fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS

Poliția Locală, indolență pe salarii de top: a doua perimare în 4 ani la blocul ilegal al lui Dura

Poliția Locală, indolență pe salarii de top: a doua perimare în 4 ani la blocul ilegal al lui Dura


E un bloc construit peste noapte, complet fără autorizație. Are 30 de garsoniere închiriate cu 800 de lei/lună fiecare. Soții Dura fac zeci de mii de lei lunar, iar Poliția Locală nu se prezintă la procesul de demolare. E ca și cum medicii n-ar mai opera, profesorii n-ar mai veni la școală, brutarii n-ar mai face pâine. Și totuși ar continua să fie plătiți pentru nimic, cum sunt șefii de la Poliția Locală.

Există un motiv pentru care diverși constructori de blocuri nu se sinchisesc de protestele locuitorilor din cartiere: știu că nu-i trage nimeni la răspundere. Există precedentul Ioan Dura, cel pe care Poliția Locală face tot posibilul să-l lase în pace cu blocul său ridicat pur și simplu fără autorizație. Anarhie.

Au recurs la partaj

Ioan Dura și consoarta, Margareta, și-au făcut bloc în Baș Ceauș, fără niciun fel de document, și nu au plătit pentru asta nici după 4 ani. Sunt și în câștig de-acum, pentru că au scos la închiriat camere de cămin și fac, conform calculelor, peste 20.000 de lei lunar.
Poliția Locală nu a fost în stare, cu toate dovezile de partea sa, să obțină demolarea. C de obicei, nu s-a preocupat de actele cerute de instanță, după ce soții Dura au blocat procesul de demolare recurgând la un fals divorț cu partaj.
Instituția condusă de Liviu Zanfirescu este atât de nepăsătoare încât acum sunt șanse mari ca Ioan Dura să rămână cu clădirea în picioare. Procesul de demolare se reia, iar, între timp, proprietarul își amortizează investiția.

Liviu Zanfirescu, șeful Poliției Locale, poate fi tras la răspundere, conform fișei postului pentru culpa proprie în procesul abandonat cu Ioan Dura

Plângerea stă la Parchet de 4 ani

În acest caz, secretul este tupeul. Ioan şi Cătălina Margareta Dura au ridicat, în 2015, un imobil cu 30 de garsoniere pe Baș Ceauș (Str. Tătătași 31). Este singurul imobil din Iaşi căruia îi lipsesc total actele de urbanism. Soții Dura au anulat statul de drept. Au avut doar titlul de proprietate pe teren, pe care l-au cumpărat de la Moldochim SA, în urma unei licitații.
În anul 2015, REPORTER DE IAŞI a sesizat cazul, Poliția Locală nefiind în stare să-l descopere. Pentru că a devenit un caz notoriu, inspectorii au venit la fața locului și au aflat, surprinși, că nu există nici măcar cerere de autorizare. A fost dispusă încetarea lucrărilor şi dată o amendă.
Numai că Ioan şi Margareta Dura au continuat şantierul până la finalizare. În urma unei a doua sesizări, a fost făcută şi o plângere la Parchetul de pe lângă Judecătorie, în 2015. Plângerea de la Parchet nu este finalizată nici după 4 ani.

Prima etapă de tergiversare

După amenda din 2015, Poliţia Locală s-a dus în instanţă, în 2016, cerând demolarea. Conform legii, în cazul imobilului de pe Tătăraşi 31 este imposibilă intrarea în legalitate, adică reautorizarea. Aceasta putea fi obţinută doar dacă imobilul ar fi avut autorizaţie inițială și şi aceasta ar fi fost încălcată. Neexistând PUZ inițial, nu se poate intra în legalitate. Dura a încercat aceasta în 2017 și, apoi, în vara trecută, în august, dar Primăria a respins documentația.
După câteva termene ale procesului de demolare, acesta a fost suspendat, în aşteptarea rezultatului procesului în care Margareta Dura contesta amenda. A mers iniţial la Judecătoria Iaşi, apoi a făcut recurs la Tribunal şi a pierdut, definitiv, abia pe 19 octombrie 2017.
Începând cu această dată, procesul pentru demolare putea fi reluat, dar Poliția Locală a așteptat luni de zile, fiind la un pas de respingere a dosarului de către judecători. REPORTER DE IAȘI a scris de pericolul perimării și, ca în filme, Poliția a reluat procesul când mai avea câteva zile la dispoziție.

