fbpx
 
Scurt-circuit în licitația pentru iluminatul stradal: acuzații de favorizare a firmei Elba Timișoara, câștigătoare și în 2019 la Iași

Scurt-circuit în licitația pentru iluminatul stradal: acuzații de favorizare a firmei Elba Timișoara, câștigătoare și în 2019 la Iași


Licitația pentru modernizarea iluminatului public din Iași începe să facă valuri. Miza de 17,6 milioane de lei (fără TVA) a atras 10 competitori de marcă, aceștia începând deja să-și dea coate și să lanseze, pe surse neasumate, acuzații împotriva Primăriei privind practici neortodoxe.

Trei capete de acuzare
Un document detaliat din punct de vedere, trimis către media ieșeană, dar neasumat oficial, aduce trei acuzații principale:
1. Unii competitori au realizat proiectul pe baza căruia se pune acum investiția în practică și astfel se află în conflict de interese.
2. Unii ofertanți nu au subcontractanți independenți care să asigure verificarea tehnică a execuției, fapt prevăzut în caietul de sarcini. „Nu închideți ochii la asta”, li se cere celor din Primărie.
3. Unele firme nu au certificări europene la produsele ofertate.
Săgețile sunt trimise în special spre ELBA Timișoara și Expert Grup din Iași, autorii proiectului de modernizare a rețelei de iluminat stradal, în urmă cu doi ani. Deliberările se așteaptă să dureze până în septembrie.

Lămpile LED sunt mai scumpe decât becurile economice, dar sunt mult mai durabile și au consum de energie mai scăzut

4.200 de lămpi vor fi schimbate

Licitația pe fonduri europene pentru iluminatul public din Iași are 10 participanți: Amiras C&L Impex, Elba Com, Electroconstrucția Elecon, Electrogrup, Energo Esco, Euro-Audit Service, Flash Lighting Services, Luxten Lighting Comany, Urbioled și Telekom România Communication.
Finanțarea europeană se derulează prin POR – Axa 3, contribuția Primăriei fiind de doar 436.000 de lei.
Conform proiectului, ar urma să fie înlocuite aproape 4.200 de corpuri de iluminat de pe stâlpi cu unele noi, LED, cu module electronice de telegestiune. Acest număr reprezintă circa 20% din totalul stâlpilor de iluminat stradal din Iași. Sistemul va transmite și va primi informații în timp real, energia consumată va putea fi ajustată și monitorizată. Conform aceluiași proiect realizat de firma Expert Grup din Iași, acum doi ani, Șoseaua Arcu va avea stâlpi cu panouri fotovoltaice, în număr de 41.

Prima acuzație: favoritisme pentru Elba

Documentul ajuns în posesia REPORTER DE IAȘI, care este de fapt o scrisoase deschisă adresată Primăriei, acuză faptul că Expert Grup din Iași este cea a realizat soluția tehnică pentru actuala modernizare a rețelei și, în același timp, este și colaboratorul permanent al companiei ELBA, unul din participanții la licitație. „De foarte mulți ani, Expert Grup face proiectare pentru ELBA, astfel că proiectul realizat la Iași poate servi interesele acestei companii”, spun surse din piață.
Firma ieșeană se apără: „Lucrăm cu ELBA Timișoara, dar nu numai cu ELBA, ci cu mai mulți furnizori de pe piața românească. Oricum facem apel în proiectele noastre la niște furnizori, dar ne asigurăm că anonimizăm toate datele, pentru ca toți să aibă șanse egale. Suntem proiectanți independenți, nu lucrăm pentru o firmă exclusiv și avem grijă în proiecte să ascundem orice element care poate conduce către un anumit furnizor”, a explicat Cătălin Gălățeanu, proiectant șef la Expert Grup.
Preț supraevaluat cu 50%
Scrisoarea deschisă cere explicit excluderea firmelor ELBA COM și Expert Grup: „Cei din urmă au venit la licitație cu o altă companie. Toate caracteristicele tehnice ale corpurilor au fost făcute după chipul și asemănarea acestor două firme”.
Următoarea acuzație este și mai gravă: supraestimarea întregului cost al proiectului cu 50% față de prețurile reale din piață. „Valoarea investiției prin POR a fost exagerată cu aproape 50% în plus față de prețurile de pe piață tocmai pentru că s-a mers pe cerințele tehnice ale ELBA COM”.
Lipsa experților independenți
Participanții la licitație contactați de REPORTER DE IAȘI au refuzat să indice direct un astfel de parteneriat ELBA – Expert Grup. Au spus însă că o mare problemă ar reprezenta-o faptul că unele firme, inclusiv Elba, nu ar avea subcontractați experți tehnici independenți care să asigure verificarea tehnică a proiectului. Au experți, dar aceștia sunt propriii angajați, ceea ce contravine caietului de sarcini. De altfel, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a anulat o licitație pe acest motiv.
„Înainte, legislația prevedea clar acest lucru: expert independent. Între timp, s-au mai schimbat lucrurile, acest lucru trebuie însă lămurit la nivelul comisiei de la Primăria Iași”, a precizat reprezentantul uneia dintre companiile de pe lista înscrișilor la licitație, care a dorit să-și păstreze anonimatul.
„Știm de aceste nelămuriri, am colaborat cu Primăria Iași la elaborarea răspunsurilor către firmele înscrise. Se cere specialist în iluminat autorizat ANRE și specialist telegestiune, toți au înțeles că se cere același om care să aibă ambele calități, dar s-a revenit. Sunt mai multe categorii de experți acolo, la unii se cere să fie angajați la firmă. Verificatorul pe legea achizițiilor publice automat trebuie să fie independent”, a mai precizat Cătălin Gălățeanu de la Expert Grup.

