fbpx
 
ta și Ghiocel Asimionesei au dus de râpă multe afaceri, deseori păgubit fiind bugetul public ta și Ghiocel Asimionesei au dus de râpă multe afaceri, deseori păgubit fiind bugetul public

Tunul lui Asimionesei la Cernavodă, studiu de caz: țeapă de 870.000 de lei dată statului. Lichidatorul vrea să le vândă apartamentul


Privatizările făcute de familia Asimionesei au fost jafuri în stil organizat, fără excepție. Au luat Atom Cernavodă, sperând la comenzi de la Centrala Nucleară. Au cumpărat firma de stat în 2005, iar în următorii doi ani n-au mai depus bilanțuri contabile! Au vândut un bac-remorcher cu doar 50.000 de lei către o firmă care era tot a lor! Pentru jaful făcut, lichidatorul le vânează apartamentul din Păcurari, dar cei doi fug prin partaj. Asimionesei așteaptă prescrierea, așa merge legea în România.

Cum a administrat Violeta Asimionesei o fostă firmă de stat din Cernavodă: a vândut principalul activ al societății, un bac remorcher, către o societate proprie, fără ca banii să mai apară în contabilitatea vânzătorului.

Pentru a recupera pagubele de 870.000 de lei, lichidatorul se luptă de șapte ani cu mișmașurile celor din clanul Asimionesei. 

Contractor la Centrala Nucleară

Schema de devalizare a început în iulie 2005, când Violeta Asimionesei a preluat funcția de președinte al Consiliului de Administrație de la Atom Service SA Cernavodă. Ea era acționar al societății, de mai multă vreme, cu 40%.

Fostă firmă de stat, Atom Service SA fusese înființată în 1991, apoi reorganizată, având ca acționari inițiali FPS cu 70% și FPP III Transilvania cu 30%. În urma procesului de privatizare, în 1997 a fost înstrăinat 60% din capitalul social către persoane fizice.

 

Prima coloană reprezintă cifra de afaceri: zero după privatizare. Pe-a doua coloană sunt pierderile, iar pe-a treia coloană datoriile la stat. Așa arată în câteva coloane terne un jaf fără scrupule

 Firma activa în domeniul construcțiilor și era unul dintre contractorii Centralei Nucleare din apropiere. Înainte de venirea la conducere a Violetei Asimionesei, Atom Service șchiopăta – 2004: cifră de afaceri 120.000 de lei, pierderi 96.000 de lei, 11 angajați, sute de mijloace fixe – dar funcționa. După mandatul lui Asimionesei s-a lăsat cu pârjol.

Și-au vândut lor înșiși un remorcher

Manageriatul Violetei Asimionesei a dus, în 2008, la intrarea în faliment a Atom Service SA. Creditori: Finanțele, Consiliul Local Cernavodă și Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului - doar instituții publice.

În 2012, lichidatorul firmei a obținut de la Curtea de Apel Constanța o sentință definitivă prin care – arătând că nu mai avea ce vinde din firmă pentru îndestularea creditorilor și pentru că descoperise ilegalități comise de administratorii Violeta Asimionesei și Laurențiu Achihaei – judecătorul a dispus vânzarea bunurilor personale ale acestora. Paguba ce trebuia recuperată pentru a plăti creditorii: 870.000 de lei.

În dosar, lichidatorul a enumerat ”atrocitățile” comise de Asimionesei și Achihaei împotriva propriei firme:

  • nedepunerea unor situații fiscale obligatorii, lipsa bilanțurilor contabile încheiate la 31.12.2006 și 30.06.2007, operațiuni legate de imobilizările corporale înregistrare incorect, scăderea cifrei de afaceri și creșterea cheltuielilor, în toată perioada analizată societatea fiind pe pierdere;
  • au dispus continuarea activității societății, deși pierderile acesteia creșteau an de an, la fel ca și cheltuielile societății, la finele anului 2006 fiind de aproape 5 ori mai mari decât veniturile;
  • au deturnat sau au ascuns o parte din activul persoanei juridice ori au mărit în mod fictiv pasivul acesteia - în anul 2004 erau, potrivit inventarierii, un număr de 219 mijloace fixe, fiind casate 6 mijloace fixe, în anul 2005 bunurile inventariate erau în număr de 55, comisia din acel an constatând că în vara anului 2005 au fost dezmembrate 277 de bunuri, adică mai multe decât au fost inventariate în 2004;
  • au înstrăinat principalul bun al societății – bacul mixt autopropulsat Axiopolis – cu 50.000 de lei, către o altă societate care fusese înființată de cei doi pârâți, deși bunul era o sursă importantă de venituri, iar prețul nu s-a dovedit că a fost plătit;
  • au vândut o camionetă papuc marca Dacia 1310 a firmei către o societate controlată tot de pârâta Asimionesei Violeta și în care figurează ca asociat și Achihaei Laurențiu, cu prețul de 700 RON, deși se efectuaseră anterior vânzării reparații în valoare de 5.000 RON.

