fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Vila secretă a directorului Neculau de la Salubris. I-a donat-o fiului și a ascuns-o în declarația de avere

Vila secretă a directorului Neculau de la Salubris. I-a donat-o fiului și a ascuns-o în declarația de avere


A devenit celebru în toată țara cu veniturile sale din 2019: 11.000 de euro/lună ca director la o companie din administrația locală. Vila din Bucium valorează circa 200.000 de euro, având peste 200 mp utili și teren. Cătălin Neculau și-a donat vila, în acte, fiului său, dar are abitație pe viață. Astfel, casa nu apare în declarația de avere. Cătălin Neculau și-a ascuns și blocul cu 6 apartamente de pe Vasile Lupu, dezvăluit în exclusivitate tot de REPORTER DE IAȘI. Erau prea multe: are la vedere 3 apartamente, casă de vacanță, terenuri la Dobrovăț și Dumești.

Cătălin Neculau, directorul Salubris, a dosit o vilă. Casa, dispusă pe trei niveluri și cu o suprafață utilă de 203 mp, nu apare în declarația sa de avere. Deși, de mulți ani, acesta locuiește în respectivul imobil împreună cu soția.

Vila de la Bucium este foarte mare, dar e mascată de copaci

Cu o valoare actuală de piață între 150.000 și 200.000 de euro, locuința lui Neculau e amplasată în Bucium, pe fundac Păun.

Șmecheria: Neculau și soția i-au donat casa, în 2013, fiului lor, Amos Mădălin. Părinții au drept de abitație până la sfârșitul vieții.

Încă una: anul trecut, directorul Salubris i-a mai donat fiului său 120.000 euro. REPORTER DE IAȘI l-a întrebat pe Neculau despre proveniența banilor. Sfidător, ca majoritatea directorilor din administrația Chirica, șeful Salubris a refuzat să răspundă concret cum și-a clădit impresionanta avere.

Ca manager la Salubris, Cătălin Neculau conduce afacerea cea mai profitabilă a Primăriei – colectatul gunoiului, având bonificații de sute de mii de lei la sfârșitul fiecărui an

Casa a fost donată cu abitație pe viață
Casa în care locuiește Cătălin Neculau, directorul Salubris, a fost ridicată în perioada 2004-2005, pe când acesta era director general la Citadin, o altă societate a Primăriei. La acea dată încă nu existau declarații de avere.

Vila este situată pe fundac Păun, în Bucium. Imobilul are trei niveluri: demisol (hol, birou, cămară, garaj), parter (două camere, hol, baie, bucătărie și două terase), mansardă (două dormitoare, baie, hol, trei terase și un balcon).

În 2013, soții Cătălin și Felomela Neculau i-au donat casa fiului lor, Amos Mădălin. Și-au păstrat dreptul de a locui în acea vilă până „la sfârșitul vieții”, abitația fiind autentificată la notar și intabulată în cartea funciară. Suprafața de teren aferentă imobilului măsoară 1.000 mp.

Cătălin Neculau a donat casa fiului și n-a mai fost nevoit să o treacă în declarația de avere

Fiul are casa dar trăiește în Elveția

Mai mult, în luna iunie 2019, Cătălin Neculau i-a donat fiului său Amos Mădălin și suma de 120.000 de euro. Potrivit propriei pagini de Facebook, Amos Neculau trăiește în Zurich (Elveția) și este software developer. În 2017, Neculau jr. s-a căsătorit cu fiica unui înstărit pastor din Ardeal. Anul acesta în aprilie, același Amos a postat pe Facebook că s-a căsătorit cu o bihoreancă.

Vila a fost construită în prima perioadă a lui Cătălin Neculau la Primărie, în 2005

Neculau: „Verificați-mi veniturile”

REPORTER DE IAȘI l-a contactat telefonic pe Cătălin Neculau, directorul Salubris, pentru a lămuri proveniența averii sale impresionante. La telefon nu a răspuns, așa că jurnaliștii i-au trimis sms cu următoarele două întrebări:
1) Care a fost motivul pentru care, în 2013, i-ați donat vila și terenul de pe fundac Păun fiului dvs. Amos Mădălin Neculau?
2) Din ce surse ați constituit suma de 120.000 de euro, bani pe care i-ați donat fiului dvs. Amos Mădălin Neculau în vara anului trecut?

Răspunsul directorului Salubris: „Vă rog să vă adresați ANAF Iași pentru a verifica toate veniturile mele și ale soției, găsiți în declarația de avere tot ce vă interesează. O zi frumoasă”. Deci nimic concret.

Fiul, Amos Neculau, și soția locuiesc în Elveția

Neculau a lucrat o perioadă la Londra
Cătălin Neculau a ocupat, de-a lungul timpului, diferite posturi-cheie în administrația locală. Astfel, la sfârșitul anilor ’90 a fost director tehnic în Primăria condusă de Constantin Simirad, fiind, practic, mâna dreaptă a fostului primar al Iașului.

În 2002, Neculau a fost numit director la Citadin, societate a Primăriei care se ocupă cu asfaltarea drumurilor din oraș. Până în 2010, Neculau a fost menținut pe aceeași poziție și de Gheorghe Nichita, primarul ce i-a succedat lui Simirad.

În 2010, oarecum surprinzător, Neculau s-a retras din viața publică, invocând motive de sănătate, însă surse din administrație au vorbit și despre un conflict cu primarul Nichita.

Între 2010 și 2017, Neculau a activat în privat, o bună perioadă lucrând în Londra, unde susține că a condus o companie de consultanță cu 100 de angajați. În 2017, Mihai Chirica, actualul primar, l-a recuperat și l-a adus la Salubris. Întâi, pe poziția de director adjunct pentru ca, la scurt timp, Neculau să fie uns director general.

Deși vine tare din urmă, Neculau încă nu l-a ajuns la avere pe șeful său, primarul Mihai Chirica

2019, cel mai bun an al familiei Neculau
În ultimii ani, averea lui Cătălin Neculau, atât cea la vedere cât și cea pe numele neamurilor, a sporit constant. Acum, acesta deține, potrivit declarației de avere completată în vara acestui an: un hectar de teren agricol la Dobrovăț, 2,6 hectare de agricol la Dumești, o casă de vacanță la Dobrovăț (90 mp), două apartamente în Iași, un apartament de 62 mp în Cluj.

În 2018, a achiziționat un autoturism Volkswagen Polo. În bănci, Neculau avea, la momentul completării declarației de avere, 13.000 de lei și peste 53.000 de euro.

Venitul net al lui Cătălin Neculau în 2019 a fost de 254.477 lei, ceea ce înseamnă o medie netă lunară de 21.206 lei (echivalentul a aproximativ 4.400 euro), grosul sumei venind din funcția de director Salubris la care s-a adăugat o indemnizație pentru calitatea de membru CA la Citadin.
Soția acestuia, Felomela, a încasat net tot anul trecut 223.203 lei (aproape 3.900 euro lunar), fiind contabilă la peste 100 de firme.
La aceste venituri, familia a mai încasat anul trecut 40.600 lei din închirierea a două apartamente.

Blocul din str. Vasile Lupu, care nu e trecut în declarația de avere, fiind pe numele soacrei octogenare

Mai are un bloc pe Vasile Lupu
Aceasta este averea la vedere a familiei Neculau. La cele enumerate anterior, se adaugă atât vila din Bucium donată fiului, dar și un bloc cu 6 apartamente pe Vasile Lupu 23, trecut pe numele soacrei Elena Gurzum.

Astfel, în 2010, anul în care Neculau a plecat de la Citadin, Primăria Iași a emis o autorizație de construire pe numele soacrei. În 2017, REPORTER DE IAȘI a dezvăluit că deși blocul era pe numele Elenei Gurzun, de închirierea apartamentelor se ocupa chiar Neculau, numărul acestuia de telefon fiind cel din anunțuri.
Acum trei ani, chestionat de REPORTER DE IAȘI, Cătălin Neculau nu a făcut lumină în privința surselor de finanțare a lucrărilor de la bloc și cum a reușit soacra sa, o octogenară, să realizeze această investiție.

Article image
Șoferii de pe autogunoiere au refuzat luni dimineața să iasă pe trasee. Câștigă între 2.000 și 2.400 de lei lunar. Directorul Cătălin Neculau a venit cu șoferi de la Citadin și le-a zis că îi înlocuiește. Polițiștii locali făceau filmări ca la un serviciu secret paralel. Scandal cu pubelele inteligente: cele de la Cluj sunt cu 1.600 de euro mai ieftine, pe bucată, și sunt din oțel, nu din plastic, ca la Iași. În Dublin, ace...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 20 August 2020

Article image
Cu tot cu membrii Consiliului de Administrație, suma achitată conducerii depășește 1 milion de lei, brut. Indemnizațiile a șapte oameni reprezintă 20% din valoarea profitului pe anul trecut. Gunoiul s-a scumpit pentru a face posibilă realizarea indicatorilor. Acum, Neculau dă afară zeci de angajați, spunând că nu mai sunt bani. Detaliu: venitul directorului este de 10 ori mai mare decât salariul mediu brut din Salubris. Pe...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 28 Mai 2020

Article image
La Iași se joacă „Soacra Tamara”. Averea nedeclarată este impresionantă: i-a dispărut un credit de 218.000 de euro, ca prin minune, și are un imobil cu 6 apartamente pe Vasile Lupu. Fostul director al Citadin a plecat în 2010 și s-a întors la Salubris în 2016. Blocul din Bucșninescu nu apare în declarația de avere, fiind șase apartamente cu două camere și cu o cameră, plus un spațiu comercial. Imobilul e pe numele soacrei, ...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 25 Octombrie 2017


 
Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« August 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Cartierul Austriac