Blocul făcut în Baș Ceauș este o monstruozitate construită pe 90% din suprafața totală a terenului. Legea junglei

Au mai lăsat să treacă 9 luni: proces perimat

Procesul a mers mai departe doar câteva luni, deoarece soții Dura au blocat iarăși acțiunea, solicitând divorțul cu partaj de bunuri. Judecătorii au decis din nou, în decembrie 2018, suspendarea procesului pentru demolare.
Acțiunea soților Dura a fost evidentă în scopul tergiversării procesului de dărâmare a imobilului, divorțul neavând loc niciodată. De altfel, în martie 2019, judecătorii au anulat acțiunea: soții Dura nu depuseseră niciun document referitor la propriul lor partaj.
Dar, din martie, de când a fost respins partajul, până pe 25 noiembrie 2019, Poliția Locală nu a fost în stare să meargă la instanță și să reia procesul de demolare. Pentru că nu au fost depuse documentele pe care le-au cerut judecătorii, aceștia au considerat acțiunea perimată.
„Înainte, asta echivala cu pierderea procesului. Dar legea s-a schimbat, acum poți face din nou cerere cu același obiect, în cazul acesta demolare. Mai mult decât atât, poți aduce aceleași dovezi ca la primul proces, în măsura în care noua instanță socotește că nu este necesară refacerea dovezilor”, a explicat un jurist consultat de REPORTER DE IAȘI.
De-a lungul întregii zile, șeful Poliției Locale, Liviu Zanfirescu, nu a răspuns pentru a explica noul eșec al subordonaților.

Dura face 50.000 de euro/an din închirieri

În vreme ce Poliția Locală mimează că lucrează în interesul orașului, ratând proces după proces, soții Dura încasează lunar peste 20.000 de lei și sunt tot mai aproape de amortizarea investiției inițiale.
REPORTER DE IAȘI a calculat că suprafaţa totală a clădirii, cu trei nivele plus un parter, este de 800 mp, iar preţul de construit, în perioada când a fost edificată, a fost de cel mult 350 euro/mp – total 280.000 de euro, fiind folosite materiale și mână de lucru ieftine.
Clădirea a fost dată în folosinţă în 2016, iar proprietarii au decis să închirieze camerele pentru studenţi, neavând acte și neputând vinde locuințele.
Imobilul are 30 de camere, câte 10 pe fiecare palier. Preţul plătit de chiriaşi pe fiecare cameră este, lunar, conform declarațiilor acestora, de 800 de lei la nivelul anului trecut. La 30 de camere închiriate, lunar soţilor Dura le-ar intra în cont 24.000 de lei, adică 288.000 de lei anual.
O estimare mai realistă, duce câștigurile la 20.000 de lei lunar, pentru 25 de camere închiriate. Într-un an se fac 50.000 de euro, iar imobilul a funcționat deja aproape 4 ani. A trecut de jumătatea perioadei de amortizare, iar Poliția Locală Iași îi va oferi răgazul lui Ioan Dura să-și acopere toată suma investită.

Article image
* Pila lui Tomorug și-a făcut un bloc pe o autorizație de consolidare, recompartimentare a unei case existente * A demolat-o și a construit un mastodont în loc * Chirica și Poliția Locală știau, dar n-au oprit lucrările, deși au avut un an la dispoziție * Simionese a preluat Coninstal de la directorul tehnic al Primăriei – are imunitate * Dacă scotea autorizație de bloc, pierdea trei ani. Așa, riscă o amendă, apoi va in...
Autor Cezar Moraru Anchete 06 Decembrie 2019


Additional Info

  • Text afisat sub titlu: Breaking News
Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Octombrie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top