fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Foto: RFI Foto: RFI

Protest în fața Mitropoliei Moldovei și Bucovinei: credincioșii cer pelerinaj fără restricții la Sfânta Parascheva


Aproximativ 300 de credincioşi s-au adunat vineri după-amiază în fața Catedralei Mitropolitane din Iași și protestează cerând să se renunțe la restricţiile impuse de autorităţi pe timpul pelerinajului la moaştele Sfintei Parascheva.

Protestul vine după ce și Mitropolia Moldovei și Bucovinei a cerut anularea restricțiilor cu privire la desfășurarea pelerinajelor, după ce inițial a transmis autorităților locale de la Iași că renunță la toate evenimentele prilejuite de sărbătoarea Sfintei Parascheva.

Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, preotul Constantin Sturzu, a menționat că autoritățile naționale și județene au produs o situație fără precedent, discriminatorie și abuzivă introducând prevederea ca doar cetățenii cu domiciliul în Iași să se poată închina la racla cu moaștele sfinte.

El a adăugat că Mitropoliei i-a fost impusă adoptarea unor măsuri de igienizare care nu sunt efectuate în nicio instituție publică.

Oamenii au venit cu pancarte, cu icoane și lumânări în mâini și au început să cânte imnuri religioase și să rostească rugăciuni. Problema este că mulți nu poartă mască și s-a creat o aglomerare de oameni în fața Catedralei. În plus, unii au instigat chiar la nerespectarea normelor igienico-sanitare impuse de pandemie.

Protestatarii cer să fie lăsați la moaște și cei care nu sunt din Iași și spun că li se încalcă libertatea religioasă. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decis ca până la 15 octombrie la rugăciune, în curtea Catedralei, au voie să intre doar cei care au domiciliul din buletin în municipiul Iași.

De la rugăciune și cântece religioase, protestatarii au trecut la discuții aprinse cu Jandarmeria. Forțele de ordine nu au intervenit, i-au lăsat pe oameni să își ducă la bun sfârșit acest manifest, în ciuda faptului că s-a creat o aglomerare de oameni și mulți nu poartă măști. Asta, în condițiile în care Iașiul se află pe locul 2 la nivel național în ceea ce privește rata de noi îmbolnăviri cu coronavirus.

Între timp, s-a încheiat și ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, care a decis: nu se schimbă regula stabilită, aceea ca până pe 15 octombrie să nu fie permis accesul în Catedrală pentru credincioșii care nu au în buletin domiciliul în municipiul Iași. Au fost admise doar niște excepții, de natură organizatorică: personalul de la Ahiepiscopie, studenții de la Teologie și voluntarii care ajută la organizarea sărbătorii de Sfânta Parascheva.

 

Sursa: Digi24


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Martie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31