fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS

Consiliere gratuită pentru viitorii tătici, la o maternitate din Iași: depresia postnatală îi poate afecta şi pe bărbați

Consiliere gratuită pentru viitorii tătici, la o maternitate din Iași: depresia postnatală îi poate afecta şi pe bărbați


Depresia postnatală îi poate afecta şi pe bărbaţi, nu doar pe femei, după naşterea unui copil. Aproximativ o treime dintre tați pot suferi de această boală, arată un studiu făcut de o şcoală publică din Virginia, Statele Unite.

Primele şase luni din viaţa bebeluşului sunt cele mai dificile pentru că se schimbă programul de somn şi priorităţile şi apare chiar şi gelozia, spun psihologii. Ca să îi ajute pe viitorii tați, Maternitatea „Elena Doamna”din Iaşi le oferă consiliere gratuită.

Părinte: „Totul s-a schimbat în viaţă după apariția bebelușului. Dormim mai puţin, dar suntem şi mai fericiţi! Trebuie totuşi o consiliere şi pe această ramură.

Tată: „La primul copil am fost îngrijoraţi. Cred că bărbaţii ar trebui să îşi vadă de treburile lor de bărbaţi, cam toate lucrurile se desfăşoară din instinct.”

Tații pot vorbi despre aceste schimbări cu specialiştii de la Maternitatea „Elena Doamna”din Iaşi, unde li se oferă consiliere gratuită.

Mădălina Ciuhodaru, medic obstetrică-ginecologie: „Pentru că s-a demosntrat ştiinţific că tăticii suferă şi ei de schimbări de stări, de indispoziţie, sunt mai plângăcioşi, mai suferinzi, vrem să îi ajutăm prin consiliere psihologic .Tăticii din România sunt din ce în ce mai implicaţi, de multe ori se plâng ca nu ştiu să schimbe bebeluşul sau că s-ar teme să stea singuri cu bebeluşul.”

Cabinetul va fi deschis de luna viitoare.

Anca Pulpă, psiholog: „Tații nu se vor duce ei să caute un psiholog, să vorbească despre asta şi atunci frustrările se adună şi se ajunge la dezechilibre în familie.”

Gabriel Martinescu, manager Maternitatea „Elena Doamna”: „Iniţiativa a venit din experienţa unui medic. Spaţiul este unul de tip birou, pentru că este necesară intimitatea discuţiei dintre psiholog şi tată, practic însoţitorul pacientelor noastre.”

Dacă la femei depresia postnatală este pusă pe seama schimbărilor hormonale, la bărbaţi cauzele sunt de natură psihologică.

Petronela Nechita, medic psihiatru: „Tulburări de dispoziţie, iritabilitate, pot manifesta chiar tulburări de somn, urinări frecvente, dureri abdominale. Toate aceste simptome pot apărea în trimestrul trei de sarcină, pot apărea şi sentimente de gelozie la partener. Tații pierd din atenţia mămicii.”

Potrivit unui studiu făcut de cercetătorii americani, trei din zece bărbaţi au fost deprimaţi la şase săptămâni de naşterea copilului, iar depresia lor s-a accentuat în următoarele şase luni.

 

Sursa: Știrile Pro TV


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Octombrie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top