fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS

Reacția Bisericii Ortodoxe după restricțiile anunțate pentru pelerinajul de la Iași: Măsurile să nu conducă la contrarierea și tulburarea credincioșilor

Reacția Bisericii Ortodoxe după restricțiile anunțate pentru pelerinajul de la Iași: Măsurile să nu conducă la contrarierea și tulburarea credincioșilor


Biserica Ortodoxă ia poziție după ce Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a decis că organizarea manifestărilor religioase va fi permisă numai cu participarea oamenilor care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea respectivă. BOR transmite că măsurile luate de autorități împotriva răspândirii coronavirusului nu trebuie să limiteze libertatea religioasă. Decizia CNSU afectează direct sărbătorirea pe 14 octombrie a Sfintei Parascheva de la Iași, unde în fiecare an are loc unul dintre cele mai mari pelerinaje de la noi din țară.

Biserica nu se opune măsurilor luate pentru prevenirea răspândirii coronavirusului, însă cere ca restricțiile să nu afecteze libertatea religioasă și să nu conducă la „contrarierea și tulburarea oamenilor credincioși care compun majoritatea copleșitoare a societății românești”, potrivit purtătorului de cuvânt al patriarhiei, Vasile Bănescu.

„Înțelegem, desigur, că noile măsuri ale autorităților sunt justificate exclusiv de creșterea alarmantă a numărului de pacienți cu Covid, de necesara prevenire și diminuare a îmbolnăvirilor ce pot conduce sau au condus deja la excedarea secțiilor ATI din spitale.

Din perspectiva prezervării unor libertăți intangibile, precum fundamentala libertate religioasă, considerăm că măsurile sprijinite pe rațiuni medicale cu impact public trebuie luate cu maxim discernământ și atentă bunăvoință, astfel încât ele să nu conducă la afectarea acestor libertăți, la contrarierea și tulburarea oamenilor credincioși care compun majoritatea copleșitoare a societății românești.

Măsurile ce se impun ca strict necesare trebuie justificate în mod onest de rațiuni sanitare foarte limpezi, precum și de probe indubitabile legate de respectarea sau nerespectarea regulilor în anumite locuri sau instituții. Bisericile sunt prin natura lor spații ale decenței, curățeniei și ordinii, nu ale dezordinii.

Desigur, regulile stricte referitoare la igienă, la purtarea măștii în anumite momente și la păstrarea distanței de 1,5 m între persoane se impun inclusiv în spațiile liturgice și trebuie riguros respectate. Ceea ce în toată perioada de până acum s-a făcut în mod exemplar în cadrul tuturor cultelor religioase din România.

Biserica Ortodoxă Română a fost și rămâne implicată într-un mod fără precendent și fără termen de comparație inclusiv în plan caritabil, prin ajutorul consistent oferit persoanelor vulnerabilizate de pandemie, dar și multor spitale din România”, a declarat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt BOR.

Organizarea de manifestări cu ocazia sărbătorilor religioase va fi permisă numai cu participarea oamenilor care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea respectivă, a decis Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Sărbătorile Iașului și manifestările legate de sărbătoarea Sfintei Parascheva trebuie gestionate „cu anumite rețineri”, declara recent ministrul Nelu Tătaru.

„Organizarea de sărbători religioase este permisă doar cu participarea persoanelor care au domiciliu sau reședință în locul unde se desfășoară evenimentul. Riscul major nu e doar participarea, e pe durata transportului spre localitate sau înapoi acasă. Dacă se stă în autobuz ore întregi, e suficientă o persoană infectată ca să îi infecteze pe toți. Sărbătorile religioase se fac, dar participanți sunt doar cei care au reședința sau domiciliului în localitatea respectivă”, a anuțat luni seară secretarul de stat Raed Arafat.

 

Sursa: Digi24

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Octombrie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top