Afacerea „Cernavodă”, o țeapă marca Asimionesei

Instanță: vinovați „fără putință de tăgadă”

Lichidatorul s-a mai plâns că a avut mari probleme în identificarea actelor contabile ale firmei: „nu au putut fi identificate, fiecare dintre cei doi pârâți, în urma contactării lor telefonice, afirmând că documentele contabile se află la celălalt pârât.”

În apărarea lor, cei doi administratori au invocat tot felul de motive care au fost respinse, însă, de magistrați. Asimionesei a susținut că aștepta să primească lucrări de la Centrala Nucleară, lucrări care nu au mai fost atribuite și, astfel, s-a ajuns în situația în care societatea să nu mai aibă activitate.

Ea a mai spus că vânzarea bacului a fost determinată de faptul că erau necesare fonduri pentru plata salariilor și a altor debite ale societății, iar cheltuielile de întreținere a acestuia erau foarte ridicate; cea a Daciei Papuc ar fi fost exclusiv o decizie a lui Achihaiei. 

În final, instanța a decis că „Din probele administrate a rezultat fără putință de tăgadă că administratorii au dispus, în interes personal, continuarea unei activități păguboase, ducând în mod vădit la pierderea întregului patrimoniu, cu consecința imposibilității achitării datoriilor, mărind astfel pasivul, în condițiile în care cele două bunuri importante ale debitorului au fost înstrăinate către societăți în care cei doi figurau asociați, fără înregistrarea sumelor încasate.”

Țeapă: și-au vândut imobilele fiului lor

Cu sentința din 28 martie 2012 în mână, lichidatorul a verificat ce bunuri deține Violeta Asimionesei pentru a le scoate la vânzare în contul celor 870.000 de lei.

Surpriză: în timpul redactării sentinței, pe 4 mai 2012, Violeta Asimionesei și soțul ei Ghiocel au vândut fiului lor, Claudiu Florin, unul dintre principalele bunuri susceptibile de a fi scoase la licitație: un apartament din Păcurari, pentru 40.000 de euro.

Anterior, pe 14 și 15 februarie îi vânduseră tot acestuia un teren de 1.961 metri pătrați și un altul de 1.967 metri pătrați situate în Bârnova, apoi, pe 27 aprilie, alte două terenuri a câte 20.000 metri pătrați fiecare în Dumești, iar cu o zi mai devreme - un spațiu comercial de pe strada Neculau, pentru 100.000 de euro.

Aceste manevre au dus la un lung demers juridic care nu este încheiat nici acum.

Din nou suspiciunea prețului neplătit

Astfel, în același an 2012, lichidatorul a cerut, într-un dosar separat, anularea actelor de vânzare-cumpărare pentru apartamentul din Păcurari și spațiul de pe strada Neculau:

„Cu privire la contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 2097 încheiat la data de 04.05.2012 la BNP Coste Ştefan şi Asociaţii a invocat timpul foarte scurt scurs de la pronunţarea deciziei din 28.03.2012 şi data înstrăinării bunului – 04.05.2012, fapt ce denotă încercarea de sustragere a bunului de la urmărirea silită, faptul că toate părţile sunt membri ai familiei cu acelaşi nume şi domiciliu, preţul de vânzare a fost mai mic decât preţul pieţii şi nu a fost niciodată plătit. Reclamantul a invocat aceleaşi motive şi pentru constatarea nulităţii celui de-al doilea contract de vânzare cumpărare, concluzionându-se că prin încheierea celor două contracte s-a realizat o fraudare a legii”.

Blocul în care se află apartamentul „ascuns” de tranzacția clanului

În timpul procesului, cei din familia Asimionesei au încercat să arunce perdele de fum care să-i zăpăcească pe judecători: Claudiu Florin a susținut că a cumpărat cele două imobile „în scopul reinvestirii unor sume de bani disponibile” şi că lichidatorul nu a adus „dovezi privitoare la frauda legii şi neplata preţului.”

În același timp, părinții săi au declarat că, „datorită dificultăţilor financiare, au fost nevoiţi să vândă o parte din bunurile personale”, că se aflau la momentul tranzacțiilor în conflict şi că fiul lor nu cunoştea sentința de la Constanța.

În mai 2016, la Iași, s-a dat o sentință definitivă prin care cele două tranzacții au fost anulate, iar bunurile s-au reîntors în patrimoniul Violetei și a lui Ghiocel Asimionesei.

S-au prefăcut săraci

Nici de aceasă dată, însă, nu s-a ajuns la licitație. Pentru că bunurile sunt pe numele amândurora, iar debitor este doar Violeta, același lichidator a fost nevoit ca, în 2017, să introducă o altă acțiune, de partaj bunuri comune, prin care să fie delimitată doar partea acesteia în vederea scoaterii la vânzare.

În acest dosar, care este pe rol de mai mult de doi ani, încă nu a fost dat o primă sentință, Violeta și Ghiocel încercând din răsputeri să tergiverseze judecata.

 

Familia Asimionesei cerut ajutor public judiciar ca să scape de executare. Dați 1 Leu pentru Ghiocel!

Astfel, inițial au ridicat excepția inadmisibilității acțiunii, pentru ca, în iunie acest an, să recurgă la alt tertip: succesiv, au cerut ajutor public judiciar, în ambele situații acțiunile fiind respinse. Este ciudat cum de au solicitat aceste ajutoare, invocând dificultăți financiare, în timp ce dețin proprietăți de milioane de euro.

Următorul termen al procesului va avea loc în octombrie.  

Radiografia afacerilor clanului

Cazul Atom Service este doar un exemplu de fraudare din panoplia escrocheriilor familiei Asimionesei. Fiscul din București și cel din Iași au mai solicitat în alte două situații atragerea răspunderii administratorului Violeta Asimionesei după ce au observat inginerii financiare dubioase la Invest Construct Distribuiton și Delta Press Investment, firme ale clanului care au lăsat datorii ce nu au mai putut fi achitate.

Acțiunile au fost respinse de judecători nu pe motiv că Violeta Asimionesei nu a fost vinovată, ci pe motiv de prescriere: Fiscul introdusese cererile prea târziu, în afara termenului legal.

Alte cazuri notorii sunt două firme de stat care au intrat în posesia lor prin privatizare și care s-au făcut una cu pământul, ambele fiind în faliment: Retrom Pașcani și Uzina Mecanică Filiași.

Atât modul în care au acționat în situația celor cinci societăți de mai sus, cât și ale altora, înființate de-a lungul timpului, indică preferințe de „administrare” ale celor din clanul Asimionesei:

  • Firme de stat cumpărate prin privatizare și devalizate în beneficiul propriu;
  • Contracte dubioase cu instituții publice, deseori prin atribuiri preferențiale;
  • Contracte de publicitate obținute prin șantaj; cine nu semna, era atacat în paginile gazetei lor, Ziua de Iași (între timp, Bună Ziua Iași). Acest lucru i-a adus lui Ghiocel Asimionesei o sentință definitivă de 3 ani de închisoare cu suspendare pentru șantaj;
  • Folosirea de interpuși în firme, pentru a-și ascunde notorietatea negativă;
  • Datorii către bugetul de stat, firme de leasing etc. De fiecare dată, cei din clan încearcă tergiversarea la nesfârșit a dosarelor, în instanță.

Article image
Juriștii consideră atacarea privatizării Tomiris de către Teba, după 20 de ani, drept o glumă. Este arma cuplului Asimionesei-Pleșcan, sperând să obțină tergiversarea autorizației de construcție pentru un proiect de 200 milioane de euro. Legal, exista certificat de atestare a dreptului de proprietate, AVAS a dat certificat de încheiere a monitorizării post-privatizare, iar în toată țara au fost mii de fabrici cumpărate și a...
Autor cristi tanasa Anchete 27 August 2019

Article image
Controversatul proiect imobiliar cu regimul de înălțime S+P+7 pus la cale de familia Asimionesei pe un teren de numai 379 metri pătrați din Galata a fost vândut. Profitul patronilor de la Bună Ziua Iași, care în acest demers au avut larga complicitate a primarului Mihai Chirica și a consilierilor PSD, ALDE și PMP: 100.000 de euro. După ce au luat banii, Ghiocel Asimionesei și fiul său s-au cinstit cu o vacanță de lux în Jap...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 11 Iunie 2019


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: