fbpx
 
Aparat performant achiziționat de UMF Iași dublează capacitatea de testare a bolnavilor ci COVID-19 din regiunea Moldovei

Aparat performant achiziționat de UMF Iași dublează capacitatea de testare a bolnavilor ci COVID-19 din regiunea Moldovei


Capacitatea de testare a bolnavilor cu Covid 19 în Moldova se dublează de vineri. Universitatea de Medicină și Farmacie Iași a cumpărat un aparat performant pentru diagnostic. Mai mult, a oferit personal și spațiu pentru prelucrarea a 200 de probe zilnic.

Laboratorul în care angajații Universității vor prelucra probele trimise de Spitalul de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” se află în cadrul Centrului de Cercetare și Medicină Experimentală al UMF Iași.

Bogdan Tamba, coordonator CEMEX: „Strict pentru echipa Covid avem șase cercetători, toți au doctoratul făcut în biologie sau chimie vorbim despre persoane cu peste 10-15 ani experiență în munca de laborator. Suntem bucuroși că avem și voluntari, studenți sau masteranzi, ei vor lucra la partea de introducere a datelor, digitalizare”.

Mitică Ciorpac, cercetător științific CEMEX: „În cadrul laboratorului de diagnosticare avem o cameră în care efectiv preparăm reactivi pentru a diagnostica pacienții, reactivii îi punem în plăci specifice de 96 de poziții din care se pot prelucra 46 de pacienți efectiv”.

Viorel Scripcariu, rector UMF Iași: „Ne-am organizat foarte repede, avem o infrastructură pe care n-o oferă acest centru de cercetare cu posibilitate de circuit complet separat de restul centrului de cercetare, avem două aparate real time PCR, iar ieri prin binevoința partenerilor am achiziționat în regim de urgență din un extractor automat, încât la acest moment putem demara activitatea de testare”.

Aparatul cumpărat de Universitate poate prelucra până la 400 de probe. Se va începe, însă cu 200. În prezent, la Iași, se procesează 340 de teste, zilnic.

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” a licitat și pentru achiziția a 20.000 de teste real-time PCR și a unor kituri de extracție ADN/ARN. Investiția este de un milion de lei.

Mihai Cosmin Teodor, cercetător științific CEMEX: ”În momentul de față avem infrastructură de cercetare și diagnoză de ultimă generație, cu cele două real time PCR pe o singură tură de 6 ore, putem porni cu 100 pacienți testați și putem crește gradul”.

Carmen Dorobat, Manager Spitalul de Boli Infecțioase: “Este un moment extrem de prețios pentru valul epidemic în care ne aflăm și ne vom găși de aici încolo. Noi suntem cei care fiind în program MS vom pune la dispoziție kiturile iar dumnealor cu tehnica de înalta performanță și cu specialiștii”.

Tot la Iași, Consiliul Județean a anunțat amplasarea unui Spital Mobil cu 240 de paturi - dintre care 72 de Terapie Intensivă - în incinta unui complex din comuna Lețcani. Investiția, în valoare de aproximativ 15 milioane de euro, ar urma să fie făcută împreună cu consiliile județene din Bacău, Neamț și Suceava. Dinspre Iași vor pleca opt milioane de euro de la buget.

 

Sursa: Știrile Pro TV

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30