Corp de iluminat ambiental produs de ELBA, o companie veche de 100 de ani dar care cunoaște un suflu nou în ultimii 2-3 ani

Intensitatea luminii, calculată pentru ELBA

Reprezentanților firmelor li s-a părut ciudat că, acum doi ani, la elaborarea proiectului, Expert Grup a prevăzut în acesta o intensitate a luminii a LED-urilor inexistentă pe piață: 150 lumeni/watt. Nici măcar Philips nu avea în producție acele corpuri. Între timp, s-a ajuns la acea intensitate, sunt corpuri produse inclusiv în România cu acel specific, la ELBA și la Urbioled.
„Am prevăzut acum doi ani acea putere de 150 lumeni/watt pentru că știam ce urmează din literatura de specialitate și din anunțurile firmelor. Este o piață dinamică, mereu apar LED-uri noi, suntem conectați la știrile din domeniu, firmele comunică ce urmează să fie într-un an-doi. Urmărim și pasul următor, așa am procedat în acest proiect”, a mai spus Cătălin Gălățeanu.

Acuzații despre numărul corpurilor schimbate

Suspiciunile concurenților sunt alimentate de câștigarea administrării rețelei de iluminat public din Iași de către ELBA, în toamna trecută. Atunci s-a prevăzut ca majoritatea becurilor economice să fie înlocuite tot cu becuri economice, ELBA fiind și producător, o soluție care n-a însemnat un progres tehnologic.
„Lămpile LED sunt mult mai eficiente, au durata de viață de 50.000-100.000 de ore, mult mai mare decât lămpile economice. În calculul ariei de iluminare, lămpile LED acoperă o suprafață mai mare, de aici rezultând un consum de energie mai mic, chiar dacă produsele sunt mai scumpe”, spun experți implicați în această licitație.
Cei de la Expert Grup spun că de această dată 4.200 de lămpi prevăzute în proiect vor fi înlocuite cu LED-uri. „Se introduc doar lămpi de ultimă generație. Acum există becuri cu aport de sodiu, foarte performante și acestea, dar proiectul prevede înlocuirea cu LED”.
Referitor la supraestimarea investiției, reprezentantul Expert Grup a spus că sistemul de telegestiune trage prețul în sus: acesta comandă și monitorizează starea tehnică a fiecărei lămpi în timp real.


Nu putem să nu observăm că ELBA COM nu are subcontractată, așa cum legislația obligă, activitatea de verificare tehnică a proiectării – iar comisia probabil va închide ochii.”
Acuzație formulată în scrisoarea deschisă adresată organizatorilor licitației


„(…) acesta câștigând mai multe licitații în ultimele 12 luni, unde, culmea, au fost aceleași cerințe în caiet (resurse umane, resurse de echipamente, aceiași factori de evaluare – puterea instalată, verificatori de proiecte) ca și la licitația dv. Probabil membrii colaboratori ai caietului de sarcini au comunicat telepathic cu alte autorități contractante și au preluat aceleași cerințe.”
Extras din concluzia scrisorii deschise adresate Primăriei Iași

Article image
Nu e enervant faptul că BZI a închiriat Agenția CFR, ci faptul că statul român devalizează un patrimoniu valoros pe care ar putea obține venituri mult mai mari. Nu e prost cel care cere, ci e ticalos cel care dă. Sistemul relațional al lui Ghiocel Asimionesei a confiscat statul român la nivelul Iașului. Poliția Locală l-a amendat de două ori pe cel care îndrăznise să-l concureze pe Asimionesei la închirierea Agenției. Pract...
Autor Gabriel Gachi Editorial 02 Iunie 2020


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: