fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Foto: Mediafax Foto: Mediafax

Protest spontan la Spitalul de Pneumoftiziologie: angajații, nemulțumiți de salarizare


Mai mulţi angajaţi din dispensarul Spitalului de Pneumoftiziologie din Iaşi şi-au întrerupt activitatea şi au declanşat un protest spontan pentru aproximativ 30 de minute, nemulţumiţi fiind că veniturile variază de la o lună la alta, pentru că au pierdut grupa II de muncă, şi nu primesc vouchere de vacanţă.

Mihaela Archip, medic primar pneumolog la dispensarul Spitalului de Pneumoftiziologie din Iaşi, a declarat jurnaliştilor că de câteva luni scad veniturile medicilor şi asistenţilor medicali, iar de câţiva ani nu mai sunt incluşi în categoria II de muncă.

„Salariul rămâne fix. Asta înseamnă că se umblă la sporuri. De ce nu suntem anunţaţi? Legea spune că dacă se umblă la o categorie din salariu, trebuie să fiu anunţată. Nu am fost anunţată. Doar văd puţin, dar sigur, de câteva luni. Tot de câteva luni, mai bine, de un an, ni s-a promis că se va face evaluarea gradului de periculozitate la locul de muncă. Lucru care nu s-a întâmplat nici până acum. Una e să vezi în fiecare zi tuberculoză, una e să ai 50 de paturi de tuberculoză, şi alta e să ai trei paturi şi un caz maxim să-l internezi cu tuberculoză", a declarat Mihaela Archip.

O altă nemulţumire a protestatarilor de la Dispensarul Spitalului de Pneumoftiziologie din Iaşi este cea a voucherelor de vacanţă.

„Voucherele de vacanţă sunt considerate drept salarial. Practic, ar trebui să fie o prioritate pentru manager acordarea voucherelor de vacanţă (...) În principiu, cred că pierderile se ridică la 2.000, cam peste 2.500 lei. (...) Noi milităm şi pentru acest spor de risc pentru grad înalt de îmbolnăvire care se acordă diferenţiat pe dispensarele TBC din ţară, ceea ce nu este corect. Riscul este foarte mare. Incidenţa tuberculozei în România este cea mai mare din Europa, de 58 la 100.000 de locuitori. E un risc foarte mare. Noi suntem prima linie pe care o avem în cadrul reţelei sanitare privind infecţia tuberculoasă şi celelalte infecţii. Practic, patologia infecţioasă este pe primul plan în dispensarul TBC, iar riscul de infectare este între 5 şi 8 % faţă de celelalte categorii de personal", a declarat Corina Horodniceanu, medic primar în cadrul dispensarului Spitalului de Pneumoftiziologie Iaşi.

De cealaltă parte, conducerea Spitalului de Pneumoftiziologie spune că nemulţumirile angajaţilor din dispensar privind tăierea sporurilor sunt neîntemeiate.

„Nu este adevărat. Nu există venit micşorat de la o lună la alta. Este în funcţie de ceea ce a muncit fiecare. Dacă există o diferenţă salarială, se datorează, posibil, concediilor de odihnă luate, pentru că în concediul de odihnă nu se plăteşte acel spor în ziua respectivă. Asta poate să reprezinte o diferenţă salarială, dar de la o lună la alta nu s-a modificat cu nimic veniturile proprii ale personalului încadrat în acest spital. Vreau să vedem diferenţa de fluturaşi dintr-o parte în alta, să putem face calculul pe hârtie şi oficial. În ceea ce priveşte sporurile, se dau conform buletinului de determinare care este la nivelul întregului spital, dispensarul TBC neavând răspundere juridică. Noi fiind sub autoritatea Consiliului Judeţean, au făcut o derogare şi am reuşit ca la nivel de întreg spitalul să acordăm sporuri la nivelul cel mai mare din ţară: este de 65%. Este cel mai mare din ţară în contextul în care buletinul de determinare este identic pe toate secţiile, da, inclusiv pe dispensar. Dacă există dispensare locale care au 1-2 medici, şi care şi-au permis autorităţile locale să le plătească 85% sporul maxim, asta este cu totul altceva, dar aici este vorba de 52 de persoane", a declarat Cristina Grigorescu, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie.

 

Sursa: Agerpres


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iunie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30