăriei s-au oprit, vineri n-au mai revenit la demolare. Lupta continuă în sălile de judecată.  

Familia Brătuleanu și-au făcut o copertină la intrare, o scară metalică și o cameră tehnică fără autorizație, în curtea proprie. Totuși, acțiunea Primăriei a fost necruțătoare

Cronologia unui caz absurd
Toată această speță este compusă din mai multe acte ale unui teatru al absurdului. Iată, în cronologie inversă, de la cele mai apropiate în timp la cele mai depărate, care sunt controversele acestui caz.

1) BEJA Dominte și Asociații au fost solicitați de primarul Mihai Chirica să ducă la începlinire această demolare.

- pe 17 decembrie 2018, executorul a anunțat familia Brătuleanu despre dispoziția primarului privind desființarea lucrărilor realizate nelegal


- ca să demoleze, BEJA Dominte și Asociații s-a adresat instanței. Prima dată pe 19 decembrie, solicitând încuviințare executare silită. Răspunsul judecătorilor a venit pe 4 ianuarie acest an și a fost limpede: „respinge cererea”.

- în aceeași speță și cu același obiect, executorul a revenit pe 23 ianuarie 2019 când, paradoxal, a depus două cereri de încuviințare a executării silite împotriva Brătulenilor. Ca absurdul să fie maxim, o instanță a respins cererea, ba chiar a dispus amendarea BEJA Dominte și Asociații cu 700 lei pentru introducerea cu rea-credinţă a unei cereri de încuviinţare a executării silite vădit netemeinice.

Dar, surpriză, a doua instanță a admis în parte cererea de încuviințare a executării silite. Practic, cei de la biroul executorului judecătoresc au speculat la maxim o portiță legală care le-a permis să depună de mai multe ori această cerere.

2) O altă linie folosită de apărătorii Mariei Brătuleanu a fost aceea că cel care a cerut executarea, primarul, nu avea acest drept legal. „Neîndeplinirea calității de CREDITOR al solicitantului cererii de încuviințare a executării silite, respectiv a Municipiului Iași prin Primar, cererea fiind formulată de către o persoană juridică străină de cadrul procesual”, a menționat Maria Brătuleanu în adresa către instanță. Adică, Brătuleanu a pierdut un proces pe această demolare, dar nu cu primarul, ci cu Poliția Locală.

3) Tăvălugul demolării a fost pornit la inițiativa unui privat, în fapt personajul cheie al poveștii: Daniel Cazacu, soțul judecătoarei Cerasela Cazacu. De fapt, inclusiv dispoziția de demolare pe care a dat-o primarul Mihai Chirica s-a făcut la solicitarea lui Cazacu. Care Cazacu se răfuiește cu toată lumea, și cu familia Brătuleanu și cu Chirica pe care l-a dat în judecată.

Concret, pe 28 septembrie 2018, adică la două săptămâni după ce primarul a dispus demolarea, Cazacu l-a dat în judecată. Tocmai pentru că demolarea nu se producea. Pe 22 ianuarie 2019, judecătorii au hotărât: „Obligă pe pârâtul primarul municipiului Iași, Chirica Mihai, la plata unei amenzi de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere începând de la data pronunțării hotărârii de față și până la executarea sentinței (...). Obligă pe pârâtul primarul municipiului Iași, Chirica Mihai, la plata în favoarea reclamantului, unei penalități de 100 lei pe zi de întârziere, de la data pronunțării prezentei hotărâri și până la punerea efectivă în executare a sentinței civile”.

4) Dar ce interes are un privat, Daniel Cazacu în această speță, să insiste atât de vehement pentru ca o familie de bătrâni din Iași, Brătuleanu, să-și demoleze o ușă, o copertină și-o extensie a casei, făcute nelegal?

Daniel Cazacu este căsătorit cu judecătoarea Cerasela Cazacu. Cei doi se află de mai mult timp în conflict cu familia Brătuleanu. În 2002, părinții lui Daniel Cazacu au vândut familiei Brătuleanu casa de pe strada Roșcani. Prin contractul de vânzare-cumpărare, s-au obligat ca la data de 23 septembrie 2013, adică la momentul expirării termenului de interdicţie prevăzut de lege, să perfecteze actele și pentru suprafața de teren de 217 mp, aferentă construcției. Era o constrângere legală, terenul obţinut în baza Legii 18/1991 neputând fi înstrăinat imediat.

