fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS

SPITALUL LUI EVA, STAT ÎN STAT. Cazul „Săcăleanu” la Neuro: fals jurist angajat pe un post-cheie, cu un simulacru de dosar

SPITALUL LUI EVA, STAT ÎN STAT. Cazul „Săcăleanu” la Neuro: fals jurist angajat pe un post-cheie, cu un simulacru de dosar


În 2017, Ciprian Săcăleanu a luat concursul la Spitalul de Neurochirurgie pentru postul de consilier juridic cu gradul maxim, spunând că are vechimea cerută în specialitate: 6 ani și 6 luni. Dar cu numai un an înainte, fusese respins la Maternitatea „Cuza vodă”, la un concurs pentru postul de consilier juridic clasa II, pentru că nu avea nici măcar 6 luni vechime în specialitate, condiția minimă de angajare. Cum i-au apărut lui Săcăleanu 6 ani de vechime în cartea de muncă între 2016 și 2017? Bărbatul apare cu 9 ani vechime la Rubin SRL, propria lui firmă, o casă de amanet cu afaceri zero și care a depus bilanțuri anuale doar în 2013 și 2014. Din 2016, apare angajat tot în calitate de consilier juridic la noua sa firmă, „Să vă fie de folos” SRL. Și aceasta are activitate zero. Directorul de la Neuro, Lucian Eva, refuză să explice situația, deși salariu său și al lui Săcăleanu și toate fondurile de care dispune, sunt asigurați din bani publici.

Jonglerii cu funcții la Spitalul Clinic de Urgență „prof. dr. N. Oblu” Iași. În 2017, Ciprian Vasile Săcăleanu a fost declarat admis pentru un post de consilier juridic. Una dintre cerințe: „minim 6 ani și 6 luni vechime în funcție”.

Or, în anul 2016, în luna aprilie, lui Ciprian Vasile Săcăleanu i-a fost respins dosarul de concurs la Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie „Cuza Vodă” pentru ocuparea unui post de consilier juridic gr. II din cadrul Biroului de Management al Calității. Motivul: „neîndeplinirea condițiilor specifice – 6 luni vechime în specialitate”.

Pe scurt, în 2016, Săcăleanu nu a putut dovedi o vechime de 6 luni, iar după un an și patru luni a putut proba o vechime de peste 6 ani. Atât Săcăleanu cât și managerul Lucian Eva de la „Neuro” și-au înghițit limba: refuză să comenteze această angajare.

Ciprian Săcăleanu (stânga), angajat ca jurist cu gradul maxim 1A la unul dintre cele mai mari spitale din Moldova, dar care nu poate dovedi că a profesat vreodată în această specialitate

Septembrie 2017: admis la Spitalul Neuro

Filmul angajării lui Săcăleanu la Neuro, derulat în sens invers. În luna septembrie 2017, Ciprian Vasile Săcăleanu a fost declarat admis pentru postul de consilier juridic. A concurat singur și a reușit. Acesta a luat 70 de puncte la proba scrisă și 76,66 la proba orală, rezultatul final fiind 73,33.

Ca să se înscrie la acest concurs pentru postul de consilier juridic 1A (gradul maxim) cerința a fost: „candidatul îndeplinește condițiile specifice pentru ocuparea postului, respectiv minim 6 ani și 6 luni vechime în funcție”. Dacă a trecut de selecția actelor de la dosar, a trecut și probele și a fost și angajat la spital, se presupune că Săcăleanu a făcut dovada celor minim 6 ani și 6 luni vechime în funcție.

Document oficial: 15 aprilie 2016: Maternitatea „Cuza Vodă” îl respinge pe Ciprian Vasile Săcăleanu pentru că nu are vechime de minim 6 luni

În mai 2017, picase examenul
A fost a doua încercare a lui Săcăleanu la „Neuro”. Anterior, în luna mai 2017, a concurat la același spital, de unul singur, însă n-a izbândit. Și atunci a trecut de selecția dosarului, însă s-a poticnit la concurs, a luat 64 de puncte la proba scrisă și doar 33,92 la interviu. Dar se poate deduce că a respectat cerința de vechime, altfel n-ar fi ajuns la cele două probe, scris și oral.

Respins la „Cuza vodă”: n-avea nici 6 luni vechime
Prima întrebare: cum a fost posibil să probeze această vechime, atât în mai cât și în septembrie 2017, atâta timp cât, în aprilie 2016, Săcăleanu a fost respins la un concurs la maternitatea „Cuza Vodă” din cauză că n-a demonstrat o vechime de doar 6 luni?

Astfel, pe 25 aprilie 2016, comisia pentru selecția dosarelor la concursul organizat în vederea ocupării funcției contractuale definitiv vacante de consilier juridic gr. II în cadrul Biroului de Management al Calității l-a respins pe Săcăleanu.

Observația notată de membrii comisiei de la „Cuza Vodă” în dreptul lui Săcăleanu: „respins pentru neîndeplinirea condițiilor specifice, 6 luni vechime în specialitate”. Deci, în aprilie 2016 n-a probat o vechime de 6 luni, dar în mai și septembrie 2017 a făcut-o.

Septembrie 2017: Ciprian Săcăleanu ia concursul de la Neuro, unde condiția impusă în dosarul de candidat era să aibă 6 ani și 6 luni vechime în specialitate. Vechimea i-a apărut brusc în numai un an după ce fusese respins la „Cuza Vodă”

Eva și Săcăleanu refuză să explice

La întrebarea privind vechimea au refuzat să facă precizări atât Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie, cât și Ciprian Săcăleanu, consilier juridic de la Neuro. „Nu am ce discuta cu dv.”, a spus Eva. Deși i-am adresat întrebări în scris, a refuzat să răspundă. De asemenea, REPORTER DE IAȘI a cerut lămuriri și de la purtătorul de cuvânt al Spitalului de Neurochirurgie, dar nu ni s-a răspuns.

Nici Săcăleanu nu a fost mai comunicativ: „E o chestiune ce ține de serviciu, adresați-vă conducerii instituției”.

Lucian Eva, directorul de la Neuro, a instituit repede blocada împotriva REPORTER DE IAȘI, deși conduce un spital public, iar salariul său e plătit din impozitele ieșenilor

Săcăleanu, jurist la propriile firme
Trecutul profesional al lui Ciprian Săcăleanu prin scriptele publice este cel puțin sub semnul întrebării. Reperele ar fi: 2016-2017 consilier juridic la „Să vă fie de folos” SRL, 2007-2016 consilier juridic la „Rubin Invest” SRL, iar în 2013, pentru șase luni, colaborat ca jurist pe un proiect european al Inspectoratului Școlar Județean.

Consilier 9 ani la o firmă fantomă, care nu depunea bilanțurile
Cele două SRL-uri la care Săcăleanu ar fi activat drept consilier juridic sunt străvezii. „Rubin Invest” a fost înființată în 2007. Până în 2009, asociați în această firmă au fost Ciprian Săcăleanu împreună cu Costel Grojdea (actual director al Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială).

În 2009, Grojdea a ieșit din firmă și l-a lăsat singur pe Săcăleanu. Iar în 2017, în iulie, societatea a fost radiată. Datele publice de la Ministerul de Finanțe în legătură cu „Rubin Invest” sunt extrem de puține. Pe site-ul www.mfinante.ro sunt disponibili indicatorii de bilanț doar pe 2013 și 2014. Astfel, în 2013, „Rubin Invest” figurează cu o pierdere netă de peste 14.000 lei, cu zero salariați și cu un tip de activitate potrivit clasificării CAEN: „alte activități de creditare”. În fapt, o casă de amanet.
În 2014, firma a înregistrat, potrivit aceleiași surse, un profit net de 6.000 de lei cu doi salariați. Acestea sunt singurele date disponibile.

SC Rubin SRL are bilanturi depuse doar în anii 2013-2014, deși a activat între 2007 și 2016. Culmea, ilegalitatea trebuia remediată chiar de patronul-consilier juridic, Ciprian Săcăleanu

Spoiala de acoperire legală a lui Săcăleanu

Cum poți fi consilier juridic cu normă întreagă, timp de 9 ani, la o firmă cu zero angajați? Săcăleanu și conducerea Spitalului Neuro nu vor să răspundă.

Cum își permite o firmă cu bilanțuri declarate în doar doi ani din cei 9 de existență, având venituri infime, să plătească un consilier juridic cu normă întreagă? Mii de SRL-uri din România încheie cel mult un contract de colaborare cu un consilier juridic pentru 1 oră de muncă pe zi.

Cum putea fi Ciprian Săcăleanu consilier juridic la propria sa firmă? Ce avize de legalitate a dat Săcăleanu pentru această firmă timp de 9 ani? A reprezentat-o vreodată în instanță sau în fața altor instituții când au apărut diferenduri juridice, pentru că aceasta presupune cu adevărat activitatea de consilier juridic?

