fbpx
 
Medicii rezidenți de la „Sfântul Spiridon”, jigniți de asistente și lăsați fără echipamente de protecție. Soția lui Tudorel Toader, favorizată de conducerea spitalului

Medicii rezidenți de la „Sfântul Spiridon”, jigniți de asistente și lăsați fără echipamente de protecție. Soția lui Tudorel Toader, favorizată de conducerea spitalului


Un medic rezident de la Spitalul de Urgență Sfântul Spiridon Iași reclamă o serie de probleme în distribuția echipamentelor de protecție în cel mai mare spital din zona Moldovei. Medicul acuză faptul că măștile sau combinezeanele ajung doar la anumite cadre medicale, cum ar fi soția fostului ministru al Justiției, Toader Tudorel.

Brîndușa Lungu este medic rezident anul al treilea la Secția Gastroenterologie a Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Spiridon” Iași.

Tânărul medic a afirmat faptul că rezidenții sunt puși în pericol, pentru că nu li se distribuie echipament de protecție atunci când intră în unitatea sanitară, ci chiar mai mult, aceștia sunt jigniți de cei care în mod normal ar trebui să îl distribuie, scrie Europa FM.

„Deși lucrăm prin rotație și încercăm să ne expunem cât mai puțin și să expunem pacienții cât mai puțin, ne lovim de astfel de atitudini zilnic. În ciuda gravității situației actuale, atitudinea această înflorește. Ne lovim practice de refuzul asistentelor șefe de a ne da echipamente. În cazul meu, asistenta șefă a refuzat să îmi ofere echipament, deși cutiile cu echipamente erau la ușa magaziei. Mi-a spus sec: „Nu am să stric un echipament de 100 de lei pentru un rezident”. Am făcut presiuni și a acceptat să distribuie doar colegilor rezidenți de gardă. Deși a intervenit și medicul coordonator, asistenta a refuzat să distribuie echipament celor care eram în afară echipei de gardă. În alte zile, nici măcar rezidenții de gardă nu au primit. Această situație nu este numai la Iași, ci și în celelalte centre universitare“, a declarat Brîndușa Lungu, medic rezident.

Cele care țin însă cheia și lacătul materialelor sanitare nu au aceeași atitudine fața de unii medici, cum ar fi soția fostului ministru al Justiției, Toader Tudorel.

„Din păcate e un dezechilibru major, pentru că în timp ce nouă ni se întoarce spatele, doamna profesor Toader, deși lucrează cu pacienți care nu au COVID-19, este îmbrăcată zilnic, într-un echipament adecvat, așa cum se vede la cei de la ATI. Doamna doctor are combinezon cu vizier care sunt identice cu cele din UPU, un combinezon pe care, după părerea mea, îl schimbă zilnic. De ce spun asta, pentru că se poate observa că la celelalte cadre medicale, a doua zi, combinezoanele sunt intrate la apă în urmă sterilizării. La dumneaei în schimb nu“, a mai adăugat Brîndușa Lungu.

În aceste condiții, rezidenții de la Spitalul „Sfântul Spiridon” se descurcă cum pot. Mai exact, părinții sunt cei care le cumpără echipamente de protecției copiilor din mediul online.

În replică la aceste acuze, reprezentanții spitalului au precizat că pe perioada ordonanțelor militare, accesul rezidenților la pacienți este redus și pentru utilizarea judicioasă a echipamentelor de protecție.

„Intrarea la pacienți se face în echipe mai reduse pentru a limita aglomerarea și a se respectă indicațiile ministerului pentru utilizarea judicioasă a echipamentelor. Șeful clinicii respective mi- a comunicat că mecicul primar care avea în îndrumare 16 rezidenți avea în grijă doi pacienți . Conform deciziilor interne adaptate la situația de pandemiei, vizita la pacienți se efectuează cu minimum necesar de personal, pentru respectarea normelor de distanțare, urmând că pregătirea rezidenților să se realizeze temporar prin alte forme de educație în rezidențiat. Șeful clinicii este cel care se va preocupă de modul de comunicare al asistenței șefe cu personalul clinicii“, a declarat Diana Cimpoeșu, coordinator SMURD/UPU și purtător de cuvânt al Spitalului Sfântul Spiridon.

 

Sursa: Europa FM


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Octombrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31