Pe 28 februarie, în ziua în care curtea femeii s-a umplut de oameni de la Primărie, judecătorii i-au sărit în ajutor și au dat o suspendare provizorie a demolării

Casa, a Brătulenilor, terenul a Cazacilor
Terenul nu a mai ajuns la familia Brătuleanu. Schimbare de plan: cei 217 mp aferenți casei au fost vânduți în septembrie 2013 către Cerasela și Daniel Cazacu. Deci tatăl Cazacu i-a vândut fiului Cazacu, deși terenul trebuia să ajungă la Brătuleanu.

Acum, Maria Brătuleanu are doar un drept de superficie pe toată durata existenţei construcţiei, adică este proprietara casei pe terenul altei persoane şi are drept de folosinţă asupra acelei parcele. Din 2013 şi până în prezent, soţii Brătuleanu şi soţii Cazacu s-au tot judecat.

Lipit de această proprietate, familia lui Daniel Cazacu a obținut alți 318 mp, invocând uzucapiunea, adică a dobândit dreptul de proprietate susținând că l-a posedat timp de 30 de ani neîntrerupt. Deși argumentele familiei Cazacu au fost cel puțin discutabile, instanța le-a dat dreptate. Deci, Daniel Cazacu, deține terenul aferent casei Brătulenilor, dar și alți 318 mp lipiți de această proprietate.

Rădăcina scandalului
Tot în 2013, ca un episod al conflictului dintre cele două familii, Cazacu a chemat Poliția Locală, reclamând că Brătulenii au făcut acele amenajări (ușă PVC, copertină, scară metalică și extensie casă) fără a avea autorizație. Poliția Locală a venit, a constatat, a amendat, iar ulterior s-a adresat instanței. Deci sesizată de Cazacu, Poliția Locală a cerut judecătorilor să-i oblige pe Brătuleni să-și demoleze extinderile.

Poliția a câștigat definitiv procesul în 2016, însă avocații familiei Brătuleanu au reușit suspendarea executării invocând faptul că din cuprinsul sentinței nu se precizează clar ce amenajări trebuie desființate. În acest context, în care executarea era suspendată, a venit dispoziția primarul de desființare a lucrărilor, dispoziție emisă la cererea lui Cazacu.

Citește și Chirica spune de 1001 ori NU demolării panoului Panifcom de pe blocul „1001 articole”. Beneficiar: Holicov. Victime: două familii care mor cu sentința în mână

Imobiliarii și-au făcut zeci de intrări în legalitate

Ca o paranteză, deși Primăria a permis zeci de intrări în legalitate în cazul mahărilor imobiliari care au construit mai mult decât aveau dreptul potrivit autorizației, în acest caz nu a fost posibilă. Familia Brătuleanu a încercat intrarea în legalitate, însă acest demers a fost blocat deoarece terenul nu le aparține, ci e al lui Daniel Cazacu. Până la ora editării acestui material, Cazacu nu a putut fi contactat pentru a-și preciza opinia.
Totuși, la procesul de joi din instanță, prin care Maria Brătuleanu a cerut suspendarea provizorie a executării, Cazacu a participat. Instanța i-a respins însă, ca inadmisibilă, cererea de intervenție în interes propriu formulată de acesta.

Blocul construit ilegal de un influent dezvoltator imobiliar stă în Moara de Vânt fără a fi demolat, Mihai Chirica recurgând la toate chichițele juridice pentru a amâna punerea în executare a sentinței judecătorești

Primarul refuză, de doi ani, să demoleze un bloc ilegal
De neînțeles este și înverșunarea primarului în această speță comparativ cu alte cazuri în care nu duce la îndeplinire deciziile definitive ale judecătorilor.

De exemplu, un alt caz: Radu Băcăoanu primise o autorizație doar pentru o vilă cu două apartamente pe str. Walter Mărăcineanu, dar a ajuns să construiască un bloc cu 14 apartamente. Vecinii l-au dat în judecată pentru că depășise toți indicatorii din autorizație: amprentă la sol, suprafață totală construită, înălțime.

Inițial, au câștigat la Judecătoria Vaslui, apoi la Tribunalul Bacău, care a dat sentință definitivă de „revenire la starea inițială a imobilului, prevăzută în autorizația de construire”. Se întâmpla în 2016. Deznodământul: nu l-a demolat nimeni.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: