fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Secție modernă pentru arși înființată, după ani de așteptări, la Iași: cum arată cele 5 paturi pentru marii arși inaugurate de ministrul Sorina Pintea

Secție modernă pentru arși înființată, după ani de așteptări, la Iași: cum arată cele 5 paturi pentru marii arși inaugurate de ministrul Sorina Pintea


5 paturi de Mari Arși sunt operaționale, de miercuri, la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași, în cadrul Clinicii de Chirurgie Plastică Microchirurgie Reconstructivă și Arsuri.

Ministrul Sorina Pintea a fost prezentă la inaugurarea secției și, potrivit unui comunicat de presă, investiția a fost realizată de către Ministerul Sănătății prin utilizarea de fonduri de la bugetul de stat (transferuri) si prin intermediul proiectului garantat de Guvernul României, finanțat de Banca Mondială, arată Știrile Pro TV.

„Noua unitate dispune de toate spațiile necesare asigurării tratamentului pacienților cu arsuri severe, respectiv 5 paturi pentru mari arși, 5 săli de operație, 5 paturi pentru terapie intensivă intermediară și 10 paturi pentru arsuri mici si medii, maxim 20% din suprafața corpului”, a spus ministrul Sorina Pintea.

Ministrul a mai precizat că, din punct de vedere legislativ, anul acesta au fost rezolvate o serie de aspecte privind tratarea pacientului cu arsuri grave.

„Am stabilit procedura de transfer a marelui ars, noi criterii privind transferul, dar și modul în care se face recuperarea. Urmează să fie pregătit personal medical pentru partea de recuperare, care e foarte importantă ”, a spus ministrul Pintea.

Lucrările de construcție și amenajare ale secției au fost finanțate de Ministerul Sănătății și au valoarea totală de 40 milioane de lei.

La începutul anului 2018 au fost inițiate de Ministerul Sănătății, în cadrul proiectului finanțat de Banca Mondială, și procedurile pentru achiziția echipamentelor necesare dotării centrului de la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași, precum și a altor 3 centre naționale (Timișoara, SJU Bagdasar Arseni București și SCUC Grigore Alexandrescu București).

În acest sens au fost realizate mai multe licitații, iar la începutul lunii octombrie 2019 a fost finalizată livrarea, instalarea și instruirea personalului pentru utilizarea tuturor acestor echipamente.

Secția inaugurată miercuri la Iași a fost dotată cu principalele 34 tipuri de echipamente, respectiv paturi, monitoare, ventilatoare, ecografe, module de infuzie/perfuzie, microscop, dermatom, instrumentar chirurgical, etc.

Valoarea totală a echipamentelor achiziționate este de 11,5 milioane lei.

Tot prin programul Băncii Mondiale și cu sprjinul ambasadei Franței și al centrelor de profil din Franța, la începutul anului 2019, 5 cadre medicale de la noul centru din Iași (medici de anestezie – terapie intensivă, chirurgi plasticieni, asistente medicale) au beneficiat de stagii de pregătire în domeniu în centre de mari arși din Franța. De asemenea, a fost agreat cu reprezentanții centrelor de specialitate din Franța ca ulterior operaționalizării centrul să beneficieze de expertiza acestora.

Ministerul Sănătății mai susține că cele 5 paturi de la Iași „se adaugă la cele 18 existente în prezent la Timișoara, București și Brașov. Mai sunt și 10 paturi la Spitalul Clinic de Urgență Copii “Grigore Alexandrescu”.

 

Sursa: Știrile Pro TV


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iunie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30