fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Coronavirus: ce se întâmplă cu plămânii oamenilor când se îmbolnăvesc de Covid-19

Coronavirus: ce se întâmplă cu plămânii oamenilor când se îmbolnăvesc de Covid-19


Medicul pneumolog australian John Wilson a explicat în limbaj comun mecanismele bolii, de la cei infectați fără niciun simptom până la cei care dezvoltă cea mai severă formă, cu pneumonie.

Cea ce a devenit cunoscut sub numele de Covid-19 a început la sfârșitul anului 2019, în orașul chinez Wuhan, cu un grup de cazuri de pneumonie cu o cauză necunoscută. S-a constatat ulterior că pneumonia a fost produsă de un virus nou - Sindromul Respirator Acut Sever – coronavirus 2 (în engleză severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 - SARS-CoV-2). Boala cauzată de virus este ceea ce știm cu toții drept Covid-19. Din cauza numărului mare de cazuri, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat pandemie. Majoritatea persoanelor care contractează Covid-19 suferă doar simptome ușoare, asemănătoare răcelii banale.

OMS spune că aproximativ 80% dintre persoanele cu Covid-19 își revin fără a avea nevoie de tratament de specialitate. Doar o persoană din șase devine grav bolnavă „și prezintă dificultăți de respirație”.

Deci, cum evoluează  Covid-19 într-o boală mai gravă, cu pneumonie, și ce se întâmplă în plămâni și în restul corpului?

Cum afectează virusul oamenii?

Guardian Australia a vorbit cu prof. John Wilson, președintele Colegiului Medicilor Regali Australieni, medic pneumolog, care a vorbit pe înțelesul tuturor. El spune că cea mai gravă consecință a infectării cu SARS CoV2 este pneumonia.

Wilson spune că persoanele care se infectează cu noul Cov2 pot fi plasate în patru mari categorii.

Cele mai puțin grave cazuri sunt ale persoanelor „subclinice”. Au virus, dar nu au simptome.

Urmează cei care au o infecție în tractul respirator superior, care, spune Wilson, „înseamnă că o persoană are febră, tușește, poate avea simptome mai ușoare, cum ar fi dureri de cap sau conjunctivită. Acei oameni cu simptome minore sunt încă capabili să transmită virusul, dar nu sunt conștienți de acest lucru”.

Cel mai mare grup dintre cei care ar fi pozitivi pentru Covid-19, persoanele care, cel mai probabil, se vor prezenta la spital, este al celor care dezvoltă simptomele asemănătoare gripei.

Un al patrulea grup, spune Wilson, va dezvolta boli severe care prezintă pneumonie. „În Wuhan, s-a constatat că, de la cei care s-au testat pozitiv și au căutat ajutor medical, aproximativ 6% aveau o boală severă”.

OMS anunță că persoanele în vârstă și persoanele cu alte probleme de sănătate - hipertensiune arterială, probleme cardiace și pulmonare, diabetul zaharat -  sunt mai susceptibile să dezvolte boli grave.

Cum se dezvoltă pneumonia?

Profesorul Wilson explică faptul că persoanele cu Covid-19 care dezvoltă tuse și febră pățesc asta ca rezultat al infecției ce ajunge în căile respiratorii ce conduc aerul între plămâni și exterior.

„Căptușeala căilor respiratorii este inflamată, acest lucru, la rândul său, irită nervii din mucoasa căilor respiratorii. Doar o simplă pulbere de praf poate declanșa un acces de tuse. Dar, dacă acest lucru se înrăutățește, praful trece direct pe lângă căptușeala căilor respiratorii și ajunge către alveolele pulmonare. Dacă se infectează, ele răspund turnând material inflamator în sacii de aer care se află în partea de jos a plămânilor noștri”. În cazul în care sacii de aer se inflamează, Wilson spune că acest lucru provoacă o „revărsare de materiale inflamatorii - lichide și celule inflamatorii - în plămâni și vom dezvolta pneumonie.”.

El spune că plămânii care se umplu de materiale inflamatorii nu sunt capabili să obțină suficient oxigen pentru fluxul sanguin, reducând capacitatea organismului de a prelua oxigen și de a scăpa de dioxid de carbon.

„Aceasta este cauza obișnuită de deces cu pneumonie severă”, spune el.

Cum poate fi tratată pneumonia?

Prof. Christine Jenkins, președinta Fundației “Lung Australia” și cunoscut medic pneumolog, a declarat pentru Guardian Australia: „Din păcate, până acum nu avem nimic care să oprească evoluția către pneumonie produsă de Covid-19. Oamenii încearcă deja tot felul de medicamente și sperăm să descoperim diverse combinații de medicamente anti-virale care ar putea fi eficiente. În prezent, nu există niciun tratament stabilit în afară de tratamentul de susținere făcut  în terapie intensivă. Îi ventilăm artificial și menținem un nivel ridicat de oxigen până când plămânii lor sunt capabili să funcționeze din nou într-un mod normal, pe măsură ce se recuperează”.

Profesorul John Wilson spune că pacienții cu pneumonie virală sunt, de asemenea, expuși riscului de a dezvolta infecții secundare, care ar fi tratate și cu medicamente antivirale și antibiotice.

„În unele situații nu este însă suficient. Pneumonia a a evoluat și pacienții nu au supraviețuit”, explică Wilson.

Este pneumonia produsă de Covid-19 diferită?

Prof Christine Jenkins spune că pneumonia Covid-19 este diferită de cazuri obișnuite în care oamenii sunt internați în spitale. „Cele mai multe tipuri de pneumonie pe care le știm și pe care le primim la spital sunt de origine bacterienă și răspund la tratamentul cu un antibiotic”.

John Wilson spune că există dovezi că pneumonia cauzată de Covid-19 poate fi deosebit de severă. Cazurile de pneumonie pe fondul  coronavirusului tind să afecteze plămânii în întregul lor, în loc de părți mici.

El spune: „Odată ce avem o infecție în plămâni și sunt prinși sacii de aer, răspunsul organismului este mai întâi să încerce să distrugă virusul și să-i limiteze replicarea. Dar, acest mecanism de prim răspuns poate fi afectat în anumite grupuri, inclusiv la persoane cu afecțiuni cardiace și pulmonare, diabet și vârstnici”.

Christine Jenkins explică faptul că, în general, persoanele în vârstă de peste 65 de ani sunt expuse riscului de a dezvolta pneumonie, la fel ca persoanele cu afecțiuni medicale - diabet, cancer, boală cronică care afectează plămânii, inima, rinichii sau ficatul, fumătorii, sugarii cu vârsta de sub un an.

„Vârsta este principalul predictor al riscului de deces din cauza pneumoniei. Pneumonia este întotdeauna gravă pentru o persoană în vârstă și, de fapt, a fost una dintre principalele cauze ale morții la vârstnici. Acum avem tratamente foarte bune pentru pneumonie. Este important să rețineți că, oricât de sănătos și activ sunteți, riscul de a face pneumonie crește odată cu vârsta. Acest lucru se datorează faptului că sistemul nostru imunitar slăbește în mod natural odată cu înaintarea în vârstă, ceea ce îngreunează combaterea infecțiilor și altor boli”, mai spune medicul.

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iunie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30