fbpx
Print this page
Mărturia unui bolnav de COVID-19, bună de speriat scepticii: „Infecția n-are nicio legătură cu gripa. E mult mai rea"

Mărturia unui bolnav de COVID-19, bună de speriat scepticii: „Infecția n-are nicio legătură cu gripa. E mult mai rea"


Un mesaj tulburător circulă pe rețelele de socializare. Mărturia este a unui bolnav de COVID-19 care vorbește despre suferințele prin care trece o persoană infectată.

„Am trecut în a 20 zi a infecției cu covid 19. Forma pe care o am este "doar" severă pentru că organismul a avut un răspuns imunologic bun, și mai ales pentru că atacului viral asupra plămînilor nu i s-a adăugat altă infecție (bacteriană, microbiană sau de altă natură virală). Am particularitatea, de o viață, de a nu face febră, iar răspunsul organismului meu de la prima manifestare simptomatică a fost, paradoxal, să își coboare temperatura între 34,5 - 35 grade; am putut astfel, dîrdîind și frisonînd, să-mi păstrez capul limpede și autonomia. Bref, să nu ratez nimic din această experiență.

Am avut nevoie de un supliment de oxigen - mi-ar fi fost mai ușor dacă aș fi stat trei-patru zile sub oxigen - dar n-ai cu cine - pentru că după o trecere probatorie prin spital, CHU Pourpan din Toulouse, am dorit să prefer să nu, și să fiu supravegheat la domiciliu. Periodizarea a fost oarecum cea consacrată : șapte zile delirante, de du-te-vino, a manifestărilor simptomatice extrem de diverse, șapte-opt zile de infecție pulmonară și a sistemului respiratoriu. Sînt acum în perioada în care mă vindec, presupun, de infecție, în care trăiesc cu rezultatele atacului viral, și culmea, în care revin manifestările primei perioade. Au rămas bizareriile neurologice (virusul vizează, e un tropism al său, și sistemul nervos central - nu se cunoaște încă cum o face și care sînt consecințele de durată) - cefalee violente, profunde, inducînd momente cataleptice, absența odoratului, șamd.

Pentru clasa mea de vîrstă, ce începe cu cincizeci de ani, cazurile asimptomatice devin rare, cele paucisimptomatice și consacrate majoritare iar tendința este să devină tot mai grave și periculoase. Dar există chiar pentru cei care fac numai o formă de gravitate medie a infecției, un moment de risc - în timpul infecției pulmonare - care poate avea o evoluție periculoasă, cu atît mai mult cu cît intervine într-un mod fulminant. (De altfel urgența, rapiditatea, dacă nu chiar instantaneitatea, este tipică manifestărilor infecției cu covid. Nimic nu se întîmplă molcom.)

Dintre cei ce intră în tratament intensiv sau în reanimare și revin, nici unul - chinezii au confirmat acest lucru - nu s-a întors cu adevărat la o viață normală, toți au sechele și sînt în continuare sub tratament. Or, chiar un caz ca al meu e susceptibil de a avea necroze pulmonare semnificative. Numărul morților va continua să crească și după faza epidemică.

Apropo : cei care invocă numărul morților din accidentele de mașină contra mizilicului care e numărul morțlor covid, ar trebui să se informeze oleacă. Numărul morților covid din Spania și Italia depășește de trei ori pe cel al morților din accidentele rutiere din țările respective de anul trecut. În Franța este astăzi (și numai azi) egal. Apoi - fără alt comentariu: din 25 de morți de gripă doar unul a fost vaccinat împotriva ei. Asta, desigur, apropo de comparație cu numărul de morți ai gripei. Altfel, infecția serioasă cu covidul nu are nimic, în nici un fel, de a face cu o "gripă mai (g)rea". Unii dintre dvstră îmi veți da, din păcate, dreptate.

Dacă și așa persistă impresia că-i mizilic și isterie la mijloc - chestii care pe cap individual vor fi probabil temperate de experiența directă cu infecția cu covidul - zic să mai avem puțintică răbdare.

Mai sînt cei cu "c-o moarte tot sîntem datori". După dvstră, domnilor. Aveți totuși grijă să nu-i infectați pe cei care au așteptări mai inteligente de la viață”, este mesajul atribuit lui Mihai Mangiulea.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare