fbpx
 
Parlamentarii ieșeni au ascultat, în mare, de ordinele de la Centru, apartenența lor la o anumită circumscripție aproape necontând. Presiunile pentru autostradă au venit, de exemplu, din afara partidelor Parlamentarii ieșeni au ascultat, în mare, de ordinele de la Centru, apartenența lor la o anumită circumscripție aproape necontând. Presiunile pentru autostradă au venit, de exemplu, din afara partidelor

Lupta de clasă se termină la locurile eligibile: parlamentarii duc acasă 5.200 de euro/lună


La acest premiu nici nu mai contează să lupți pentru câștigarea Puterii. Important este să acaparezi viața filialei și să ai grijă să elimini concurenții la locurile eligibile. E mai importantă lupta din interiorul partidelor decât lupta propriu-zisă dintre partide. Veniturile parlamentarilor au crescut foarte mult în ultimii trei ani și sumele se măresc în fiecare an. Din banii de cazare, 1.000 de euro/lună, îți poți cumpăra un apartament în patru ani.

Peste 500.000 de contracte de muncă suspendate și 100.000 de noi șomeri în România. Acesta este un efect economic cauzat de criza COVID-19. În acest context, pentru cei 465 de parlamentari români, senatori și deputați, veniturile pe care le încasează lună de lună nu doar că s-au păstrat, ba chiar au cunoscut o ușoară creștere față de anul trecut.

Fără înflorituri: un senator sau un deputat român poate încasa, net, lunar, 25.000 de lei, echivalentul a peste 5.200 de euro. Din indemnizație, cazare, transport și forfetar, mare parte din bani nici nu trebuie măcar justificați.

13.000 de lei din start
Defalcat, veniturile obținute de fiecare parlamentar român pot fi împărțite în cinci capitole.
1) Indemnizația de parlamentar se ridică, lunar, la aproximativ 10.000 de lei, bani în mână.
2) Complementar, deputații și senatorii mai primesc o altă indemnizație, „de ședință”, pentru participarea la lucrările din grup, comisii și de la votul final. Un procentaj mare al prezenței mai înseamnă, în medie, încă 3.000 de lei net pe lună. Deci, un total parțial: 13.000 de lei, net, lunar, pentru un parlamentar care respectă cu strictețe orarul. Suplimentar, mai există sporuri de câteva sute de lei pentru cei cu funcții de conducere: secretari, vicepreședinți și președinți de comisii.
Îți iei apartament în 4 ani

Steaua lui Varujan Vosganian a apus de mult, dar continuă să ridice lună de lună indemnizația și mai caută un loc eligibil și din 2020 încolo. N-o să vă vină să credeți, dar Vosganian este parlamentar fără încetare din 1990 până în prezent. Între 2004-2008 și 2012-2013 a fost și ministru

3) Tot lună de lună, fiecare parlamentar român din afara Bucureștiului primește pentru cazare 4.600 de lei net. Nu-i sunt cerute justificări pentru modul în care cheltuiește banii. Aici sunt trei variante: să ia apartament cu chirie (400 de euro pe lună un apartament bun înseamnă maxim 2.000 de lei, încă 600 de lei utilitățile, iar diferența rămâne în buzunarul parlamentarului).

Sau luată, punctual, cazare la hotel la 200 de lei noaptea, trei nopți pe săptămână înseamnă 2.400 de lei/lună și, iarăși, diferența îi rămâne alesului.

Și, a treia variantă, să-și cumpere chiar o garsonieră sau un apartament (printr-un interpus) și să achite ratele cu acești bani: 1.000 de euro pe lună, 12.000 de euro pe an, 48.000 de euro într-un mandat. Deci, la finalul celor patru ani, deputatul sau senatorul poate ieși și cu un apartament ca un fel de bonificație.

Cât rămâne din cazare

Și mai există o categorie, minoritară, a celor care se respectă și care stau la Radisson. Aceștia plătesc 8.000 de lei pe lună, cei 4.600 lei + diferența din propriul buzunar. Sau, mai nou, la Rin, unde sunt apartamente în regim hotelier care costă lunar fix 4.600 de lei, exact când dă Parlamentul.
Mergând pe scenariul închirierii unui apartament sau al plății cazării la un hotel (maxim trei nopți pe săptămână), parlamentarului i-ar rămâne, lunar, un surplus net de măcar 2.000 de lei. Pe care să-l bage în buzunar.
Așadar, alt total parțial: 10.000 lei (indemnizația) + 3.000 de lei (ședințele) + 2.000 de lei (economia de la cazare) = 15.000 de lei net/lună.

În noiembrie mergem iar la urne, schimbând garniturile ca la hochei. Sunt aceiași jucători pe trei linii

Banii de benzină

4) Cheltuielile cu transportul sunt o altă sursă de bani. Deplasarea din circumscripție, Iașul în cazul nostru, la și dinspre București este plătită direct de Parlament, fie biletul de avion, fie cel de tren. În cazul în care parlamentarul merge cu mașina la București i se decontează contravaloarea carburantului la un consum mediu de 7,5 litri la suta de kilometri. La acest tip de transport, nu prea e loc de manevră. În schimb, lunar, fiecare parlamentar mai primește 1.400 de lei net cheltuieli cu transportul în teritoriu, adică în județul din care provine. Și din această sumă pot fi economisiți, lejer, 500 de lei pe lună.

Un alt total parțial: 10.000 lei (indemnizația) + 3.000 de lei (ședințele) + 2.000 de lei (economia de la cazare) + 500 de lei de la transport = 15.500 de lei net/lună.

Cosette Chichirău este exponentul parlamentarului fără concurență în propriul partid. E o victorie din start, ca un plan de viață fără griji

Grosul vine din suma forfetară

5) O altă sursă extrem de importantă pentru rotunjirea veniturilor unui deputat sau senator este așa numita „sumă forfetară”. Valoarea lunară: 26.000 de lei brut. Aici intră cheltuielile cu cabinetele parlamentare (salariile consilierilor și dările la stat, chiria, utilități, birotică, organizarea de evenimente). Extrem de important: 14.000 de lei din această sumă nu trebuie justificată cu documente.

Se face o simplă declarație pe propria răspundere pe ce s-au dus banii și atât. Parlamentarii activi pot cheltui pe deplasări în județ, contracte de promovare a imaginii, colaboratori externi, sponsorizare a paginii de Facebook. Însă, alții preferă să păstreze pentru ei cât mai mult din cei 14.000 de lei care, nefiind justificați, sunt în sumă netă. Dacă doar 10.000 lei din cei 14.000 lei (ce nu trebuie justificați) rămân în buzunarul alesului, atunci venitul lunar îi crește semnificativ.
Total general: 10.000 lei (indemnizația) + 3.000 de lei (ședințele) + 2.000 de lei (economia de la cazare) + 500 de lei de la transport + 10.000 lei economia la forfetar = 25.500 de lei net/lună.

Cu alte cuvinte, un parlamentar strâns la pungă poate agonisi net lunar peste 5.200 de euro.

Cam 25.000 de lei/lună înseamnă prezența în Parlament. Se poate și mai bine

Useristul Benga a propus tăierea salariilor, dar în van

Deputatul USR Tudor Benga a depus, săptămâna trecută, în numele grupului partidului, un proiect de lege pentru diminuarea cu 25% a indemnizaţiei parlamentarilor, pe perioada instituirii stării de urgenţă şi ulterior acesteia, timp de 6 luni calendaristice. „Este un act civic şi de solidaritate a Parlamentului României cu cetăţenii care se tem acum nu doar pentru sănătatea lor şi a celor pe care-i iubesc, ci şi pentru posibilitatea pierderii locurilor de muncă şi a diminuării veniturilor. (...) Va creşte foarte curând presiunea bugetară pentru satisfacerea necesităţilor din ce în ce mai mari ale sistemului medical şi ale direcţiilor de sănătate publică, pe măsură ce virusul se răspândeşte şi vor apărea mai multe cazuri grave”, a declarat Benga. Dacă inițiativa USR se referă strict la indemnizație, venitul fiecărui parlamentar ar putea să scadă cu 2.500 lei/lună. La totalul senatorilor și deputaților români (465) ar reieși o economie lunară de 1,1 milioane de lei, la 8 luni suma cumulată cifrându-se la nici două milioane de euro.

Pesediștii își donează jumătate din salariu pentru spitale

Acum câteva zile, parlamentarii ieșeni ai PSD au donat 40.000 de lei Spitalului de Boli Infecțioase, banii urmând să fie folosiți pentru achiziția de echipamente medicale necesare în lupta contra COVID-19. Similar, într-un gest de imagine, Marcel Ciolacu, președintele PSD, a anunțat că parlamentarii partidului își vor dona jumătate din indemnizație, adică aproximativ 5.000 de lei fiecare din cei 200 de senatori și deputați. „Pentru a sprijini achiziția urgentă de echipamente medicale de maximă necesitate”, a declarat președintele PSD. Însă, Ciolacu n-a precizat dacă acest gest va fi făcut într-o singură lună sau pe o perioadă mai lungă de timp.

Medicul își ține pontajul din pix, separat de evidența oficială de la UPU Neurochirurgie. E o vedetă la Urgențe, face băi de mulțime și nimeni nu îndrăznește să-i facă observații. Între 17 și 23 februarie a lipsit complet, situație nepermisă într-un loc de muncă din sistemul bugetar. Europarlamentarul are săptămână dedicată muncii în circumscripție, dar el face ture la spital. Nimeni nu știe câte ore lucrează efectiv Tudor ...
Autor cristi tanasa Anchete 28 Februarie 2020

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Octombrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31