fbpx
 
PSD a depus moțiunea de cenzură: mai e nevoie de un singur vot pentru demiterea Guvernului Orban

PSD a depus moțiunea de cenzură: mai e nevoie de un singur vot pentru demiterea Guvernului Orban


Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban a fost depusă astăzi de PSD, după ce Guvernul şi-a angajat răspunderea pe proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Potrivit unor surse, parlamentarii PSD au fost mobilizați, au fost anulate deplasările și urmează ca în acest weekend să aibă loc discuții despre posibile sancțiuni pentru cei care vor lipsi de la votul moțiunii de cenzură.

De asemenea, în weekend este programată o întâlnire între conducerea de partid și parlamentari.

Textul moțiunii de cenzură va fi citit, cel mai probabil, luni, dar este puțin probabil ca votul să fie tot săptămâna viitoare.

Social democrații au deja susținerea celor de la UDMR și a doi parlamentari care au plecat din ALDE, conform unor surse politice. Asta înseamnă 232 de voturi, cu unul mai puțin de cât ar avea nevoie ca moțiunea să treacă, iar Guvernul Orban să fie demis.

Odată cu demiterea Guvernului, se deschide calea spre alegeri anticipate, pe care atât liberalii, cât și președintele țării, Klaus Iohannis, și le doresc. Dacă moțiunea nu va trece, PSD a anunțat că va ataca legea la Curtea Constituțională.

„Niciunde în Europa, în acest moment, nu şi-a permis nicio putere să modifice legile electorale cu aşa de puţin timp înaintea alegerilor, indiferent de ce alegeri vorbim. În cazul de faţă vorbim de alegerile locale. Nimeni până acum în România în cei 30 de ani de democraţie consideraţi totuşi puţini ca şi democraţie nu şi-a permis cu un Guvern în funcţie de interesele proprii să vină cu modificări la legile electorale. Este cea mai gravă criză de abuz de putere. (...) Mâine (n.r.: astăzi) vom depune moţiunea de cenzură şi la prânz vom face Biroul permanent reunit pentru programul de citire a moţiunii.”, a declarat miercuri liderul PSD.

În 16 ianuarie, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că formaţiunea sa va vota moţiunea de cenzură, dacă Guvernul Ludovic Orban îşi va angaja răspunderea în parlament în privinţa alegerii primarul în două tururi de scrutin.

„În cazul angajării, singura posibilitate să nu intre în vigoare legea este dărâmarea guvernului şi asta se poate face prin moţiune de cenzură. Din punctul nostru de vedere, va fi o moţiune de cenzură şi vom vota moţiunea de cenzură în momentul când va fi dezbătută în Parlament şi votată”, a spus liderul UDMR.

 

Sursa: Știrile Pro TV


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: