România a intrat în Zodia Covid-19: cât de pregătite sunt spitalele din Iași

România a intrat în Zodia Covid-19: cât de pregătite sunt spitalele din Iași


În România au fost confirmate, până acum, 29 infecții cu coronavirus. Cinci dintre pacienți au fost declarați vindecați și au fost externați. Până în prezent au fost lucrate 1179 de teste. Dintre acestea 1150 sunt negative și 29 sunt pozitive, anunță Grupul de Comunicare Strategică. Ministerul Sănătății a anunțat că în cele șapte centre din țară sunt peste 1.200 de teste, suficiente până la sfârșitul săptămânii, când vor sosi și celelalte teste care au fost comandate.

Un ieșean întors recent din Italia a fost luat cu izoleta marți dimineața, din apartamentul său. El prezenta simptome de gripă, motiv pentru care a fost preluat în condiții speciale.

Este primul caz din municipiul Iași de la izbucnirea infecției cu coronavirus în care echipajele SMURD se prezintă la intervenție în combinezoane speciale. Bărbatul a fost transportat la spital unde urmează să fie testat dacă are sau nu coronavirus.

Marți erau 813 ieşeni izolaţi în 93 de localităţi din judeţ, fără simptomatologie specifică. Nu sunt persoane din judeţ confirmate cu coronavirus. Până în momentul de faţă, toate testele efectuate la persoane cu suspiciuni de infecţie cu coronavirus din judeţul Iaşi au ieşit negative.

Până luni, la Spitalul de Boli Infecţioase Sfânta Parascheva au fost făcute 18 teste la 18 suspecţi de infecţie cu COVID-19, persoanele fiind din toate judeţele Moldovei. Toate testele au ieşit negativ.

Pregătiri pentru Covid-19 în spitalele din Iași

Iașul poate îngriji maximum 300 de bolnavi de coronavirus din toată Regiunea de Nord-Est (6 județe) într-un ciclu de internare de 7-8 zile.

Spitalul de Boli Infecțioase Iași are disponibile șase paturi în secția de Terapie Intensivă și 14 rezerve într-unul dintre pavilioane pentru a interna pacienții cu coronavirus. Dacă vor fi mai multe cazuri, atunci Spitalul de Neurochirurgie va prelua o parte dintre acestea, motiv pentru care aici s-au luat măsuri speciale.

„Suntem pregătiţi pentru că ne-am mai confruntat cu episoade epidemice, poate însă nu de aceeaşi intensitate. În momentul de faţă avem alocat un pavilion întreg pentru infecţia cu coronavirus, adică 40 de paturi, care înseamnă pacienţi atât suspecţi, cât şi confirmaţi. Acum, suspecţii sunt cei mai mulţi, iar dacă va fi cazul, vom extinde spaţiul hotelier. Suntem preocupaţi şi de cazurile grave, care din fericire nu există acum. Există terapie intensivă, are nouă locuri. Dacă acest număr va excede, atunci vom merge către alte spitale, şi am vorbit deja cu cele aflate în subordinea Consiliului Judeţean“, a declarat Carmen Dorobăţ.

În situația în care Spitalul de Boli Infecțioase nu va mai putea face față cazurilor, pacienții vor fi preluați de Spitalul de Neurochirurgie. Unitatea medicală este dotată cu toate materialele și echipamentele necesare spitalizării unor astfel de cazuri, fiind deja pregătite stocuri de echipamente de protecție care ajung pentru două luni: 2000 de măști speciale cu filtru, alte 10.000 de unică folosință, 200 de combinezoane, ochelari de protecție, mănuși, dezinfectanți suficienți. Secția de Terapie Intensivă de la Neuro poate găzdui până la 12 pacienți cu coronavirus.

Probleme cu paturile

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, luni seară, la Digi24, că România are 2.500 de paturi în spitalele de boli infecţioase, dintre care 92 de paturi se află în secţiile de Terapie Intensivă.

„În celelalte spitale sunt 4.000 de paturi la terapie intensivă. Am solicitat tuturor spitalelor să rezerve 10% din paturile de la terapie intensivă pentru eventuale cazuri de coronavirus”, a declarat secretarul de stat, potrivit Newsweek.

Însă, potrivit sursei citate, este aproape imposibil ca 10% din paturile de la terapie intensivă să fie eliberate, câtă vreme acestea sunt ocupate cu cazuri grave în prezent.

Arafat: În fiecare judeţ există o singură izoletă

Întrebat luni seara de câte izolete dispune sistemul medical românesc, secretarul de stat Raed Arafat a declarat că fiecare judeţ are pe moment doar o singură izoletă folosită pentru transportul persoanelor suspecte de infectare cu coronavirus. Iar dezinfectarea unei izolete durează o oră şi jumătate, două, timp în care dacă apare alt caz de persoană suspectă de Covid-19 care trebuie adusă la spital, aceasta va trebui să aştepte.

„Fiecare judeţ are o izoletă, cu foarte mici excepţii, poate două sau trei judeţe care sunt deservite de judeţele limitrofe. Ieri – ca să vedeţi că urmărim lucrurile – am avut o defecţiune la izoleta din Bucureşti şi a fost adusă alta din alt judeţ. Se dezinfectează după fiecare caz. Dezinfectarea izoletei durează aproximativ o oră şi jumătate, două ore până ce poate fi folosită pentru alt caz, motiv pentru care când apar două, trei cazuri care necesită folosirea ei, există posibilitatea ca persoana să aştepte pentru că nu este în stare critică şi să fie preluată la diferenţă de două ore, trei ore, dacă necesită izoletă”, a susţinut Arafat în cadrul unei conferinţe de presă după şedinţa respectivă.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a adăugat că se urmăreşte dublarea sau triplarea numărului de izolete în perioada următoare, DACĂ se va găsi un furnizor care să le livreze rapid.

„Şi există acum în procesul de achiziţii, încercăm să aducem, să dublăm sau să triplăm numărul izoletelor chiar în următoarea perioadă, dacă vom reuşi să găsim un furnizor şi care să le livreze foarte rapid”, a mai declarat Arafat.

Reamintim că, în timpul aceleaşi conferinţe de presă, premierul interimar Ludovic Orban a anunţat noile măsuri luate de Guvern pentru combaterea răspândirii infecţiilor cu coronavirus. Printre acestea se numără şi închiderea şcolilor în perioada 11 - 22 martie, cu posibilitatea de prelungire în funcţie de evoluţia situaţiei, precum şi suspendarea curselor rutiere din Italia.

Iohannis, apel către români

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că riscul unei pandemii de coronavirus rămâne ridicat şi a subliniat că este necesar ca statele să-şi coordoneze măsurile.

De asemenea, şeful statului a făcut apel la români să respecte cu stricteţe măsurile luate de Guvern.

„În ultimele zile, situaţia privind infecţiile cu coronavirus a cunoscut o schimbare negativă semnificativă, în special la nivel european, şi am văzut cu toţii decizia fără precedent luată de Italia. Trebuie să fim realişti, riscul unei pandemii rămâne ridicat, iar combaterea coronavirusului presupune un efort coordonat, la nivel naţional, european şi global", a spus Iohannis la Palatul Cotroceni, după videoconferinţa cu şefii de stat sau de guvern din statele membre ale Uniunii Europene pe tema măsurilor privind gestionarea COVID-19.

 

Preşedintele Iohannis a menţionat că deşi în România s-au confirmat 29 de cazuri, acestea sunt foarte puţine comparativ cu alte state europene.

„Nu avem în acest moment răspândire comunitară a virusului, subliniez acest lucru, adică ştim care sunt cazurile, unde s-au infectat şi monitorizăm persoanele cu care au intrat în contact. Este esenţial să facem tot ce este posibil pentru a preveni un scenariu în care avem o răspândire necontrolată a infecţiei. Numărul mic de cazuri confirmate se datorează în bună parte măsurilor preventive, dar şi modului eficient în care au acţionat autorităţile române, care au arătat că abordează cu maximă responsabilitate toată această situaţie. Toate măsurile adoptate, oricât de drastice ar părea acum şi oricât disconfort ar provoca, sunt gândite pentru a preîntâmpina un rău mai mare. Ştiu că pentru mulţi aceste măsuri înseamnă să facă unele sacrificii, dar este vital să le facem acum, pentru a-i proteja pe viitor de sacrificii mult mai mari şi pentru a proteja familiile, părinţii, bunicii noştri. Sănătatea şi siguranţa cetăţenilor români reprezintă prioritatea zero, orice alt lucru trece în plan secund! Fără îndoială, drepturile şi libertăţile fundamentale trebuie respectate, dar nu vom ezita să adoptăm şi să implementăm toate măsurile care se impun", a adăugat Iohannis.

 

Întrebări frecvente legate de efectele infecției cu noul coronavirus

Având în vedere necesitatea unor clarificări suplimentare asupra recomandărilor de conduită în prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19), Grupul de Comunicare Strategică pune la dispoziție răspunsuri pentru o serie de întrebări ridicate în spațiul public:

Care este diferența dintre carantină și autoizolarea la domiciliu?

Carantina se instituie pentru toate persoanele care nu prezintă simptome dar care se întorc din zonele cu transmitere comunitară extinsă a noului coronavirus (COVID-19).

Carantina va dura o perioadă de 14 zile și va fi organizată în spații special amenajate, puse la dispoziție de autoritatea locală, în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică.

Autoizolarea se instituie pentru persoanele care nu prezintă simptome dar:

- au călătorit în ultimele 14 zile în regiuni/localități din zonele afectate de COVID-19, altele decât cele cu transmitere comunitară extinsă

- au intrat în contact direct cu persoanele cu simptome și care au călătorit în zone cu transmitere comunitară extinsă

- au intrat în contact direct cu persoanele care au fost confirmate cu coronavirus (COVID-19).

- membrii de familie ai unei persoane care se încadrează în una dintre situațiile de mai sus

Aceste persoane se vor autoizola la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile de la data întoarcerii din călătorie, respectiv de la data ultimului contact cu o persoană simptomatică/confirmata. În acest timp, vor fi monitorizate de către medicul de familie sau, în lipsa acestuia, de către Direcția de Sănătate Publică.

Lista zonelor cu transmitere comunitară extinsă și a celor afectate se actualizează de fiecare dată când este nevoie și poate fi consultată pe pagina https://www.cnscbt.ro/ sub titulatura: „Lista zonelor cu transmitere comunitara extinsa si a altor zone afectate de COVID 19”

Dacă un membru al familiei este în autoizolare, măsura se aplică și pentru soț/soție sau copii?

Autoizolarea se aplică tuturor membrilor familiei și persoanelor care locuiesc la același domiciliu, pentru o perioadă de 14 zile de la data întoarcerii din călătorie, respectiv de la data ultimului contact cu o persoană simptomatică/confirmată.

Toți au obligația de a NU părăsi domiciliul declarat, în care se află de la momentul autoizolării.

Dacă restul familiei nu dorește să intre în izolare alături de persoana care a călătorit, atunci se solicită către Direcția de Sănătate Publică intrarea acesteia în carantină instituționalizată. Această opțiune este posibilă numai în cazul în care persoana NU a avut anterior contact cu familia!

Ce măsuri de igienă individuală trebuie să respecte persoanele autoizolate?

Să evite contactul apropiat cu celelalte persoane din locuință și, dacă este posibil, să se izoleze într-o cameră separată.

Să NU primească vizitatori în perioada de autoizolare la domiciliu.

Să se spele pe mâini cu apă și săpun, timp de cel puțin 20 de secunde, ori de câte ori este necesar (după utilizarea toaletei, înaintea pregătirii mesei, etc).

Să curățe și să dezinfecteze zilnic toate suprafețele pe care le ating frecvent (ex: mese, clanțe, obiecte de mobilier, bateria/robinetele de la chiuveta, alte obiecte care pot fi atinse și de alte persoane).

Să își acopere gura și nasul cu șervețel de unică folosință sau cu o țesătură atunci când strănută sau tușesc, sau să strănute și să tușească în plica cotului. Batista se aruncă imediat la coșul de gunoi, în sac de plastic, după care se spală pe mâini cu apă și săpun timp de 20 de secunde.

Să aerisească cât mai bine toate încăperile casei. Spațiile comune ale casei (bucătărie, baie) trebuie să fie bine aerisite!

Să țină legătura zilnic cu medicul de familie și să-l informeze asupra evoluției tuturor membrilor familiei.

Să sune la numărul unic de urgență 112 în cazul în care apare cel puțin unul din următoarele simptome: tuse, febră, dificultăți la respirație, durere în gât – să își acopere nasul și gura cu o mască de protecție.

De asemenea, persoanele se pot informa cu privire la noul coronavirus la TELVERDE 0800 800 358. TELVERDE este pentru informare, nu este pentru urgențe.

Ce se întâmplă dacă vreun membru al familiei prezintă simptome sau are o altă urgență medicală în timp ce se află în autoizolare?

În cazul în care, pe parcursul celor 14 zile, vreun membru al familiei prezintă simptome sugestive pentru infecția cu coronavirus (febră, tuse, dificultate în respirație) sau prezintă orice altă urgență medicală, contactați medicul de familie și/sau sunați la 112. Menționați, obligatoriu, că vă aflați în situația de autoizolare la domiciliu!

Limitați cât mai mult posibil contactul apropiat – la mai puțin de 1 metru, pentru mai mult de 15 minute – acoperiți-vă gura și nasul cu batistă când tușiți sau strănutați! Spălați-vă pe mâini cu apă și săpun imediat, purtați mască de protecție.

Așteptați sosirea ambulanței, care vă va transporta până la centrul de boli infecțioase cel mai apropiat, unde se poate efectua testarea pentru coronavirus. Acolo veți fi izolat până la obținerea rezultatelor.

Dacă rezultatul este negativ, veți fi adus înapoi la domiciliu și veți continua autoizolarea până la 14 zile.

Dacă rezultatele sunt pozitive, se vor aplica procedurile specifice pentru cazurile de infecție cu coronavirus.

Pentru alte urgențe medicale, personalul de la ambulanță / SMURD vor lua deciziile ce se impun în acord cu reprezentanții DSP.

Cum sunt sprijinite persoanele aflate în autoizolare?

Persoanele aflate în autoizolare pot fi ajutate în aprovizionarea cu apă și alimente de către rude și/sau prieteni.

Dacă este necesar, persoanele aflate în autoizolare pot solicita sprijinul Comitetelor județene pentru situații de urgență și autorităților locale pentru aprovizionare cu alimente, apă, măști de protecție.

Autoritățile locale vor decide, de la caz la caz, modul de operare implicând și organizațiile non-guvernamentale (ex: Crucea Roșie)

Cum ajung alimentele și bunurile necesare la persoanele aflate în autoizolare?

Alimentele și bunurile necesare sunt aduse la domiciliul persoanelor aflate în autoizolare.

Persoanele autoizolate le vor prelua fără a intra în contact cu personalul care face aprovizionarea, păstrând o distanță de minimum 2 metri față de acesta.

Practic, alimentele și bunurile sunt lăsate la intrarea în domiciliu (ușa apartamentului/poarta casei) și sunt preluate de către persoana aflată în izolare doar după ce cealaltă persoană s-a retras.

Este recomandat ca atenționarea asupra furnizării alimentelor sau produselor să se facă pe cale telefonică, și nu prin atingerea ușii/clanței/soneriei.

Pe cât posibil, persoanele autoizolate vor purta masca de protecție care le va acoperi nasul și gura (masca medicală cu elastic prins în spatele urechilor) atunci când preiau produsele/bunurile primite la domiciliu.

