fbpx
Portokal
Informații esențiale despre COVID-19: cum să te ferești, ce faci dacă ai simptome și diferența majoră față de gripă

Informații esențiale despre COVID-19: cum să te ferești, ce faci dacă ai simptome și diferența majoră față de gripă


Măsuri fără precedent în istorie au fost adoptate de către toate statele lumii în legătură cu noul coronavirus care s-a răspândit şi a provocat până acum peste 110.000 de îmbolnăviri şi mai mult de 4.000 decese, dar a devenit tot mai limpede că depinde de fiecare dintre noi să reducem riscul de a ne îmbolnăvi sau de a-i îmbolnăvi pe cei din jur.

Cele mai importante sunt măsurile de igienă, însă este esenţial şi să respectăm noua regulă introdusă de autorităţi, aceea de a limita deplasările şi contactul cu ceilalţi.

De ce e important

Pentru că există o perioadă de incubaţie în care putem transmite virusul fără să ştim, dar şi pentru că există purtători asimptomatici. Trebuie să fim conştienţi că nimeni nu trebuie să se considere protejat, virusul nu alege, nu ţine cont de poziţia socială, de exemplu.

Au fost depistaţi pozitiv şeful Armatei din Italia, ministrul Culturii din Franţa şi 5 deputaţi francezi, o persoană de la Casa Albă (chiar din apropierea preşedintelui Trump), iar în Iran au murit până acum doi demnitari şi peste 20 s-au îmbolnăvit. Preşedintele Parlamentului European, italianul David Sassoli, a decis să se autoizoleze ca să îşi protejeze colegii după ce a călătorit în ţara sa natală, care ieri a devenit „roşie", intrând cu totul în carantină.

La nivel mondial au fost anulate concerte, turnee, evenimente sportive, alte evenimente culturale de mai mică sau mai mare amploare. Toate aceste informaţii trebuie să dea oricui de gândit.

Pe de altă parte, China, țara în care a izbucnit epidemia cu Covid-19, a luat măsuri rapide şi de amploare, iar graficele arată că deciziile au fost bune, numărul de cazuri fiind acum în scădere. În schimb, în unele ţări europene, precum Italia sau Spania, autorităţile au fost mai lente, iar rata deceselor a crescut exponenţial.

Toate datele la zi, statisticile, graficele informative sunt prezentate non-stop pe site-ul worldometers.info.

În acelaşi timp, medici din Italia şi Franţa direct implicaţi în bătălia cu Covid-19 au avertizat asupra riscului blocării sistemelor sanitare, în cazul în care numărul de cazuri creşte foarte mult. „Trebuie să alegem pe cine intubăm, între un pacient de 40 de ani şi unul de 60 de ani, amândoi riscând să moară. E cumplit şi ne dau lacrimile, dar nu dispunem de suficiente aparate de ventilaţie artificială (...) Sâmbătă noaptea, după 17 zile de muncă neîntreruptă, i-am auzit vocea obosită şi îngrijorată: „Dacă populaţia nu înţelege să stea acasă, situaţia va deveni catastrofală", relatează medici italieni citaţi de Franceinfo.fr.

NU vrem să creăm panică, vrem doar să vă informăm şi să vă responsabilizam.

Cum se transmite noul coronavirus

Ministerul Sănătăţii ne informează prin intermediul materialelor video că virusul Covid-19 se transmite prin contact direct, prin secreţii respiratorii elimitate prin tuse sau strănut şi prin atingerea suprafeţelor contaminate.

Încă nu se ştie cât timp supravieţuieşte virusul pe suprafeţe, însă poate fi eliminat cu dezinfectanţi pe bază de alcool.

În cele mai multe cazuri, noul coronavirus provoacă simptome precum febră, dureri în gât, nas înfundat, tuse şi dificultăţi de respiraţie. Pentru unele persoane, aceste simptome pot fi severe şi pot evolua către pneumonie. De exemplu, persoanele în vârstă şi persoanele cu afecţiuni medicale, cum ar fi diabet, tensiune arterială ridicată, probleme respiratorii şi boli de inimă, par a fi mai vulnerabile la îmbolnăvirea severă.

În cazul unei evoluţii negative, pacientul face pneumonie interstiţială sau îi cedează rinichii, existând marele risc de deces.

Măsuri esenţiale, obligatorii

Încă de la primele semne că noul coronavirus va ajunge în România autorităţile au spus clar ce trebuie să facem şi DE CE:

Spălaţi-vă mâinile de multe ori pe zi

Spălarea şi dezinfectarea mâinilor sunt acţiuni decisive pentru a preveni infecţia. Mâinile se spală cu apă şi săpun, cel puţin 20 de secunde. Dacă nu există apă şi săpun, puteţi folosi un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool de 60%. Spălarea mâinilor elimina virusul.

Utilizarea măştii de protecţie ajută şi limitează răspândirea virusului, dar trebuie să fie folosită împreună cu celelalte măsuri de igienă printre care spălarea mâinilor pentru cel puţin 20 de secunde.

Nu vă atingeţi ochii, nasul şi gura cu mâinile

Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie, dar poate intra în corp prin ochi, nas şi gură, astfel evitaţi atingerea, dacă nu v-aţi spălat bine mâinile. Mâinile intră în contact cu suprafeţele contaminate de virus răspândindu-se în tot corpul.

Evitaţi contactul cu persoane care sunt suspecte de infecţii respiratorii acute

Menţineţi distanţă de cel puţin 1 metru între dumneavoastră şi alte persoane, în special când acestea tuşesc, strănută sau au febră, deoarece picăturile de salivă pot transmite virusul de la o distanţă apropiată.

