fbpx
Portokal
Să stai o oră în mijlocul intersecției din Podu Roș înseamnă să-ți verși mațele de la aerul respirat Să stai o oră în mijlocul intersecției din Podu Roș înseamnă să-ți verși mațele de la aerul respirat

Stupefiant: Agenția de Mediu nu mai măsoară poluarea la Iași de un an! Ieșenii nu trebuie să știe ce îi omoară: cifre groaznice în fiecare zi


* Alături de București, Iașul este cel mai poluat oraș din România, dar Ministerul Mediului a oprit brusc măsurătorile pentru particulele PM 2,5 în octombrie 2019 și le-a dat drumul abia săptămâna trecută
* Perioada se suprapune peste mandatul de 1 an al ministrului Costel Alexe la București
* „Întrebați la minister de ce a fost oprită stația”, a spus șefa APM Iași
* Cifrele prezentate luni de REPORTER DE Iași sunt îngrozitoare: toate dopurile din trafic în Păcurari, Bucium, Poitiers, Podu Roș înregistrează valori duble sau triple față de limitele maxim admise
* Cifrele sunt prezentate în timp real de site-ul uradmonitor.com. Iașul e „roșu” la orele de vârf, în timp ce Europa rămâne verde
* Pneumologul Traian Mihăescu: „Poluarea crește bolile vasculare cu 30-40% și produce autism la copii, trecând bariera placentară în timpul sarcinii”

Orașul Iași este unul dintre cele mai poluate orașe din țară, conform datelor oficiale. În acest context, primarul Mihai Chirica a primit o mână de ajutor de la colegul său Costel Alexe, care, din funcția de ministru al Mediului, a lăsat Iașul, pe toată durata funcției sale, fără singura stație oficială pentru PM 2.5, una dintre cele mai periculoase particule găsită în exces în aerul din Iași.

Această imagine este șocantă. Cuprinde datele în timp real la PM 2.5 culese aseară în Iași, la ora 19.00. Zonele înroșite sunt poluate sever peste limita maxim admisă.
În zonele galbene, poluarea este mică. Mențiunea scrisă în dreapta, pe galben, avertizează: „Există poluare dar redusă, vă puteți continua activitățile în aer liber”. Dar numai marcate cu galben pe hartă: Fundație-Copou și Cetățuia.
Pe Șoseaua Nicolina se înregistrau aseară, la ora 19.00, 53ug/mc (alertă roșie). Galata – cifra șocantă de 114 ug/mc. La Selgros erau 38 ug/mc. Limita maxim admisă de particule PM 2.5 în suspensie este de 25 ug/mc

Poluarea înseamnă accidente vasculare

Aparatura pentru măsurarea gravimetrică a cantității de PM 2.5 instalată într-un singur loc din oraș, la stația APM din Cantemir, nu au funcționat din octombrie anul trecut până acum o săptămână. REPORTER a dezvăluit în ediția de luni, 2 noiembrie, că ieșenii au la dispoziție un sistem paralel de monitorizare, cel realizat de start-up-ul timișorean Urad Monitor.
Aproape că nu există zi fără depășiri de valori la PM 1, 2.5 și 10, microparticulele în suspensie din praf și gaze de eșapament. Iar medicii explică și cum acționează aceste particule asupra corpului: inflamează țesuturile, rezultatul fiind cu 30-40% mai multe accidente vasculare, infarcturi și cancere pulmonare.
Aceiași medici spun că oamenii ar trebui să primească raport și avertizări de la instituțiile statului pe calitatea aerului exact așa cum primesc zilnic prognoza meteo.

Dacă mergi pe jos în Iași, masca de tifon te păzește de coronavirus, dar pentru poluare îți trebuie mască de gaze

Stație oprită de un an. „Întrebați ministrul”

Agenția de Protecția Mediului a blocat timp de peste un an funcționarea singurei stații de măsurare a PM 2.5 din Iași, plasată în cartierul Dimitrie Cantemir, un blocaj care s-a suprapus peste perioada în care ministru al Mediului a fost Costel Alexe.
Stația de pe Bd. N. Iorga a provocat nenumărate scandaluri, consemnând depășiri foarte mari la indicatorul PM 2.5 și făcându-l pe primarul Mihai Chirica să conteste vehement acuratețea măsurătorilor. Din octombrie 2019, stația a fost oprită complet.
Măsurătorile au fost reluate abia săptămâna trecută, după alegerile locale.
„Pentru indicatorul PM 2,5 nu am avut captura de date necesare pentru a face o evaluare. Echipamentul de măsurare a fost reparat și încă este în probe”, a precizat Galea Temneanu, șefa APM Iași.
Întrebată de ce nu a fost posibilă măsurarea, timp de un an, a menționat: „Rețeaua automată este proprietatea Ministerului Mediului. APM-urile, inclusiv la Iași, doar exploatează. Defecțiunile apărute sunt notificate la minister, care stabilește operatorul de service, calendarul intervențiilor. Răspunsul la întrebarea aceasta vi-l poate da ministerul. Pentru clarificare, pompa de prelevare PM 2.5 nu a funcționat din octombrie 2019”.