Sunt întrebări pe care conducerea Spitalului de Neurochirurgie, finanțată de la bugetul de stat și cel județean, le ignoră cu desăvârșire, ca și cum ar fi stat în stat.

Ciprian Săcăleanu s-a prezentat la concursul de la Neuro cu o adeverință de consilier juridic la propria sa firmă, „Să vă fie de folos” SRL, care fusese înființată în 2016 și avea zero venituri. Dacă se dovește că adeverința pe care Săcăleanu și-a eliberat-o singur era pentru 6 ani și 6 luni vechime, avem de-a face cu o faptă penală: fals intelectual și uz de fals în scopul fraudării fondurilor publice

Patron și jurist la „Să vă fie de folos”

Dacă în 2016, Ciprian Săcăleanu n-a putut demonstra 6 luni de vechime în specialitate la concursul de la Maternitatea „Cuza Vodă”, cum a putut aduce adeverință de 6 ani și 6 luni vechime doar un an mai târziu, la concursul de la Neuro?

Directorul Inspectoratului Teritorial de Muncă Iași, George Tanasievici, explică: „În baza de date electronică, REVISAL, se pot face modificări retroactive doar cu o condiție: se plătește o amendă și se achită toate impozitele aferente acelui loc de muncă pentru toată perioada de vechime pe care o vrei înregistrată”.

În cazul lui Ciprian Săcăleanu misterul e mai mare: el a adus la concursul de la Neuro o adeverință de salariat cu vechimea cerută de la firma Să Vă Fie De Folos SRL, societatea pe care o înființase în 2016, după ce desființare Rubin SRL.

3.000 de lei net, salariul lunar al lui Ciprian Săcăleanu

A fost candidat la PRU în 2016
În cazul societății „Să vă fie de folos”, aceasta a fost înființată în ianuarie 2016. Are același obiect de activitate ca Rubin, adică „alte activități de creditare”. Asociați sunt Claudiu Rusu și Ciprian Săcăleanu. Din 2016 și până în prezent, singura informație disponibilă pe www.mfinante.ro în legătură cu această firmă sunt cei 200 de lei, capitalul social vărsat.
Ca un amănunt, în toamna anului 2016, Ciprian Vasile Săcăleanu a fost pe poziția a zecea a listei pentru Camera Deputaților a Partidului România Unită.

Article image
Când nu vrei sa cumperi direct din magazin, inventezi un intermediar care își pune un adaos cară marfa de la raft până în poarta spitalului. Nu se înțelege de ce mai e nevoie de un Serviciu de Achiziții, care să facă selecția după prețuri și calitate, dacă o singură firmă aduce tot ce se cumpără. Afacerea lui Adrian Irod, patronul Th. Wood, este cea mai bună din lume: spitalul dă comandă, cumperi din Dedeman, pui 30% adaos ...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 04 Aprilie 2019

 

Întrebările pentru Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie

Întrebările pe care REPORTER DE IAȘI i le-a adresat în scris, joi 4 aprilie 2019, lui Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie

În virtutea Legii 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public vă rugăm să ne răspundeți la următoarele întrebări:

1) La concursul organizat la Spitalul Clinic de Urgență „prof. dr. N. Oblu” Iași în septembrie 2017 cum a dovedit Ciprian Vasile Săcăleanu „minim 6 ani și 6 luni vechime în funcție”? Ce acte doveditoare a atașat la dosar?

2) La ce firme și pe ce poziții a acumulat această vechime? Defalcați pe intervale temporale vechimea la fiecare firmă în parte în cazul în care aceasta s-a constituit prin cumularea la mai multe societăți.

3) Cum explicați că în aprilie 2016, Ciprian Vasile Săcăleanu nu a putut face dovada unei vechimi în specialitate de 6 luni (concursul de la „Cuza Vodă”), dar la o distanță de un an și cinci luni, adică la concursul de la Spitalul Clinic de Urgență „prof. dr. N. Oblu” a putut dovedi o vechime de 6 ani și 6 luni?

4) La ce compartiment în cadrul Spitalului Clinic de Urgență „prof. dr. N. Oblu” lucrează acum Ciprian Vasile Săcăleanu? Care e, pe scurt, fișa postului și care este, în prezent, salariul net lunar al acestuia, cu toate sporurile incluse?


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Octombrie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top