După perioada de 14 zile, persoanele aflate în autoizolare pot părăsi domiciliul?

Persoanele care au sosit din alte zone decât cele care necesită carantinare pot părăsi domiciliul numai după cele 14 zile de autoizolare, dacă nu prezintă niciun simptom. În aceste cazuri, NU este necesară testarea pentru coronavirus.

Persoanele care au intrat în contact direct cu caz confirmat cu COVID-19 vor fi testate în prima zi de autoizolare și înaintea terminării perioadei de autoizolare. Pot părăsi domiciliul numai dacă rezultatele finale sunt negative.

Persoanele aflate în autoizolare vor primi la finalul celor 14 zile de autoizolare aviz epidemiologic de la DSP, care să ateste că pot reveni în colectivitate.

La ieșirea din autoizolare, mergeți în consult la medicul de familie pentru a vă elibera concediul medical și/sau adeverințele pentru școală.

Rămâneți vigilenți și respectați în continuare recomandările generale privind prevenirea infecției cu coronavirus sau alt tip de gripă.

Aceste persoane beneficiază de scutiri sau concedii medicale?

În primul rând, este important să contactați angajatorul și/sau unitatea de învățământ pentru a-i înștiința că vă aflați în autoizolare la domiciliu.

La finalul perioadei de autoizolare, elevii și studenții beneficiază de scutire medicală, iar persoanele angajate, de concediu medical.

Concediul medical va fi eliberat de către medicul de familie, după ieșirea din izolare, în baza certificatului DSP, nemaifiind nevoie de adeverință de la angajator.

Conform prevederilor OUG 158/2005 și art. 60 (2) din Normele de aplicare, în cazul concediilor medicale pentru carantină, angajatul nu este obligat să depună la angajator certificatul pentru luna anterioară până în data de 5 a lunii în curs, ci până la sfârșitul lunii în curs. Astfel, angajatul poate depune certificatul pentru concediul medical după ieșirea din izolare/carantină.

Cuantumul brut lunar al indemnizației pentru carantină reprezintă 75% din baza de calcul, la fel ca în cazul concediilor medicale acordate pentru o boală obișnuită.

Durata concediilor pentru carantină nu diminuează numărul zilelor de concediu medical acordate unui asigurat pentru celelalte afecțiuni și nu se aplică restricția de 10 zile valabilă pentru concediul și indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obișnuite sau de accidente în afara muncii.

Începând de luni, 9 martie, ora 12, au intrat în vigoare deciziile Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă privind impunerea unor restricţii de trafic dinspre şi înspre statele afectate de infecţia cu noul coronavirus. Astfel, sunt sistate cursele aeriene către şi dinspre Italia. De asemenea, operatorii aerieni au obligaţia de a comunica cetăţenilor români care se vor îmbarca din Italia, China, Iran şi Coreea de Sud către România, cu escală, faptul că vor intra în carantină sau autoizolare pe teritoriul ţării noastre. Operatorii aerieni au obligaţia de a nu permite îmbarcarea persoanelor de altă cetăţenie decât cea română care vin către România, cu escală, din Italia, China, Iran şi Coreea de Sud. Cetăţenii români care sosesc în ţară prin punctele de frontieră terestre venind dinspre sau după ce au călătorit înainte în Italia, China, Iran şi Coreea de Sud intră în carantină instituţionalizată pe raza judeţului de graniţă sau în izolare la domiciliu, în funcţie de zona din care vin. Accesul cetăţenilor străini care vin în România din Italia, China, Iran, Coreea de Sud, indiferent de mijlocul de transport folosit, este permis doar cu condiţia obligatorie de a intra în carantină sau autoizolare, după caz.

Din ordinul prefectului judeţului Iaşi, măsurile dispuse la nivel naţional au fost transmise imediat către toate primăriile din judeţ, precum şi către toate serviciile publice deconcentrate pentru implementare de urgenţă.


Additional Info

  • Text afisat sub titlu: Breaking News
Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Antibiotice

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Mai 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top