Elevă din Vaslui bolnavă de meningită, decedată la Spitalul de Boli Infecțioase. Este a doua adolescentă care moare de această boală cumplită

Elevă din Vaslui bolnavă de meningită, decedată la Spitalul de Boli Infecțioase. Este a doua adolescentă care moare de această boală cumplită

A apărut un al treilea caz de meningită menigococică, de această dată în Vaslui. Fata în vârstă de 15 ani a murit marți. Din păcate, evoluţia extrem de rapidă a bolii îi face pe medici să creadă că este vorba despre aceeaşi formă care a răpus-o şi pe eleva din Bucureşti. Pacienta a murit marți seara.

Copila de 15 ani era la Centrul Social Vaslui când i s-a făcut rău. Îngrijitorii au chemat ambulanţa, iar la spitalul din oraş medicii au crezut iniţial că are o criză de rinichi. Starea fetei s-a agravat însă şi a apărut suspiciunea de meningită. Atunci doctorii de aici au hotărât să o trimită la Iaşi, unde s-a pus diagnosticul. Fata intrase deja în comă.

Prof. dr. Carmen Dorobat, manager Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi: „Pacienta este intubată şi internată la Terapie Intensivă, iar starea este foarte gravă. După aspectul clinic şi experienţa mea de ceva ani, este același tip de meningită care a dus la decesul tinerei din București. Evoluţia foarte rapidă denotă prognosticul rezervat.”

În tot acest timp, pentru că e vorba de o boală infecţioasă contagioasă, toţi cei care au intrat în contact cu adolescenta în Vaslui au primit tratament de prevenţie. Locurile prin care a trecut au fost dezinfectate.

Dan Zaharia, reprezentant firmă dezinfecţie Vaslui: „Se dezinfectează încăperile, se strânge mobilierul, se degajează lenjeriile, se dă mobilierul pe mijloc şi se dă soluţia. La final se dau balustradele, robineţii, mânerele de la uşă, elementele cu care intră în contact copiii.″

Sunt 3 cazuri de meningită menigococică în mai puţin de o săptămână, înregistrate în România, dar autorităţile din sănătate spun că nu poate fi vorba de o alertă la nivel naţional. Iar introducerea vaccinului antimeningococic în schema obligatorie nu este luată în calcul.

Dr. Gindrovel Dumitra, vicepresedintele comisiei de vaccinologie: „În primul rând ne orientăm după afecţiune, după criteriul epidemiologic. Nu există în acest moment criterii clare îndeplinite în ceea ce priveşte raportul cost/beneficiu pentru introdcerea în programul naţional, dar acest lucru trebuie să constituie un element de analiza specific pentru acest aspect.”

Prof. dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societății de Microbiologie: „Cazurile de meningită meningococică sunt relativ rare, dacă comparăm cu starea de portaj şi mecanismul de producere al acestei boli este parţial cunoscut, dar dincolo de prezenţa unei tulpini patogene e şi o anumită particularitate, un deficit imunitar care favorizează producerea bacteriei şi răspândirea infecţiei.”

La nivel mondial se discută despre schimbarea criteriilor de vaccinare, în condiţiile în care în ultimii ani tot mult mai multă lume a călătorit dintr-o ţară în alta.

 

Sursa: Știrile Pro TV


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Media


Antibiotice

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Februarie 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top