fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS

A fost finalizată procedura de achiziție a spitalului mobil modular de la Iași: câștigătoarea licitației, o firmă turcească

A fost finalizată procedura de achiziție a spitalului mobil modular de la Iași: câștigătoarea licitației, o firmă turcească


Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi a anunţat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă online, că a fost finalizată procedura de achiziţie a spitalului mobil modular, câştigătoarea licitaţiei fiind o firmă din Turcia.

„Sper ca cei desemnaţi câştigători de comisia formată la nivelul Euronest să respecte termenele contractuale şi în mai puţin de o lună această unitate medicală să poată primi pacienţi. Această investiţie reprezintă un efort financiar consistent pentru orice buget local. Apreciez consensul la nivelul consilierilor judeţeni de la Iaşi şi Neamţ. Valoarea contractului este de 13,2 milioane de euro. Vom avea un spital cu 250 de paturi, din care 100 pentru terapie intensivă. Termenul de livrare este de maximum 20 de zile. De asemenea, firma desemnată se obligă ca în termen de şapte zile să instaleze, să pună în funcţiune şi să obţină avizele necesare de la Ministerul Sănătăţii. Garanţia oferită este de 24 de luni pentru tot ansamblul şi echipamentele medicale livrate", a declarat Maricel Popa, șeful administrației județene.

Spitalul mobil va fi construit în apropiere de Iaşi, din aproximativ 100 de containere de diferite dimensiuni. El va avea triaj, UPU şi terapie intensivă, policlinică şi zonă administrativă, depozit şi zonă de suport tehnic, radiologie, unitate de sterilizare, laboratoare de analize medicale şi bancă de sânge, depozit pentru medicamente, farmacie, saloane pentru pacienţii cu forme uşoare sau medii, saloane pentru terapie intensivă, sală de operaţie, zonă postoperatorie, spaţii pentru personalul medical, spălătorie, bucătărie, sală de mese, morgă, toalete, rezervor de apă, generator de curent, sală pentru gestionarea infrastructurii IT, staţie pentru oxigen, zonă de cazare cu 16 paturi pentru personalul medical, transmite Agerpres.

Spitalul modular dedicat pacienţilor afectaţi de epidemia de COVID-19 va fi construit din containere prevăzute cu presiune negativă. Aici va lucra personal din unităţile medicale din judeţul Iaşi.

În timpul conferinţei de presă, secretarul de stat în MAI Raed Arafat a felicitat autorităţile că s-au implicat în implementarea unui astfel de proiect, menţionând că astfel de unităţi medicale pot fi folosite nu doar în perioada pandemiei de coronavirus, ci şi pentru alte situaţii de urgenţă medicală.

„Suntem într-o perioadă în care este nevoie de implicare la toate nivelurile, iar autorităţile locale şi judeţene sunt un factor important care poate să vină în sprijinul serviciilor medicale, serviciilor de urgenţă. Un astfel de spital creşte capacitatea nu numai pentru pandemie, dar şi pentru alte situaţii de urgenţă. România avea nevoie de aşa ceva. Aţi văzut că sunt instalate un număr de spitale în diferite zone, vorbim de vest, de zona Bucureşti, de zona Constanţa, urmează să achiziţionăm unul în Moldova, mai mic, în zona Bacău, dar nu e suficient. Acest spital va fi un sprijin mare, mai ales nivelul de dotare şi partea de terapie intensivă sunt foarte importante. Iaşiul fiind un judeţ universitar permite şi asigurarea personalului medical, în colaborare cu restul judeţelor din regiune", a afirmat Raed Arafat.

Spitalul va putea fi folosit şi ulterior pandemiei, pentru campanii sau caravane medicale în zonele rurale ale Moldovei, pentru orice altă situaţie de urgenţă medicală sau va putea fi dat în administrarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi, achiziţia se va realiza prin Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Euronest, banii fiind alocaţi de judeţele Iaşi şi Neamţ. Consiliile judeţene care contribuie financiar la achiziţia spitalului îşi vor putea recupera investiţia din fondurile europene alocate României special pentru acţiunile de prevenire şi combatere a noului virus.

Pentru a evita aglomerarea urbană, spitalul mobil va fi amplasat în afara oraşului, pe DE 585, unde este Parcul Industrial TransAgropolis din comuna Leţcani, pentru a facilita accesul transportului medical din celelalte judeţe ale Moldovei. Locaţia beneficiază de toate utilităţile necesare funcţionării unui astfel de obiectiv: apă, energie electrică, canalizare, generatoare de curent electric, încălzire, platformă betonată.

 

Sursa: Agerpres


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Noiembrie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top