Raportul la PM 10 în luna octombrie, conform Agenției pentru Protecția Mediului: 9 depășiri

Oficial, doar 65 de depășiri la PM 10 în 2020

Măsurătorile gravimetrice efectuate de APM au indicat depăşiri ale PM 10 faţă de valoarea limită (conform APM, 50µg/m3) în cele două staţii din Iași – Cantemir și Podul de Piatră. Stația Cantemir a avut 29 de depășiri de la începutul anului, iar cealaltă a avut 36 de depășiri.
REPORTER a verificat datele monitorizate în timp real de Urad Monitor, care a montat 22 de senzori cu laser în Iași. Depășirile sunt zilnice la PM 2.5, mai ales în timp orelor de vârf, când maximul admis pe site de 25 µg/m3 este frecvent cu valori de două sau trei ori mai mari.
Există o diferență de funcționare între stațiile cu laser și cele gravimetrice: ultimele măsoară cantitatea de particule captată pe un dispozitiv ce este ulterior cântărit. Metoda este extrem de precisă, dar necesită timp și mentenanță pentru aflarea valorii. Senzorii cu laser, chiar dacă nu la fel de preciși, oferă în timp real o imagine asupra calității aerului.

Poluarea are legătură și cu autismul la copii

Profesorul Traian Mihăescu, unul dintre medicii ieșeni care avertizează frecvent asupra bolilor grave produse de poluare, spune că, în zonele cu PM 2,5 și 10 în exces, incidența cazurilor de accidente vasculare cerebrale, infarcturi și cancere de plămâni crește cu 30-40%.
„În plus, poluarea produce inclusiv tulburări psihice și autism la copii. S-a demonstrat științific faptul că PM 2,5 și 10 au trecut prin placentă, găsindu-se în făt. Există un sistem guvernamental care este responsabil cu informarea populației pe subiectul poluării, dar nu o face. Stațiile de la Iași nu merg sau nu sunt calibrate. Fugim de acest subiect care este de maxim interes în Europa. La noi și în Bulgaria, când au văzut că sunt depășiri la aceste valori, la o anumită stație, i-au mutat poziția, în loc să ia măsuri”, a precizat Traian Mihăescu.

Coloanele de mașini din Iași rivalizează cu Bucureștiul

Particulele invizibile ciuruie tot organismul prin interior

Acesta a precizat că, așa cum s-a văzut în Lombardia, zonă cu poluare cu PM 2,5 și 10, inclusiv cazurile de deces din cauza Covid au fost mai multe. Medicul explică și ce se petrece în corp atunci când oamenii inhalează aceste particule. „Praful pe care îl vedem noi are 300 de microni. Celelalte particule sunt mult mai fine, de 2,5 și 10 microni. Bariera alveolară are dimensiunea de 10 microni. Tot ce este sub această dimensiune, respectiv PM 2,5 și PM 10, trece din alveolele pulmonare direct în sânge, prin această barieră care asigură schimbul gazos. Trecând în sânge, se duc la toate organele. Inflamează vase de sânge, inflamează țesuturi, inflamează pereții vaselor de sânge de la inimă, de la creier, tot ce au în cale. În timp, se instalează foarte multe boli care sunt produse direct de poluarea cu PM 2,5 și PM 10”, a mai precizat profesorul Traian Mihăescu.

Article image
* Cele mai grave depășiri sunt la microparticulele PM 2,5 * Acestea sunt și cele mai periculoase pentru că difuzează foarte ușor bariera pulmonară, provocând în timp boli grave * Aproape zilnic asistăm la indicatori dubli sau chiar tripli față de limita maximă, în dopurile rutiere Podu Roș, Sf. Lazăr, capăt Păcurari, Poitiers-Bucium, CUG-Lunca Cetățuii * Senzorii sunt montați de start-up-ul timișorean Urad Monitor, în par...
Autor Iulian Mofteescu Reportaje 02 Noiembrie 2020


Additional Info

  • Text afisat sub titlu: Breaking News
Citeste si...
Nota
(2 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Ianuarie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top