Acoperiţi-vă gura şi nasul dacă strănutaţi sau tuşiţi

Dacă aveţi infecţie respiratoare acută, evitaţi apropierea de alte persoane, tuşiţi cu gura acoperită sau într-un şerveţel de preferat de unică folosinţă, purtaţi masca de protecţie şi spălaţi mâinile.

Dacă în momentul în care tuşiţi, vă acoperiţi gura cu mâinile, puteţi contamina obiecte sau persoane cu care veniţi în contact.

Curăţaţi toate suprafeţele cu dezinfectanţi pe bază de clor sau alcool

Dezinfectanţii chimici ce pot ucide noul coronavirus (Covid-19) sunt dezinfectanţi ce conţin clor, înnălbitori, solvent, etanol de 75%, acid paracetic şi cloroform. Medicul şi farmacistul dumneavoastră vor şti ce să recomande, ne asigura MS.

Atenţie! „Nu luaţi medicamente antivirale şi nici antibiotice decât în cazul în care va prescrie medicul" şi „Nu este necesar a se folosi măşti de protecţie suprapuse una peste alta".

Ce facem dacă simţim că avem probleme

De la primele simptome, ne izolăm la domiciliu şi contactăm telefonic medicul de familie, ne îndeamnă Ministerul Sănătăţii.

„Perioada de incubaţie a noului coronavirus este cuprinsă între 1 şi 14 zile. Dacă v-aţi întors dintr-o călătorie din China sau zonele în carantină din Europa de mai puţin de 14 zile sau aţi intrat în contact cu persoane care s-au întors din China sau zonele în carantină din Europa de mai puţin 14 zile şi aveţi febră, tuşiţi, prezentaţi dificultate respiratorie, dureri musculare şi stări de oboseală, sunaţi la 112 pentru a primi informaţii necesare", se arată în materialul informativ.

În cazul în care specialiştii vor aprecia că există o suspiciune de infectare cu Covid-19, bolnavul este preluat cu izoleta şi dus într-unul din spitalele special amenajate. De asemenea, contacții lui sunt izolaţi la domiciliu, testaţi şi, dacă este cazul, plasaţi în carantină.

Care este diferenţa faţă de gripă?

Fiecare dintre noi a auzit cel puţin o persoană spunând că măsurile autorităţilor sunt exagerate, pentru că, nu-i aşa?, şi gripa e periculoasă, avem deja câteva zeci de decese, dar nimeni nu intră în carantină din cauza ei.

Comparaţia nu stă în picioare, spun specialiştii.

Similarităţile ar fi că amândouă infecţiile pot provoca probleme respiratorii grave şi chiar decesul, amândouă se transmit prin contact şi picături de salivă, iar măsurile de prevenţie sunt cam aceleaşi.

În schimb, Covid-19 are o rată de transmitere de 2-2,5 (faţă de 1-1,8 în cazul gripei) şi, mai grav, numărul de îmbolnăviri severe şi al deceselor este mai mare.

O explicaţie mai tehnică, dar lămuritoare a fost postată pe Facebook de un medic italian: „Gripa infectează mult mai puţină populaţie, pe parcursul mai multor luni, iar cazurile complicate sunt mai rare şi doar atunci când virusul distruge barierele de protecţie ale traiectului nostru respirator(...) Covid 19 provoacă o gripă banală în cazul tinerilor, dar în cazul vârstnicilor provoacă un adevărat SARS, deoarece ajunge direct în alveolele plămânilor, făcându-le incapabile să funcționeze.

Se instalează insuficiență respiratorie gravă, iar după câteva zile de spitalizare oxigenul care poate fi administrat într-un cabinet nu mai este suficient."

Ce se întâmplă dacă nu respectăm măsurile impuse de autorităţi

„Dacă nu ştii, te învăţ. Dacă nu poţi, te ajut. Dacă nu vrei, te oblig", ni se spunea la şcoală. Aşa se întâmplă şi în cazul de faţă. Deja au fost deschise dosare penale pentru cei care au fost prinşi că au ieşit din izolarea la domiciliu impusă de autorităţi şi s-au dat amenzi usturătoare.

Surse de informații credibile
Pe Internet apar tot felul de studii nefondate, zvonuri alarmiste sau manipulări care pot face foarte mult rău, de aceea este bine să te informezi din surse autorizate.

Guvernul a pus la dispoziţie de mai mult timp un Tel verde 0800 800 358 pentru cetăţeni.

„TelVerde este pentru informare, NU este pentru urgenţe!. La acest număr de telefon sunaţi gratuit din orice reţea de telefonie fixă sau mobilă, zilnic, între 8:00 - 23:00, pentru a obţine informaţii suplimentare despre noul tip de infecţie cu Covid-19. Sunaţi NUMAI în situaţii justificate, pentru a nu bloca linia alocată", informează MS.
De asemenea, Ministerul de Externe a pus la dispoziție un număr de telefon +4021.320.20.20 pentru românii din străinătate, la care pot afla informații la care se poate suna din orice rețea, cu tarif normal, 24 de ore din 24. Linia telefonică este destinată strict informării cetățenilor.
Alte surse credibile cu informații la zi:
- Site-ul Ministerului Sanatatii
- Site-ul Ministerului de Interne, unde sunt postate comunicate cu toate datele la zi și deciziile Comitetului Național pentru Situații speciale de Urgență
OMS Romania
OMS international
- Aplicația European Centre for Disease Prevention and Control - ECDC

 

Sursa: ziare.com


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Mai 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top